Skip to main content

Cykla från Barolo till Sanremo

Från Piemontes vinkullar till havet i Ligurien.

Italiens kanske hetaste resmål just nu heter Piemonte och ligger i landets nordvästligaste del. Här ligger de bedårande vinkullarna Langhe, som har skyddats av UNESCO. Här görs dessutom Italiens kanske främsta vin Barolo (”kungarnas vin, vinernas kung”). Vi bor i byn med samma namn på ett hotell som även är en vingård. Resan börjar med några cykeldagar i detta måleriska landskap där snart sagt varje kulle ståtar med ett eget slott. Vi besöker tryffelstaden Alba med sin vackra medeltidskärna och äter mycket gott från det piemontesiska köket med dess franska influenser.

Cykelresan fortsätter sedan genom Appenninernas smaragdgröna berg och ner till Evert Taubes Ligurien. Det blir en ny värld som möter oss, med ljumma vindar, olivlundar där bara syrsorna hörs, sömniga byar och havet som skymtar långt där nere. Avslutningen går på en av Europas fräckaste cykelleder: den gamla banvallen längs havet till Sanremo. En omväxlande cykelresa som tar oss genom två vitt skilda landskap med starka historiska band.

Aktivitet:Cykling
Resetyp:Gruppresa med guide
Svårighetsgrad:3, 4
Dagar:8
Allt det här ingår:
Valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum med frukost, fem middagar, fem cykeldagar med lunch/picknick, cykelhyra och följebil, guide. Ingår ej: dryck, övrigt. Tillägg: enkelrum, elcykel. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Sök resa

Program

Dag 1 Barolo

Vi checkar in för de första nätterna på vårt trevliga hotell i lilla vinbyn Barolo, med härlig utsikt över byns slott och de omkringliggande cru-områdena. Vi får en tur och ett glas gott vin i cantinan innan vi sätter oss till bords (vid sen ankomst flyttas detta till dag 3).

Måltider: middag.

Dag 2 Cykling till Alba

Efter frukost bekantar vi oss med cyklarna och sätter av på vår första tur. Vi cyklar med skönt medlut ner mot Alba, en vacker småstad känd för sin tryffel och sin Slow Food-kultur. Vi följer sedan en fin cykelled längs floden Tanaro innan vi når Roddi, där det finns ett universitet för tryffelhundar (!). Vi klättrar sedan uppåt på små vägar mitt bland vinrankorna och får härliga utsikter från vinbyarna Verduno och La Morra. Sista biten ner till Barolo går på rull och är enastående vacker.

42 km, 450 m upp, 450 m ner, svårighetsgrad 3 på en skala av 5.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 3 Cykling längs Strada Romantica

Dagen börjar med en stigning mot Monforte och vidare upp tills vi når Strada Romantica. Det är en fantastiskt vacker väg som följer en kam söderut, med utsikt åt båda hållen. Vi cyklar nu i riktning mot Alta Langa, de höga kullarna, och vinodlingarna blandas upp med ängar och skogsdungar och påminner inte så lite om Toscanas Chianti-område. Skönheten inramas av Alpernas silhuett i väst. Vi rullar sedan ner i vinstaden Dogliani innan vi cyklar hem till Barolo igen. På eftermiddagen kan det passa att besöka Barolos fina vinmuseum, eller bara slappna av vid poolen.Middag på egen hand på någon av Barolos välrenommerade restauranger.

45 km, 550 m upp, 550 m ner, svårighetsgrad 3 på en skala av 5. 

Måltider: frukost, lunch.

Dag 4 Cykling genom Appenninerna

Vi vinkar farväl till Barolo och ger oss in i Appenninerna, som skiljer Piemonte från Ligurien. Vi trampar uppför Valle Tanaro till passet Colle di Nava. Det är inget alpint monsterpass utan skön cykling med mestadels konstant motlut genom ett av Italiens sköna bakvatten. Hälften av sträckan går på trevlig cykelväg genom skog och över ängar, hela tiden med Tanaros klara vatten vid vår sida. Det blir även vissa sträckor grus. Bergen blir allt klippigare innan vi når dagens mål Colle di Nava, där vi bor en natt på ett trevligt hotell i passet.

42 km, 530 m upp, 30 m ner, svårighetsgrad 4 på en skala av 5. 

Måltider: frukost, lunch, middag.

Dag 5 Cykling i Ligurien

Vi vaknar med frisk luft som under dagen kommer att bytas mot ljumma havsvindar. När vi rullat över passet går det snabbt utför innan vi viker av på en sparsamt trafikerad väg som slingrar sig mellan olivlundar och typiskt liguriska byar med sina färgstarka fasader. Bok och ek övergår snart i oliv, pinje och mimosa och långt där nere skymtar vi Medelhavet. Från Imperia cyklar vi nu de sista 25 kilometrarna till Sanremo alldeles vid vattenbrynet på den fina cykelleden. Vägen kantas av blommor och fikonkaktus och går rakt igenom alla små kustbyar på väg mot Italiens mesta Rivieraort Sanremo. Vi firar med ett dopp och varför inte en ”sundowner” på någon trevlig bar.

69 km, 450 m upp, 1400 m ner, svårighetsgrad 4 på en skala av 5. 

Måltider: frukost, lunch, middag.

Dag 6 Cykling bland medeltidsbyar

Den sista cykeldagen bjuder på härliga utsikter över både havet och Sanremos böljande och gröna inland. Vi tar transfer upp till lilla San Romolo och cyklar därifrån över ett litet pass och längs en kam mot Perinaldo. I den lilla medeltidsbyn föddes astronomen Cassini. Utsikten inåt landet är hänförande och vi ser Bajardo och Apricale bland toppar och dalar. Färden går sedan via Seborga, fortfarande ett furstendöme likt Monaco. Sedan rull utför mot fina Bordighera och längs havet hem till Sanremo. Fri kväll till att själv utforska Sanremos kulinariska utbud.

38 km, 300 m upp, 1000 m ner, svårighetsgrad 2+ på en skala av 5.

Måltider: frukost, lunch.

Dag 7 Vilodag i Sanremo

Sanremo är en livlig småstad med mycket italiensk karaktär. Den medeltida stadskärnan är väl värd att strosa runt i, och både Nobels villa, casinot och ryska kyrkan förtjänar att besökas. Det finns flera små stränder och man kan givetvis promenera längs havet mellan vattenhålen.

Måltider: frukost, middag.

Dag 8 Farväl till cykelresan i Piemonte och Ligurien

Efter frukost åker vi hem efter en riktig cykelresa.

Måltider: frukost.

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Piemonte och Ligurien

Piemonte betyder ”vid foten av berget” och är en rikt varierad region som sträcker sig från Alperna till Po-slätten. Savojens gamla kungastad Turin är huvudstad. Hjärtat utgörs av de böljande kullarna Le Langhe, som smyckas av små byar och vinfält. Här har Slow Food-rörelsen sin vagga och på få andra stället behandlas mat och vin så kärleksfullt som här. Köket är generellt sett snäppet mer raffinerat än i övriga Italien. Staden Alba är känd för Italiens finaste vita tryffel och är också hem för Nutella-tillverkaren Ferrero. 

Sedan 2014 är detta distrikt uppsatt på UNESCO's världsarvslista för sin skönhet och långa vinhistoria. Här har man hittat vinpollen sedan 500 år f.kr, då regionen korsades av etrusker och kelter. Romaren Plinius den äldre omnämner området som ett av de bästa för vinodling, och det ryktet bär det med sig än idag. 

Barolo är en liten by omgiven av vinfält, vars kraftiga rödvin åtnjuter stor respekt världen över och anses vara ett av Italiens bästa. Byn har flera högklassiga restauranger, små affärer och enotek att upptäcka på egen hand.

Ligurien ligger mellan San Remo och Pisa och anses av många vara Italiens vackraste kuststräcka. Evert Taube tillbringade mycket tid i trakten av Sanremo och den figurerar i flera av hans visor och böcker. Kusten är hög och det finns små stränder och klippbad insprängda här och där. Ligurien är också Italiens mest skogrika region, och går från barr- och lövskog på runt 2000 möh till medelhavsmacchia vid kusten. Kusten är städsegrön och rik på blommor, oliv, pinje och doftande örter. De många små Rivieraorterna har en mycket typisk arkitektur med pastellfärgade hus och trånga gränder. Hit lockades Nordeuropas adel under Grand Tour-eran på 17- och 1800-talen och vår egen Alfred Nobel slog sig ner i Sanremo.

 • Klimat: Piemonte är vår och höst som svensk sommar med svala morgnar och dagstemperaturer på 20-25 grader. Liguriens kust har ett något varmare medelhavsklimat.
 • Land: Italien
 • Språk: italienska
 • Tidsskillnad från Sverige: nej
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: något billigare än i Sverige, kort tas ej överallt
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: våra platta kontakter passar; för de runda jordade behövs adapter

Cykla i Piemonte och Ligurien

Vi cyklar på små asfaltsvägar och korta sträckor på grus. Terrängen är kuperad och du behöver god kondition. Pröva gärna att cykla en etapp hemma i Sverige, som liknar någon av dagsetapperna i programmet. Då vet du redan innan ungefär vad som krävs av dig. Vi cyklar på i lugn takt, pausar då och då för att passa på att njuta av naturen, det trevliga umgänget och kanske en kopp italienskt kaffe eller en svalkande dryck. Vår cykelguide leder turerna och delar gärna med sig av sina kunskaper om trakten. Vi har även en följebil med mekaniker med under dagen. Vi cyklar oftast tillsammans och om vi delar upp oss i mindre grupper ser vi alltid till att bestämma en mötesplats för gemensamma raster.

Måltider

Luncherna äts vissa dagar på servering och vissa dagar som uppdukad picknick. Följebilen har med sig den goda picknicken som vi dukar upp till lunch. Vatten att fylla flaskan med finns i bilen under hela dagen. Av miljöskäl försöker vi undvika engångsartiklar så ta med egen tallrik, mugg och bestick.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Nice. Vi har sedan cirka 3 timmes transfer till Barolo. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Milano eller Nice. Man kan sedan åka tåg till Alba och buss eller taxi vidare till Barolo. Tågtider: www.trenitalia.com. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss).

Cyklarna

 • Typ: mountainbike med 29-tumshjul
 • Växlar: 20
 • Bromsar: handbromsar, skivbromsar
 • Sadel: smal sportsadel. Egen sadel kan monteras
 • Pedaler: vanliga; SPD-pedaler finns på förfrågan. Egna pedaler kan monteras
 • Bagage: pakethållare med väska
 • Kartficka: nej
 • Flaskhållare: ja
 • Färddator/GPS: nej
 • Lås: ja
 • Reparationsset: ja
 • Hjälm: ingår ej
 • Övrigt: aluminiumram
 • Tillval: elcykel finns på förfrågan
 • Andra cyklar med liknande specifikationer kan förekomma

Karta

Hotell

Hotell Cykla från Barolo till Sanremo

Hotell Cykla från Barolo till Sanremo

Vi bor på tre hotell på vår cykelresa mellan Piemonte och Ligurien: Hotel Barolo*** - Detta är inte bara ett trevligt hotell utan också en vingård med drömläge mellan vinodlingarna och vinbyn Barolo...

Bilder

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2021-09-25Utan flyg/transferCykla från Barolo till Sanremo, utan flyg/transfer415 495:-BokaMer information
2021-09-25ArlandaCykla från Barolo till SanremoJa17 995:-BokaMer information

Erbjudanden

22/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-
29/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-
29/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg