Skip to main content

Pilgrimsvandring Camino del norte del 4

Den kanske vackraste varianten av El Camino de Santiago! Del 4 går från Gijón till Vilalba.

El Camino del Norte, den norra leden, är en historisk variant av huvudleden som går genom norra Spanien från Pyrenéerna till Santiago de Compostela. Den särställer sig genom det dramatiskt sköna kustlandskap man ser många av dagarna. Starten går i San Sebastián, en vackert belägen och trendig kuststad känd för sin goda mat. Bara Tokyo har fler krogar med Michelin-stjärnor, och det finns många billigare småhak som serverar de lokala tapasrätterna pinxhos. Pilgrimsleden går sedan genom Baskiens, Asturias och Galiciens gröna och sköna landskap där vi möter många pittoreska byar och fiskelägen, vid sidan av konstfärdiga kyrkor och antika och medeltida lämningar. Vi har delat upp leden i fem delar på 7-11 dagar. Hotellen är förbokade, bagaget åker bil och du går med lätt packning med hjälp av våra vägbeskrivningar. Vandringarna är riktiga heldagsturer men underlaget är inte inte svårt.

Status:
Kan snart bokas
Aktivitet:Vandring
Resetyp:Resa på egen handMer information
Svårighetsgrad:3Mer information
Allt det här ingår:
valt transportalternativ, 10 övernattningar på hotell med frukost, 6 middagar, bagagetransport, kartor och övrig information. Ingår ej: övriga måltider, dryck, transfer till och från flygplatsen. Tillägg: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.

Sök resa

Program

Dag 1 Gijón

Denna del börjar i Gijón. Ta tid att upptäcka staden med dess historia, antika romerska bad, stränder, säckpipsmuseum och högklassiga kök!

Dag 2 Pilgrimsvandring till Avilés

Den första etappen går upp på Monte Areo, där vi kan beundra utsikten och en megalitisk gravsättning. Vi går inte igenom några byar idag, ett utmärkt tillfälle att ordna en mysig picknick.
25 km, 6 tim, 220 m upp, 210 m ner.

Dag 3 Pilgrimsvandring till El Pito

En lång dag som bryts av med jämna mellanrum av intressanta småstäder. En stärkande fika och lite vila är med andra ord aldrig långt borta. Övernattningen sker i El Pito, som har fina renässansträdgårdar och palats. Alldeles nedanför kullen ligger fiskebyn Cudillero, som vi också kan besöka.
28 km, 7 tim, 470 m upp, 440 m ner.

Dag 4 Pilgrimsvandring till Ballota

Vi lägger El Pito och dess majestätiska residens bakom oss och fortsätter vår långled. Vi går bitvis på vägar men också urgamla stigar, och njuter av det gröna landet och de fina stränderna.
25 km, 6,5 tim, 370 m upp, 320 m ner.

Dag 5 Pilgrimsvandring till Luarca

Efter Ballota vandrar vi härligt nära kusten. Efter Cadavedo går det in mot landet men så snart vi når Luarca kan vi se vattnet igen. Luarca, som hyser oss för en natt, är en traditionell fiskeby där vi kan njuta av Atantens läckerheter och ett glas cider.
22 km, 5,5 tim, 140 m upp, 230 m ner.

Dag 6 Pilgrimsvandring till Navia

Idag styr vi kosan mot inlandet och följer floden mot den livliga marknadsstaden Navia, som ligger på dess bank. Här utforskar man med fördel staden, de medeltida stadsmurarna, och inte minst det lokala köket.
22 km, 5 tim, 300 m upp, 240 m ner.

Dag 7 Pilgrimsvandring till Ribadeo

Detta är sista dagen vi går längs den kantabriska kusten. Det är också en lång etapp men utan större höjdskillnader. När vi korsar Helgonbron över floden Eo går vi in i Galicien och når snart Ribadeo. Staden är känd för ”Katedralstranden”, som man kan nå med en kort taxiresa. Här har naturen skulpterat magnifika stenkatedraler, Galiciens mest besökta plats efter Santiagos riktiga katedral.
30 km, 8 tim, 100 m upp, 125 m ner.

Dag 8 Pilgrimsvandring till Lourenzá

Vi går återigen in mot landet till staden Lourenzá, känd för sina goda bönor. Vi följer lantliga stigar genom ett allt mer kuperat landskap. Vi passerar flera små bosättningar men inte många butiker, så ta med vatten och mat idag. En förbokad transport hämtar upp oss och kör till vårt härliga lantboende, 6 km utanför stan.
29 km, 7,5 tim, 700 m upp, 700 m ner.

Dag 9 Pilgrimsvandring till Abadín

Idag vandrar vi upp från Lourenzá till Mondoñedo, en av de sju huvudstäderna i kungariket Galicien. Härifrån får vi otroliga utsikter över omgivningarna. Vi tar gärna tid på oss i Mondoñedo innan vi fortsätter mot Abadín.
26 km, 6,5 tim, 740 m upp, 300 m ner.

Dag 10 Pilgrimsvandring till Vilalba

Den sista vandringsdagen slingrar sig El Camino del Norte genom skogar och ängar på ”Terra Chá” (slätten), till områdets huvudort, Vilalba.
20 km, 5 tim, 160 m upp, 200 m ner.

Dag 11 Farväl till pilgrimsvandringen

Hemresa efter en härlig vandringsupplevelse.

Hur tuff är turen? 3 vandrare. 

Resfakta

El Camino de Santiago

Pilgrimsvandringen till Santiago de Compostela i nordvästra Spanien har funnits i över 1000 år och ansågs vara en av de tre pilgrimsvandringar som kunde leda till botgöring. De andra två är Via Francigena till Rom och vandringen till Jerusalem. Pilgrimsleden var starkt trafikerad under medeltiden men föll i glömska fram till våra dagar. Idag är den återigen en populär led för moderna pilgrimer eller dem som bara vill ut på en härlig vandring i ett omväxlande landskap med kulturella inslag. Enligt legenden fördes sankt Jakobs kvarlevor från Jerusalem till den plats där staden Santiago de Compostela ligger idag.

El Camino del Norte, den norra leden, är en historisk variant av huvudleden, som i stora drag följer Spaniens norra Atlantkust. Den särställer sig genom det dramatiskt sköna kustlandskap man ser många av dagarna.

 • Klimat: mild vår och höst med möjlighet till regn, varma och torrare somrar.
 • Land: Spanien
 • Språk: spanska
 • Tidsskillnad från Sverige: ingen
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: kort och kontant
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: nej

Pilgrimsvandring

Du går på egen hand utan guide och grupp. Alla övernattningar är förbokade och bagaget transporteras med bil mellan hotellen. I avreseinformationen får du ett utförligt informationspaket (ett per bokning) med vägbeskrivning på engelska, hotellvouchers, transferinformation och eventuella flygbiljetter. Du går sedan etapperna på egen hand och träffar säkert på många andra pilgrimer från hela världen. Många etapper är långa och bjuder på stora höjdskillnader, så du behöver god kondition. I dagsprogrammet anges etappernas längd, effektiv vandringstid och höjdskillnader.

Frukosten i Spanien består ofta av bröd med smör och marmelad, kaffe/te och juice. Ibland yoghurt och skinka/ost. Middag: på hotellen blir man serverad en pilgrimsmeny. Denna består av en soppa eller sallad, kött eller fisk med tillbehör samt efterrätt. Passa på att prova Santiago-kakan! Ibland ingår även en flaska av husets vin. Vegetarisk- eller specialkost bokas hos oss i god tid innan avresa genom att ange detta i bokningen. Lunch äter du på någon av restaurangerna längs vägen eller köper med lunchpaket från hotellet. I byarna där du sover över finns också livsmedelsaffärer där man kan köpa mellanmål. Det finns även små kiosker i byarna längs med vägen.

Flyg och transfer

Transfer ingår ej i resan, men i avreseinformationen ges närmare anvisningar hur man tar sig från och till flygplatsen.

Karta

Hotell

Hotell Camino del Norte del 4

Hotell Camino del Norte del 4

Vi bor på olika medelklasshotell längs vägen i rum med eget bad/wc. Bagaget transporteras mellan hotellen och du bär bara med dig det du behöver för dagen. Om endast en person reser är det obligatoris...

Bilder

Erbjudanden

4/7Lätt vandring i Val Gardena, utan flyg/transferfrån 12 995:-
4/7Lätt vandring i Val Gardenafrån 15 995:-
4/7Lätt vandring i Val Gardenafrån 15 995:-
4/7Lätt vandring i Val Gardenafrån 15 995:-
5/9Vandring i Ligurien och Cinque Terrefrån 15 495:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg