Skip to main content

Cykla i Alsace

Upplev vänliga Alsace med härlig cykling bland vin och korsvirke!

Alsace i nordöstra Frankrike är drömresmålet för den bekväma cyklisten. Här cyklar vi lätt och lagom genom vinfält och byar med pittoreska korsvirkeshus med storkbon på taket. Området bjuder också på vin och mat av högsta klass. Det vankas givetvis Riesling med sina toner av citrus, honung och petroleum (ja, det är gott!), men även kryddig Gewurstraminer och kanske ett och annat rödvin på Pinot Noir-druvan. Tänk sedan att det smakar ännu godare efter lite ansträngning och med traktens goda mat till! Vi bor mitt i ”Lilla Venedig” Colmar och cyklar genom kända vinbyar som Münster, Riquewihr och Ribeauvillé. Vi gör även en tur över Rhen till tyska sidan. Genom historien har landskapet varit tidvis tyskt och tidvis franskt och oavsett vilken sida gränsen vi befinner oss på talar de flesta bägge språken. En cykelresa för alla sinnen!

Aktivitet:Cykling
Resetyp:Gruppresa med guide
Svårighetsgrad:2
Dagar:8
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum med frukost, fem middagar, fem cykeldagar med lunch/picknick, cykelhyra och guide, transporter enligt program, vinprovning. Ingår ej: dryck, övriga måltider, övrigt. Tillval: enkelrum, elcykel. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Sök resa

Program

Dag 1 Colmar och Lilla Venedig

Flyg till Zurich och buss vidare till Colmar. Vi börjar resan med att strosa runt i Colmars centrum, som kärleksfullt kallas för Petite Venice, eller Lilla Venedig. Vi bekantar oss sedan med varandra på välkomstmiddagen på hotellet.

Måltider: middag

Dag 2 Cykla genom norra Alsace

Vi lämnar Colmar efter frukost och tar tåget norrut där cyklarna väntar på oss. Äntligen kommer vi på rull och cyklar söderut längs vägar som slingrar sig genom vinfälten. Vi passerar bland annat de charmiga byarna Dambach-la-Ville och Bergheim på vägen tillbaka till Colmar. På kvällen äter vi middag på byn.

38 km, 150 m upp, 150 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 3 Cykla från Münster till Colmar

Idag tar vi tåget upp i Vogeserna till Metzeral varifrån vi cyklar iväg ner i dalen. I Münster möts vi av blommor och pittoreska korsvirkeshus med storkbon på taket. Vi fortsätter vidare till charmiga vinbyn Türkheim innan vi återvänder till Colmar på den fina cykelvägen.

36 km, 0 m upp, 350 m ner.

Måltider: frukost, lunch

Dag 4 Cykla Neuf-Brisach

Efter frukost äntrar vi cykeln för att bege oss österut mot floden Rhen. Vi cyklar till Neuf-Brisach och den som känner sig pigg i benen har möjlighet att cykla en extratur över Rhen in i Tyskland.  Vi vandrar runt vid borgen och tar kanske en glass på torget. Sedan cyklar vi tillbaka till Colmar längs de gamla kanalerna efter en omväxlande dag.

43 km, 50 m upp, 50 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 5 Vilodag

Måltider: frukost

Dag 6 Cykla Ribeauvillé - Hunawihr - Riquewihr

Vi startar från hotellet och är snart ute bland prydliga vingårdar, svajande ängar och tysta skogsdungar. Dagens cykeltur går på småvägar och cykelvägar genom de mest kända och charmiga vinbyarna i Alsace: Hunawihr, Riquewihr och Ribeauvillé. I alla byarna finns det museer, vinstugor, små butiker och gamla kyrkor.

40 km, 350 m upp, 350 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 7 Cykla genom södra Alsace

Veckans sista cykling går genom den södra delen av Alsace. Vi cyklar söderut genom fina byar såsom Eguisheim, Westhalten och Orschwihr. Vi lämnar cyklarna i Bergholtz och avslutar cykelveckan med en vinprovning innan vi tar tåget tillbaka till Colmar. Gemensam avskedsmiddag på kvällen.

Måltider: frukost, lunch, middag

37 km, 200 m upp, 200 m ner.

Dag 8 Farväl till cykelresan i Alsace

Efter en god frukost har vi tid att besöka den trevliga marknaden i Colmar innan bussresan till Zürich för vidare hemresa.

Måltider: frukost

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Alsace

Alsace är en historisk provins i nordöstra frankrike som numera gränsar till Tyskland och Schweiz. Förutom franska talar man olika tyska dialekter och fortfarande kan man stöta på blandade namn som Pierre Hans. Även köket uppvisar en uppfriskande blandning mellan franskt och tyskt. Vinerna har haft gott rennomé sedan medeltiden. Vanliga druvor är Riesling, Gewurstraminer, Pinot Blanc, Pinot Noir, Pinot Gris, Muscat och Sylvaner. Många vinälskare anser att det bästa efter en vinprovning är en frisk öl, och då väljer man med fördel den lokala Kronenbourg. Den största staden heter Strasbourg, som är säte för Europaparlamentet som en symbolisk hänvisning till den omväxlande historien.

 • Klimat: Temperaturen under våra resor brukar ligga på 20-25 grader.
 • Land: Frankrike
 • Språk: franska, tyska
 • Tidsskillnad från Sverige: nej
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: kort och kontant fungerar.
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: nej

Cykla i Alsace

Vi cyklar med svensktalande guide och har följebil med reservdelar och vatten. Cykelturerna går på små lantliga vägar med sparsam trafik. I reseprogrammet beskrivs cykelturernas längd och svårighetsgrad. Etapperna är inte så långa och går i ett böljande landskap med mindre backar upp och ner. Pröva gärna att cykla en lite längre runda hemma i Sverige, som liknar någon av dagarna i programmet. Då vet du redan innan ungefär vad som krävs av dig. Luncherna avnjuter vi i form av picknicks som dukas upp i naturen. 

Måltider

Luncherna äts vissa dagar på servering och vissa dagar som uppdukad picknick. Följebilen har med sig den goda picknicken som vi dukar upp till lunch. Vatten att fylla flaskan med finns i bilen under hela dagen. Av miljöskäl försöker vi undvika engångsartiklar så ta med egen tallrik, mugg och bestick.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Zürich. Därifrån har vi ca 2,5 timmars transfer till Colmar. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Zürich. Från flygplatsen går det tåg till Colmar via Basel. Tågtider: www.sncf.fr. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss).

Cyklarna

 • Typ: mountainbike med 27,5 eller 29-tumshjul
 • Växlar: 20
 • Bromsar: handbromsar, skivbromsar
 • Sadel: smal sportsadel. Egen sadel kan monteras
 • Pedaler: vanliga; SPD-pedaler finns på förfrågan. Egna pedaler kan monteras
 • Bagage: pakethållare med väska
 • Kartficka: nej
 • Flaskhållare: ja
 • Färddator/GPS: nej
 • Lås: ja
 • Reparationsset: ja
 • Hjälm: ingår ej
 • Övrigt: aluminiumram
 • Tillval: elcykel finns på förfrågan, måste förbokas
 • Andra cyklar med liknande specifikationer kan förekomma

Karta

Hotell

Hotel le Rapp

Hotel le Rapp

Vi bor centralt i Colmar på familjedrivna Hotel le Rapp. Hotellet har 38 bekväma och trevligt inredda rum med fri Wi-FI. Det finns en relaxavdelning med inomhuspool, ångbad och bastu som vi kan nyttja...

Bilder

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2021-09-11Utan flyg/transferCykla i Alsace utan flyg/transferJa17 995:-BokaMer information
2021-09-11ArlandaCykla i AlsaceJa19 995:-BokaMer information

Erbjudanden

22/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-
29/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-
29/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg