Skip to main content

Cykla i Albanien

En tidsresa till ett av Medelhavets vackraste länder.

Vår resa till Albanien bjuder på riktiga cykeldagar med fantastiska vyer som slår det mesta en erfaren researrangör har fått uppleva. Under veckan cyklar vi på landsbygd, i bergen, genom skogar och längs en storslagen kust med inbjudande stränder. Att cykla i Albanien är som att återvända till femtiotalets Sverige. Här möter man lika gärna häst och vagn som bil på de sparsamt trafikerade vägarna. De talrika korna och getterna längs vägen finner sig sedan väl tillrätta på middagens tallrik. Det milda klimatet gör att tomater och paprikor mognar till perfektion. Vi bor på fina medelklasshotell, ofta familjeägda, och som lägger lite extra möda på maten.  Eget vin och hembränd raki matchar måltiderna fint. Och kan kaffet vara det bästa utanför Italien? Vi har med oss följebil med trailer som tar bagaget mellan hotellen och som servar med vatten och däck. En riktig drömresa för den nyfikne cyklisten.

Kika på en film om vår cykling i Albanien här!

Titta också på vår fotografs fotoalbum "Surprisingly Albania" här.

Status:
Kan snart bokas
Aktivitet:Cykling
Resetyp:Gruppresa med guideMer information
Svårighetsgrad:3, 4Mer information
Allt det här ingår:
Valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum på hotell med frukost och middag, cykel, följebuss med trailer, luncher under cykeldagarna, svensk reseledare. Ingår ej: övrigt. Tillägg: enkelrum (natt 2 & 3 endast del i dubbelrum), elcykel. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.

Sök resa

Program

Dag 1 Pogradec

Flyg till Tirana och transfer till Pogradec/vid Ohridsjöns strand. Incheckning och middag på hotellet.

Måltider: middag

Dag 2 Cykling Ohridsjön runt

Vi startar cyklingen från den Albansk-Makedonska gränsen med utsikt över den vackra Ohridsjön och de snöklädda bergstopparna på andra sidan. Vi följer stranden på Makedonska sidan och besöker staden Ohrid och den kända kyrkan St Johannes som bägge är världsarv. Vi lunchar i den gamla staden Ohrid och passerar sedan flera små fiskebyar på vägen till vårt hotell i Pogradec. 

65 km, 550 höjdmeter.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 3 Livet på landet

Vi åker först buss till passet Barmah där vi efter lite utförskörning cyklar in i Germenjedalen med lugna småbyar och där Grammozbergen med  toppar upp till 2000 möh omger oss. Vi lunchar på en genuin restaurang i Erseke innan vi fortsätter i ett böljande landskap. Målet för dagen är en lantgård i pastorala omgivningar. Här har man även en egen öringodling. Gissa vad det blir till middag?  

52 km, 800 höjdmeter.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 4 Cykling bland höga berg och varma källor

Efter en kort stigning möter oss en gräsplatå omgiven av höga bergstoppar, här är det närmast bilfritt och kanske möter vi någon herde med får eller getter. Vi passerar floden Vjosas källor och gör ett kaffestopp i den lilla staden Leskovik. På smala bergsvägar följer vi sedan floderna Carshove och Vjosa. Det här är kanske den vackraste cykeletapp du någonsin kommer att uppleva! Vi lunchar i Benje och på eftermiddagen badar vi i varma källor innan vi återvänder för middag.

60km, 700 höjdmeter.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 5 Cykling Girokastra        

Vi börjar dagen med lätt cykling till den vackra staden Permet.  Här möter vi ett jordbruks-landskap med åsnor och vagn och fåraherdar med sina hjordar. Vi följer sedan floden Vjosas ravin som skär genom bergskedjan. Efter lunch åker vi buss till världsarvet Girokastra (grekiska för ”silverstaden”). Vi besöker fortet och de Ottomanska husen längs de stenlagda gränderna och får lite tid för shopping innan det är dags för middag.

46 km, 200 höjdmeter.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 6 Cykling Saranda

Först en kort transfer på 25 km till passet Muchines. Vi har sedan en behaglig cykling lätt utför till Albaniens västkust. Här besöker vi Butrinit, ett av Unescos värlsarv. Efter lunch besöker vi de historiska lämningarna med avtryck från greker, romare, venetianare och turkar. Vi bor 20 km norrut i Sarande med fiskehamnen just nedanför hotellet och Korfu 2 km bort.

70 km, 725 höjdmeter.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 7 Cykling Himare

Vi följer kusten med ett strålande panorama över Joniska havet och Korfu. En mjuk berg och  dalbana på slingrande vägar som är en njutning att cykla. Vi äter lunch på en grekisk restaurang och fortsätter till Porto Palermo och förbi Albaniens enda U-båtsbas. Kryddväxter som salvia och timjan kantar vägen och doftar gott i värmen. Vi bor med stranden just nedanför vårt hotell.

54 km, 1050 höjdmeter.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 8 Farväl till cykelresan i Albanien

Vi åker buss till flygplatsen för att återvända hem efter en händelserik vecka.

Måltider: frukost

Resfakta

Albanien

Lilla Albanien ligger i södra Balkan och gränsar till Montenegro, Kosovo, Makedonien och Grekland. Under antiken ingick man bland annat i den romerska provinsen Dalmatien, och i modern tid har man varit självständigt sedan det ottomanska riket föll. Efter en isolerad period under kommunistregimen och sociala oroligheter kring 1997 har landet stabiliserats och har positiv tillväxt. Hälften av befolkningen är fortfarande jordbrukare men turismen är den snabbast växande näringen i detta vackra, oförstörda land.

 • Klimat: medelhavsklimat
 • Land: Albanien
 • Språk: Albanska
 • Tidsskillnad från Sverige: nej
 • Valuta: Lek. Det går inte att växla till Lek i Sverige. Vi rekommenderar att du tar ut pengar på plats i bankomat, det finns ett antal tillfällen till uttag/bankomat under resan. Många ställen tar också euro som betalning men växelkursen brukar då bli på en höft. Kreditkort accepteras i mindre utsträckning.
 • Prisläge och betalningssätt: betydligt billigare än i Sverige, kontanter fungerar bäst. En kaffe/öl kostar ca 1-3 euro, Liten vinkaraff 3-5 euro
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: nej
 • Visum och pass för svenska medborgare: För svenska medborgare krävs inget visum för vistelser upp till 90 dagar. Passet måste vara giltigt i minst 3 månader efter att du lämnat landet. 
 • Eladapter: behövs ej

Cykla i Albanien

Vi cyklar med svensk cykelguide och följebil som bär med sig reservdelar och vårt bagage. Bilen har också ett cykelsläp vilket möjliggör förflyttningar mellan de bästa områdena. Om man vill hoppa över en dag går det bra att åka med i bilen. Underlaget är bra med fin asfalt och korta bitar grusväg. 

Måltider

Luncherna äter vi på till största på restauranger längs vägen, någon dag kan det bli picknick eller matsäck. 

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Tirana. Vi har sedan cirka 3 timmars transfer till Pogradec. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Tirana. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss).

Cyklarna

 • Typ: hybrid
 • Växlar: 30 växlar
 • Bromsar: skivbromsar
 • Sadel: normal, cykelbyxor eller gelsadel rekommenderas
 • Pedaler: SDI-pedaler tar man med själv
 • Bagage: ja, cyklarna är utrustade med sidoväskor
 • Kartficka: nej
 • Flaskhållare: ja
 • Färddator/GPS: nej
 • Lås: ja
 • Reparationsset: i följebilen
 • Hjälm: rekommenderas att ta med egen (lånehjälm finns men måste bokas innan avresa)
 • Övrigt: följebil med trailer
 • Tillval: elcykel finns mot tillägg på 160 euro/vecka. Måste förbokas.

Karta

Hotell

Hotell Cykla i Albanien

Hotell Cykla i Albanien

Vi bor på fina medelklasshotell, ofta familjeägda, och som lägger lite extra möda på maten. Eget vin och hembränd raki matchar måltiderna fint. Alla rum har eget bad/wc förutom lantgården tredje natte...

Bilder

Erbjudanden

22/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-
29/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-
29/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg