Cykla i Alentejo i Portugal

Häng med på en härlig cykelresa bland korkekar, svartfotade svin, vackra städer, mysig landsbygd och smaklig mat.

Följ med till Alentejo i södra Portugal, som redan romarna blev förtjusta i och döpte till landet bortom floden Tejo. Här cyklar vi i mjukt kuperad terräng bland korkekar, olivträd och vingårdar. Här strövar kor, får och den svarta grisen Porco Preto, mest känd som Pata Negra. Vi börjar resan i UNESCO-skyddade staden Èvora för att sedan besöka marmorstäderna Estremoz och Vila Vicosa. En av höjdpunkterna är besöket vid borgen Monsaraz där vi har en fin utsikt över Spanien. Alentejo är känd för sin smakrika och genuina matkultur. Köket är rikt på bröd, oliver, kikärter, korvar och inte minst kött från den svarta grisen uppfödd på vilda örter och ekollon. Känn doften av lök, vitlök, citron, olivolja, persilja eller färsk koriander när middagen står på bordet med viner från Portugals populäraste vinregion.

Liknande cykelresor:

Cykla i Toscana

Cykla i Apulien på Italiens klack

Aktivitet:Cykelresor
Guide:Resa med guide
Svårighetsgrad:3Mer information
Dagar:8
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum med frukost, sex middagar, sex cykeldagar med lunch, guide, cykelhyra samt bagagetransport. Ingår ej: dryck, övrigt. Tillval: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Program

Dag 1 Évora

Flyg till Lissabon. Transfer en och halv timme till Èvora.  

Måltider: inga

Dag 2 Cykling runt Èvora

Vi tar en lugn start på cykelveckan och provar ut cyklarna innan vi gör en tur runt den världsarvsklassade staden.  Vi får se den romerska akvedukten och äter en god lunch. Missa inte att strosa runt i den vackra vita staden innan middag. 

30 km, +200 m.

Måltider: frukost, lunch, middag

Day 3 Cykling till Estremoz

Vi cyklar norrut ut ur staden och befinner oss snart på landsbygden. Här går cykelleden längs en gammal banvall med ytterst begränsad biltrafik. Vi passerar olivlundar och korkekar i ett pastorat landskap. Sista sträckan går längs den gamla landsvägen ner mot Estremoz. Efter cyklingen kan man besöka den gamla borgen med eget kapell och en strålande utsikt.

65 km, +250 m .

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 4 Cykling till Redondo

Vi cyklar söderut upp mot Serra da Ossa som är ett mjukt kuperat bergsmassiv med eukalyptusträd och korkekar. Vårt mål är keramikstaden Redondo där en god lunch väntar. Sedan cyklar vi västerut till Bencatel där vi sedan vänder norrut mot Estremoz igen. Här möter ett varierat landskap vinfält och små byar. En riktig idyll. På eftermiddag närmar vi oss Estremoz igen för middag och sömn.

60 km, +500 m.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 5 Cykling till Juromenha

Vi sätter först kurs mot de väldiga marmorbrotten i Borba och kommer snart till den portugisiska kungafamiljens favoritresidens Vila Vicosa där palats, kyrkor och torg är byggda i marmor. Vår behagliga färd fortsätter på vindlande vägar till befästningen Juromenha. Här möts vi av en spektakulär utsikt över gränsfloden Rio Guadiana som delar Spanien och Portugal. Vi tar in på enkla men gemytliga Casa de Juromenha.  

47 km, +600 m upp.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 6 Cykling till Monsaraz

Vi lämnar Juromenha och följer floden på en av veckans vackraste sträckor. Dagens lunch äter vi med utsikt över Rio Guadiana. Fälten med korkek och olivträd övergår snart i vinodlingar när vi närmar oss medeltidsstaden Monsaraz. Sista biten upp mot den befästa staden går uppför och vi har en intagande vy över floden och den stora dammen som utgör gräns mot Spanien. Staden har en händelserik historia men för nu en slumrande tillvaro som endast väcks upp under de årliga tjurfäktningarna.

68 km, +700 m upp.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 7 Cykling till Évora

Sista dagens cykling börjar med behaglig utförskörning österut. Vi cyklar genom vindistriktet Reguengos de Monsaraz med flera småbyar. Vi missar inte den fina keramiken i Sao Pedro de Corval och gör kanske ett stopp på en Pastelaria, ett portugisiskt kondis. Färden går vidare genom ett lätt kuperat och varierat kulturlandskap tillbaka till världsarvstaden Évora. Vi bor i den historiska staden med dess mäktiga katedral och många andra sevärdheter. Passa gärna på och köp lite olivolja och god skinka med hem.

60 km, +500 m upp.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 8  Farväl till cykelresan i Alentejo och Portugal

På förmiddagen transfer från Évora till Lissabons flygplats efter en härlig vecka på den portugisiska landsbygden.

Måltider: frukost

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Skriv ut

Resfakta

Resfakta
Klicka här för att läsa våra detaljerade utrustningslistor och packtips

Alentejo

Alentejo är en av Portugals fem regioner och utgör större delen av landets södra delar, mellan Lissabon och Algarve. Det är en lantlig del av landet som lever på spannmål, olivolja, kork, vin och marmor. Turismen är sparsam än så länge. Här finns många små välbevarade byar och städer. Évora är kanske den mest kända och har äran att vara ett UNESCO världsarv tack vare sina delar från olika historiska perioder och sin delvis intakta medeltida stadsmur. Området kring Estremoz är sedan antiken känt för sin fina marmor. Detta område står för 85% av Portugals marmorprodukton och det gör landet till två efter Italien med Carrara.

 • Klimat: medelhavsklimat. Dagstemperaturerna ligger normalt på 20-25 grader de perioder vi cyklar i Alentejo.
 • Land: Portugal
 • Språk: portugisiska. Engelska fungerar bra
 • Tidsskillnad från Sverige: minus en timme
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: något billigare än Sverige
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: våra svenska kontakter passar

Cyklingen i Portugal

Vi cyklar i grupp med svensk guide. Cykelresan går på lugna landsvägar. Vi cyklar i lugn takt och stannar då och då för att njuta av omgivningarna, en kopp kaffe och några goda skratt. I programmet framgår längd och stigning varje dag. Lunch äter vi oftast i form av picknick som dukas upp i naturen. Bagaget åker bil mellan hotellen.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Lissabon. Vi har sedan en och en halv timmes transfer till Évora. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Lissabon. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att bekräfta flygtiderna och förboka transfern med oss). Du ser våra flygtider genom att klicka "boka" på en avresa med flyg.

Skriv ut

Karta

Hotell

Hotell Cykla i Alentejo

Hotell Cykla i Alentejo

Vi bor på en rolig mix av fyra olika hotell och värdshus under vår cykelresa genom Alentejo: Hotel Mar de Ar Muralhas**** I Évora bor vi på detta flotta ställe med r...

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortHotellLediga platser pris
30/9Utan flyg/transferHotell Cykla i Alentejo113 995:-Boka
30/9ArlandaHotell Cykla i Alentejo116 995:-Boka
AvresaAvreseortHotellLediga platser pris
7/10Utan flyg/transferHotell Cykla i Alentejo213 995:-Boka
7/10ArlandaHotell Cykla i AlentejoMer än 816 995:-Boka