Skip to main content

Cykla i Apulien på Italiens klack

En cykelodyssé till hjärtat av Medelhavet i spännande Apulien.

Italiens sydöstra landskap är ett resmål som älskas även av italienarna själva. Här finner man den genuina medelhavskulturen med sol, hav och de solmogna tomaterna. Cyklingen är lätt över ett flackt men vackert kulturlandskap, fyllt av sekelgamla olivträd och vitakalkade byar. De gästfria invånarna skämmer gärna bort besökaren med sin största stolthet: den goda maten. Färsk fisk, gräddig burrata-ost, smakrika grönsaker och mustig olivolja som man gärna sköljer ner med smakrika rödviner på Primitivo-druvan. Vi cyklar längs det joniska havets kritvita sandstränder över till den adriatiska sidans vackra klippor. En resa genom olivlundar och kullar med doftande macchia där de märkliga "trulli-husen" ligger tätt. Vi avslutar resan i ”söderns Florens” Lecce. En solig cykelresa med stora upplevelser!

Både National Geographic och Lonely Planet har utsett Apulien till en av världens bästa resmål. Det är lätt att förstå varför.

Detta är en klassisk cykelresa från plats till plats med svårighetsgrad 2+. För dig som hellre vill ha en lagom aktiv semester erbjuder vi Lätt cykling i Apulien med grad 1.

Aktivitet:Cykling
Resetyp:Gruppresa med guide
Svårighetsgrad:2, 3
Dagar:8
Allt det här ingår:
Valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum med frukost, sex middagar, sex cykeldagar med lunch/picknick, cykelhyra, följebil, bagagetransport och guide. Ingår ej: dryck, övrigt. Tillägg: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Sök resa

Program

Dag 1 Alberobello

Vi landar i Bari och åker transfer till Alberobello, känt för de lustiga "smurfhusen" trulli. Här ligger de runda, vitkalkade husen med sina staplade stentak vackert samlade på en kulle tillsammans med pinjeträd och palmer. På kvällen stiftar vi bekantskap med det apuliska köket, ett av Italiens mest uppskattade.

Måltider: middag

Dag 2 Cykling till Ostuni

Efter frukost ställer vi in cyklarna och trampar iväg genom ett vackert jordbrukslandskap. Gröna fält, silvriga olivträd, vita byar, djupblå himmel och den röda jorden som lyser genom gräset, det är Apuliens färger. Vi passerar Locorotondo, en av Italiens vackraste byar, och når på en och samma dag en tredje mycket sevärd liten stad, Ostuni. Vi belönar oss med en fika i denna ”den vita staden” innan vi åker buss till Gallipoli. Middag på en trevlig restaurang med havets läckerheter som specialitet.

38 km, 400 m upp, 400 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag.

Dag 3 Cykling kring Gallipoli

Gallipolis gamla stad har ett sagoliknande läge på en rund ö, förbunden med fastlandet via en enda bro. Miljön för tankarna till Lady och Lufsens bella notte. Vi cyklar mot inlandet på lantliga vägar. Vi passerar flotta badorten Santa Caterina och äter lunch på ett cykelcafé. Det finns också möjlighet till en vinprovning innan vi återvänder till Gallipoli. Middag på egen hand på en av de många trevliga restaurangerna.

58 km, 130 m upp, 130 m ner.

Måltider: frukost, lunch.

Dag 4 Cykling till Santa Maria di Leuca

Idag följer vi kustvägen längs Joniska havet mot Apuliens och Italiens slut. Det flacka landskapet har något tidlöst över sig och vi passerar flera små fiske- och jordbrukssamhällen längs vägen. Här ligger Italiens kanske finaste stränder, vars klara vatten och vita sand gett dem smeknamnet ”söderns Maldiverna”. I fashionabla Santa Maria di Leuca tar vägarna slut där Joniska och Adriatiska havet möts. Udden består av en dramatisk klippa med fin utsikt och både en fyr och en vacker kyrka. Incheckning på vårt strandhotell och middag.

65 km, 200 m upp, 200 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag.

Dag 5 Cykling till Otranto

Dagens tur är kanske en av resans finaste. Från Leuca cyklar vi den adriatiska kustvägen norrut, och här ser det helt annorlunda ut från den joniska sidan. Kusten är klippig och full av vikar med kristallklart vatten och små fiskeläger. Vägen böljar upp och ner men utan stora höjdskillnader. Vi når vackert belägna Castro och populära badviken Porto Badisco innan vi rullar in i Otranto. Den befästa staden alldeles vid vattnet är vacker och man känner av det grekiska arvet.

56 km, 420 m upp, 420 m ner. 

Måltider: frukost, lunch, middag.

Dag 6 Cykling kring Otranto

Idag tar vi en lite kortare tur till inlandet från Otranto. Här står olivträden som en matta över landskapet och neolitiska stendösen viskar till oss om områdets mångtusenåriga historia. Vi äter en god lagad lunch på en kvarn. Eftermiddagen är fri för lite välbehövlig vila. Otranto bjuder på en vacker stadskärna och en fin, vit sandstrand varifrån man kan beundra gamla stan glidandes genom det klara vattnet.

38 km, 120 m upp, 120 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag.

Dag 7 Cykling till Lecce

Sista cykeldagen tar oss upp längs kusten förbi de små sjöarna Laghi Alimini och Roca Vecchia (som grundades på bronsåldern). Vi cyklar genom WWF-reservatet Le Cesine, där många flyttfåglar håller till. Efter ett besök på medeltidsslottet Acaya rullar vi in i Lecce, ”söderns Florens”. Mitt på landet reser sig denna överraskande barockpärla. Vi bor centralt nära den konstfärdiga och historiska miljön. Avskedsmiddag på restaurang.

61 km.

Måltider: frukost, lunch, middag.

Dag 8 Farväl till cykelresan i Apulien

Idag vinkar vi farväl till Salento och Apulien innan vi reser hem.

Måltider: frukost.

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Intryck från Apulien

I Syditalien säger man att den som kommer dit gråter två gånger: en gång när de anländer och en gång när de åker därifrån. Att Italien är ett alldeles särskilt land, det vet vi och det är till och med titeln på en bok (av Göran Hägg). Nord och syd är två skilda världar och den som rest i norr slås genast av det efterblivna, det slitna, det lantliga. Vad är det som inte fungerar?

Sådana funderingar glöms snart bort så fort man sveps iväg av lokalbefolkningen och deras livsstil. Stolta är de över sin vackra landsände, mest av allt över maten (Italiens bästa mat kommer precis från alla regioner, beroende på var man ställer frågan). Om tåget sedan kommer i tid (eller alls) eller om det där huset inte putsat fasaden sedan republiken instiftades, vad spelar det för roll? Solen skiner, man tar sig tid att stanna och prata med vänner och snart är det ju matdags.

Gästfrihet är ett slitet uttryck som når sina högsta höjder i Syditalien. Det är speciellt skönt som resenär att möta nyfikenhet och bli bjuden på det där lilla extra. För den bästa maten kommer ju just härifrån, smaka! Undertecknad har den intressanta förmånen att ha apuliska svärföräldrar. Varje söndag sätter vi oss till bords med vässade bestick och spänningen inför en batalj. Anklagelser om att för mycket mat lagats nu igen flyger över bordet medan svärmor ler nöjt. Så ska det vara. I syd finns inget överflöd annat än på bordet och i hjärtat. Kom bara ihåg att aldrig tömma vinglaset för då fylls det som genom magi igen. Och igen.

Maten ja. Mången nordbor har blivit sittande framför en vit tallrik med en vit buffelmozzarella på och ingenting mer. Var är såsen? Den som kan ställa om sina smaklökar till de finare nyanserna hos riktigt färska och kärleksfullt behandlade råvaror förstår snart. Men efter den vita mozzarellan kommer röda tomater, gyllene olivolja, gröna cime di rapa och mycket mer tills vi säger stopp. Allt rigoröst separerat men ack så gott.

Så när nordbor (från Sverige eller Lombardiet) lämnar Syditalien är det ofta med en tår i ögonvrån. Gästfriheten, maten, solen, det klara badvattnet och det avslappnade tempot. Det saknar man gärna när man återvänt till det fungerande hemmet. Arrivederci. Vi ses väl snart igen?

Dahn Svensson

Resfakta

Resfakta

Apulien

Denna långsträckta region omfattar både klacken och hälsporren på den italienska stöveln. Vi håller oss mestadels i de sydligaste delarna, Salento, där Italiens östligaste udde finns (vid Otranto), liksom landsänden där joniska och adriatiska havet möts (Leuca). Landskapet är flackt men ändå vackert tack vare den intensivt röda jorden och de många olivlundarna. Joniska havet har en sandig kust som är välbesökt under sommarmånaderna, medan adriatiska sidan är klippig och full av badvikar. Apulien ingick i antikens Storgrekland och det känns fortfarande i kultur och arktitektur.

 • Klimat: medelhavsklimat, 20-25 grader på våren och hösten
 • Land: Italien
 • Språk: italienska
 • Tidsskillnad från Sverige: ingen
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: lite billigare än Sverige, kort accepteras sparsamt
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: svenska platta kontakter passar, medan de jordade kräver adapter

Cykla i Apulien

Vi cyklar på lugna lantvägar, nästan uteslutande på asfalt. Landskapet är i stort sett flackt men ibland kommer längre lutningar uppför eller nedför. Brant blir det aldrig. Vi cyklar med svensk guide och följebil, som har med sig picknick och reservdelar. Bagaget transporteras mellan hotellen.

Måltider

Luncherna äts som uppdukad picknick. Följebilen har med sig den goda picknicken som vi dukar upp till lunch. Vatten att fylla flaskan med finns i bilen under hela dagen. Av miljöskäl försöker vi undvika engångsartiklar så ta med egen tallrik, mugg och bestick.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Bari. Vi har sedan cirka 1 timmes transfer till Alberobello. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Bari eller Brindisi. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss). Du ser våra flygtider genom att klicka "boka" på en avresa med flyg. Om du flyger på andra tider går det att åka tåg:

 • Ankomsttransfer: direkttåg från Bari flygplats till Bari centralstation (15 min, ca 5€), sedan tåg med ett eller två byten Bari - Alberobello (ca 3 tim, ca 5€).
 • Hemresetransfer: direkttåg från Lecce till Bari (1 tim 20 min - 1 tim 45 min och 10-20€ beroende på om det är regionaltåg eller snabbtåg). Från Bari centralstation går sedan direkttåget från centralstationen till flygplatsen (15 min, ca 5€).
 • Tågtider på www.fseonline.it 
 • Det finns också möjlighet att boka privat transfer för ca 75€ per person.
 •  Då flygen till Apulien är dyra kan man också flyga till Rom och ta snabbtåget Frecciargento från Rom till Bari på cirka fyra timmar.

Cyklarna

 • Typ: city bike
 • Växlar: 21
 • Bromsar: handbromsar, skivbromsar
 • Sadel: gelsadel
 • Pedaler: vanliga pedaler, du kan ta med egna
 • Bagage: pakethållare med sidoväskor samt styrväska
 • Kartficka: nej
 • Flaskhållare: ja
 • Färddator/GPS: nej
 • Lås: ja
 • Reparationsset: ja
 • Hjälm: inkluderad
 • Tillval: elcykel på förfrågan, herr/damram ges efter kön i bokningen

Karta

Hotell

Hotell Cykla i Apulien

Hotell Cykla i Apulien

På vår cykelodyssé genom Apuliens landskap bor vi på flera ställen. Samtliga är trevliga och karaktäristiska vare sig det rör sig om hotell, bed & breakfast eller "albergo diffuso" (hotell med rummen...

Bilder

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2021-04-26Utan flyg/transferCykla i Apulien, utan flyg/transfer218 995:-BokaMer information
2021-04-26ArlandaCykla i ApulienJa22 495:-BokaMer information
2021-04-26LandvetterCykla i Apulien222 495:-BokaMer information
2021-09-27Utan flyg/transferCykla i Apulien, utan flyg/transfer318 995:-BokaMer information
2021-09-27ArlandaCykla i Apulien322 495:-BokaMer information
2021-09-27LandvetterCykla i Apulien322 495:-BokaMer information
2021-10-04Utan flyg/transferCykla i Apulien, utan flyg/transfer418 995:-BokaMer information
2021-10-04ArlandaCykla i ApulienJa22 495:-BokaMer information
2021-10-04LandvetterCykla i Apulien522 495:-BokaMer information

Erbjudanden

26/9Lätt vandring på Menorcafrån 14 995:-
8/10Lätt vandring på Menorcafrån 14 995:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg