Skip to main content

Cykla i Apulien på Italiens klack

Vår succéresa som tar oss till hjärtat av Medelhavet i spännande Apulien på Italiens klack!

Italiens sydöstra landskap är ett resmål som älskas även av italienarna själva. Här finner man den genuina medelhavskulturen med sol, hav och de solmogna tomaterna. Cyklingen är lätt över ett flackt men vackert kulturlandskap, fyllt av sekelgamla olivträd och vitakalkade byar. De gästfria invånarna skämmer gärna bort besökaren med sin största stolthet: den goda maten. Färsk fisk, gräddig burrata-ost, smakrika grönsaker och mustig olivolja som man gärna sköljer ner med smakrika rödviner på Primitivo-druvan. Vi cyklar längs det joniska havets kritvita sandstränder över till den adriatiska sidans vackra klippor. En resa genom olivlundar och kullar med doftande macchia där de märkliga "trulli-husen" ligger tätt. Vi avslutar resan i ”söderns Florens” Lecce. En solig cykelresa med stora upplevelser!

Både National Geographic och Lonely Planet har utsett Apulien till en av världens bästa resmål. Det är lätt att förstå varför.

Aktivitet:Cykelresor
Resetyp:Gruppresa med guide
Svårighetsgrad:2, 3
Dagar:8
Allt det här ingår:
Valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum med frukost, sex middagar, sex cykeldagar med lunch/picknick, cykelhyra, följebil, bagagetransport och guide. Ingår ej: dryck, övrigt. Tillägg: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Sök resa

Program

Dag 1 Alberobello

Vi landar i Bari och åker transfer till Alberobello, känt för de lustiga "smurfhusen" trulli. Här ligger de runda, vitkalkade husen med sina staplade stentak vackert samlade på en kulle tillsammans med pinjeträd och palmer. På kvällen stiftar vi bekantskap med det apuliska köket, ett av Italiens mest uppskattade.

Måltider: middag

Dag 2 Cykling till Ostuni

Efter frukost ställer vi in cyklarna och trampar iväg genom ett vackert jordbrukslandskap. Gröna fält, silvriga olivträd, vita byar, djupblå himmel och den röda jorden som lyser genom gräset, det är Apuliens färger. Vi passerar Locorotondo, en av Italiens vackraste byar, och når på en och samma dag en tredje mycket sevärd liten stad, Ostuni. Vi belönar oss med en fika i denna ”den vita staden” innan vi åker buss till Gallipoli. Middag på en trevlig restaurang med havets läckerheter som specialitet.

38 km, 400 m upp, 400 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag.

Dag 3 Cykling kring Gallipoli

Gallipolis gamla stad har ett sagoliknande läge på en rund ö, förbunden med fastlandet via en enda bro. Miljön för tankarna till Lady och Lufsens bella notte. Vi cyklar mot inlandet på lantliga vägar. Vi passerar flotta badorten Santa Caterina och äter lunch på ett cykelcafé. Det finns också möjlighet till en vinprovning innan vi återvänder till Gallipoli. Middag på egen hand på en av de många trevliga restaurangerna.

58 km, 130 m upp, 130 m ner.

Måltider: frukost, lunch.

Dag 4 Cykling till Santa Maria di Leuca

Idag följer vi kustvägen längs Joniska havet mot Apuliens och Italiens slut. Det flacka landskapet har något tidlöst över sig och vi passerar flera små fiske- och jordbrukssamhällen längs vägen. Här ligger Italiens kanske finaste stränder, vars klara vatten och vita sand gett dem smeknamnet ”söderns Maldiverna”. I fashionabla Santa Maria di Leuca tar vägarna slut där Joniska och Adriatiska havet möts. Udden består av en dramatisk klippa med fin utsikt och både en fyr och en vacker kyrka. Incheckning på vårt strandhotell och middag.

65 km, 200 m upp, 200 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag.

Dag 5 Cykling till Otranto

Dagens tur är kanske en av resans finaste. Från Leuca cyklar vi den adriatiska kustvägen norrut, och här ser det helt annorlunda ut från den joniska sidan. Kusten är klippig och full av vikar med kristallklart vatten och små fiskeläger. Vägen böljar upp och ner men utan stora höjdskillnader. Vi når vackert belägna Castro och populära badviken Porto Badisco innan vi rullar in i Otranto. Den befästa staden alldeles vid vattnet är vacker och man känner av det grekiska arvet.

56 km, 420 m upp, 420 m ner. 

Måltider: frukost, lunch, middag.

Dag 6 Cykling kring Otranto

Idag tar vi en lite kortare tur till inlandet från Otranto. Här står olivträden som en matta över landskapet och neolitiska stendösen viskar till oss om områdets mångtusenåriga historia. Vi äter en god lagad lunch på en kvarn. Eftermiddagen är fri för lite välbehövlig vila. Otranto bjuder på en vacker stadskärna och en fin, vit sandstrand varifrån man kan beundra gamla stan glidandes genom det klara vattnet.

38 km, 120 m upp, 120 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag.

Dag 7 Cykling till Lecce

Sista cykeldagen tar oss upp längs kusten förbi de små sjöarna Laghi Alimini och Roca Vecchia (som grundades på bronsåldern). Vi cyklar genom WWF-reservatet Le Cesine, där många flyttfåglar håller till. Efter ett besök på medeltidsslottet Acaya rullar vi in i Lecce, ”söderns Florens”. Mitt på landet reser sig denna överraskande barockpärla. Vi bor centralt nära den konstfärdiga och historiska miljön. Avskedsmiddag på restaurang.

61 km.

Måltider: frukost, lunch, middag.

Dag 8 Farväl till cykelresan i Apulien

Idag vinkar vi farväl till Salento och Apulien innan vi reser hem.

Måltider: frukost.

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Resfakta

Apulien

Denna långsträckta region omfattar både klacken och hälsporren på den italienska stöveln. Vi håller oss mestadels i de sydligaste delarna, Salento, där Italiens östligaste udde finns (vid Otranto), liksom landsänden där joniska och adriatiska havet möts (Leuca). Landskapet är flackt men ändå vackert tack vare den intensivt röda jorden och de många olivlundarna. Joniska havet har en sandig kust som är välbesökt under sommarmånaderna, medan adriatiska sidan är klippig och full av badvikar. Apulien ingick i antikens Storgrekland och det känns fortfarande i kultur och arktitektur.

 • Klimat: medelhavsklimat, 20-25 grader på våren och hösten
 • Land: Italien
 • Språk: italienska
 • Tidsskillnad från Sverige: ingen
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: lite billigare än Sverige, kort accepteras sparsamt
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: svenska platta kontakter passar, medan de jordade kräver adapter

Cykla i Apulien

Vi cyklar på lugna lantvägar, nästan uteslutande på asfalt. Landskapet är i stort sett flackt men ibland kommer längre lutningar uppför eller nedför. Brant blir det aldrig. Vi cyklar med svensk guide och följebil, som har med sig picknick och reservdelar. Bagaget transporteras mellan hotellen. Följebilen har med sig en god picknick som vi dukar upp till lunch. Vin och vatten ingår på picknickarna, och vatten att fylla flaskan med finns i bilen under hela dagen.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Bari. Vi har sedan cirka 1 timmes transfer till Alberobello. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Bari eller Brindisi. Från Bari centrum går det tåg till Alberobello som tar cirka 1,5 timme (tider och priser: www.fseonline.it). Tillbaka från Lecce till Bari centrum går tåg som tar 1,5-2 timmar (tider och priser: www.trenitalia.com). Då flygen till Apulien är dyra kan man också flyga till Rom och ta snabbtåget Frecciargento från Rom till Bari på cirka fyra timmar. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss). Du ser våra flygtider genom att klicka "boka" på en avresa med flyg.

Cyklarna

 • Typ: city bike
 • Växlar: 21
 • Bromsar: handbromsar, skivbromsar
 • Sadel: gelsadel
 • Pedaler: vanliga pedaler, du kan ta med egna
 • Bagage: pakethållare med sidoväskor samt styrväska
 • Kartficka: nej
 • Flaskhållare: ja
 • Färddator/GPS: nej
 • Lås: ja
 • Reparationsset: ja
 • Hjälm: inkluderad
 • Tillval: elcykel på förfrågan, herr/damram ges efter kön i bokningen

Karta

Hotell

Hotell Cykla i Apulien

Hotell Cykla i Apulien

På vår cykelodyssé genom Apuliens landskap bor vi på flera ställen. Samtliga är trevliga och karaktäristiska vare sig det rör sig om hotell, bed & breakfast eller "albergo diffuso" (hotell med rummen...

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
23/9Utan flyg/transferCykla i Apulien, utan flyg/transfer415 995:-Boka
23/9KastrupCykla i Apulien218 495:-Boka
23/9ArlandaCykla i ApulienMer än 819 995:-Boka
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
30/9Utan flyg/transferCykla i Apulien, utan flyg/transfer415 995:-Boka
30/9ArlandaCykla i ApulienMer än 819 995:-Boka
30/9LandvetterCykla i Apulien819 995:-Boka

Liknande resor

Cykla från Barolo till Sanremo

Cykla från Barolo till Sanremo

Från Piemontes vinkullar till havet i Ligurien. - Italiens kanske hetaste resmål just nu heter Piemonte och ligger i landets nordvästligaste del. Här ligger de bedårande vinkullarna Langhe, som har s...
Vincykling med Amarone

Vincykling med Amarone

En cykelresa bland vingårdarna mellan Venedig och Gardasjön. - På den här smakliga resan trampar vi in i Venetos varierade landskap på jakt efter dess kulinariska och enologiska hemligheter. Här ligg...
Cykla längs Costa Brava

Cykla längs Costa Brava

En av våra skönaste cykelresor går till Kataloniens kust och vindistrikt. - På den här lagom lätta cykelresan trampar vi längs vackra Costa Brava-kusten och genom vindistriktet Empordá, på jak...
Cykla i Provence

Cykla i Provence

Livets goda på två hjul i sköna Provence! - Denna cykelresa genom Frankrikes mest mytomspunna landskap korsar hela Provence från bergen i norr till Medelhavets strand i syd. Vi börjar vid Europas dju...
Cykling Transalp München-Venedig

Cykling Transalp München-Venedig

Årets största cykeläventyr från München till Venedig! - För dig som älskar att resa på två hjul och vill göra en riktig odyssé erbjuder vi denna cykelresa genom Alperna till Medelhavet: elva dagars s...