Skip to main content

Pilgrimsvandring Camino del norte del 5

Den kanske vackraste varianten av El Camino de Santiago! Del 5 går från Vilalba till slutmålet Santiago.

El Camino del Norte, den norra leden, är en historisk variant av huvudleden som går genom norra Spanien från Pyrenéerna till Santiago de Compostela. Den särställer sig genom det dramatiskt sköna kustlandskap man ser många av dagarna. Starten går i San Sebastián, en vackert belägen och trendig kuststad känd för sin goda mat. Bara Tokyo har fler krogar med Michelin-stjärnor, och det finns många billigare småhak som serverar de lokala tapasrätterna pinxhos. Pilgrimsleden går sedan genom Baskiens, Asturias och Galiciens gröna och sköna landskap där vi möter många pittoreska byar och fiskelägen, vid sidan av konstfärdiga kyrkor och antika och medeltida lämningar. Vi har delat upp leden i fem delar på 7-11 dagar. Hotellen är förbokade, bagaget åker bil och du går med lätt packning med hjälp av våra vägbeskrivningar. Vandringarna är riktiga heldagsturer men underlaget är inte inte svårt.

Status:
Kan snart bokas
Aktivitet:Vandring
Resetyp:Resa på egen handMer information
Svårighetsgrad:3Mer information
Allt det här ingår:
valt transportalternativ, 8 övernattningar på hotell med med frukost, 5 middagar, bagagetransport, kartor och övrig information. Ingår ej: övriga måltider, dryck, transfer till och från flygplatsen. Tillägg: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.

Sök resa

Program

Dag 1 Santiago de Compostela

Flyg till Santiago de Compostela och övernattning i staden.

Dag 2 Santiago de Compostela- Vilalba

Under dagen skall ni ta er från Santiago de Compostela till Vilalba, bäst med buss. De sista 100 kilometrarna av Camino del Norte startar i marknadsstaden Vilalba, i hjärtat av Galiciens ”Terra Chá” (slättland). Man är kända för sin mejeriverksamhet, så missa inte att provsmaka de goda ostarna.

Dag 3 Pilgrimsvandring till Baamonde

Från Vilalba tar pilgrimsleden vandraren genom hjärtat av Terra Chá. Skogsstigar, små jordbruksbyar och grönskande landsbygd genomsyrar dagens fridfulla etapp. Det är lätt att falla in i föreställningen om hur det måste ha varit att pilgrimsvandra genom medeltidens Europa. Från Baamonde hämtas vi och körs till ett finfint lantboende i Friol.
20 km, 5 tim, 160 m upp, 200 m ner.

Dag 4 Pilgrimsvandring till Miraz

Transfer tillbaka till Baamonde, där vi gärna besöker den medeltida kyrkan Igrexa de Santiago innan vi tar oss an dagens relativt lätta vandring.
15 km, 3,5 tim, 110 m upp, 70 m ner.

Dag 5 Pilgrimsvandring till Sobrado dos Monxes

Idag fortsätter vandringen genom Galiciens pittoreska landsbygd. Vi når den sista delens högsta punkt Marcela, så stanna och njut av vyerna en stund. I Sobrado dos Monxes står ett imponerande kloster, som har rötterna i 900-talet även om fasaden nu är barock. Hämtning till boendet i Friol.
26 km, 6 tim, 390 m upp, 360 m ner.

Dag 6 Pilgrimsvandring till Arzúa

Efter frukost körs vi tillbaka till Sobrado dos Monxes. Detta är den sista etappen av Camino del Norte, innan den sammanfaller med den mer vältrampade franska pilgrimsleden. Arzúa är en uppiggande upplevelse och vi lär möta många pilgrimer från hela världen här. Arzúa är också känt för sin goda ost.
22 km, 5 tim, 220 m upp, 320 m ner.

Dag 7 Pilgrimsvandring till Rúa

Dagens etapp går genom vackra skogar, sömniga byar och över bäckar mest hela dagen. Vi besöker kapellet Santa Irene och övernattar i bosättningen Rúa.
20 km, 4,5 tim, 370 m upp, 460 m ner.

Dag 8 Pilgrimsvandring till Santiago de Compostela

Idag är den stora dagen! I Lavacolla utanför Santiago brukade pilgrimerna tvätta sig i floden innan ankomsten till pilgrimsmålet. I skuggan av eucalyptusträd når vi Monte do Gozo (368 möh), och det är härifrån vi får första skymten av katedralen. Väl framme i stan, utforska dess UNESCO-skyddade arkitektur och njut av atmosfären i detta andliga och kulturella mecka. Om du börjar vandringen tidigt hinner du till middagsmässan kl. 12.
20 km, 4 tim, 300 m upp, 300 m ner.

Dag 9 Farväl till pilgrimsvandringen

Hemresa efter en härlig vandringsupplevelse.

Hur tuff är turen? 3 vandrare. 

Resfakta

El Camino de Santiago

Pilgrimsvandringen till Santiago de Compostela i nordvästra Spanien har funnits i över 1000 år och ansågs vara en av de tre pilgrimsvandringar som kunde leda till botgöring. De andra två är Via Francigena till Rom och vandringen till Jerusalem. Pilgrimsleden var starkt trafikerad under medeltiden men föll i glömska fram till våra dagar. Idag är den återigen en populär led för moderna pilgrimer eller dem som bara vill ut på en härlig vandring i ett omväxlande landskap med kulturella inslag. Enligt legenden fördes sankt Jakobs kvarlevor från Jerusalem till den plats där staden Santiago de Compostela ligger idag.

El Camino del Norte, den norra leden, är en historisk variant av huvudleden, som i stora drag följer Spaniens norra Atlantkust. Den särställer sig genom det dramatiskt sköna kustlandskap man ser många av dagarna.

 • Klimat: mild vår och höst med möjlighet till regn, varma och torrare somrar.
 • Land: Spanien
 • Språk: spanska
 • Tidsskillnad från Sverige: ingen
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: kort och kontant
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: nej

Pilgrimsvandring

Du går på egen hand utan guide och grupp. Alla övernattningar är förbokade och bagaget transporteras med bil mellan hotellen. I avreseinformationen får du ett utförligt informationspaket (ett per bokning) med vägbeskrivning på engelska, hotellvouchers, transferinformation och eventuella flygbiljetter. Du går sedan etapperna på egen hand och träffar säkert på många andra pilgrimer från hela världen. Många etapper är långa och bjuder på stora höjdskillnader, så du behöver god kondition. I dagsprogrammet anges etappernas längd, effektiv vandringstid och höjdskillnader.

Frukosten i Spanien består ofta av bröd med smör och marmelad, kaffe/te och juice. Ibland yoghurt och skinka/ost. Middag: på hotellen blir man serverad en pilgrimsmeny. Denna består av en soppa eller sallad, kött eller fisk med tillbehör samt efterrätt. Passa på att prova Santiago-kakan! Ibland ingår även en flaska av husets vin. Vegetarisk- eller specialkost bokas hos oss i god tid innan avresa genom att ange detta i bokningen. Lunch äter du på någon av restaurangerna längs vägen eller köper med lunchpaket från hotellet. I byarna där du sover över finns också livsmedelsaffärer där man kan köpa mellanmål. Det finns även små kiosker i byarna längs med vägen.

Flyg och transfer

Transfer ingår ej i resan, men i avreseinformationen ges närmare anvisningar hur man tar sig från och till flygplatsen.

Karta

Hotell

Hotell Camino del Norte del 5

Hotell Camino del Norte del 5

Vi bor på olika medelklasshotell längs vägen i rum med eget bad/wc. Bagaget transporteras mellan hotellen och du bär bara med dig det du behöver för dagen. Om endast en person reser är det obligatoris...

Bilder

Erbjudanden

12/8Expedition Kebnekaisefrån 29 995:-
19/9Vinvandring i Valpolicellafrån 7 495:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg