Skip to main content

Pilgrimsvandring Camino del norte del 3

Den kanske vackraste varianten av El Camino de Santiago! Del 3 går från Santander till Gijón.

El Camino del Norte, den norra leden, är en historisk variant av huvudleden som går genom norra Spanien från Pyrenéerna till Santiago de Compostela. Den särställer sig genom det dramatiskt sköna kustlandskap man ser många av dagarna. Starten går i San Sebastián, en vackert belägen och trendig kuststad känd för sin goda mat. Bara Tokyo har fler krogar med Michelin-stjärnor, och det finns många billigare småhak som serverar de lokala tapasrätterna pinxhos. Pilgrimsleden går sedan genom Baskiens, Asturias och Galiciens gröna och sköna landskap där vi möter många pittoreska byar och fiskelägen, vid sidan av konstfärdiga kyrkor och antika och medeltida lämningar. Vi har delat upp leden i fem delar på 7-11 dagar. Hotellen är förbokade, bagaget åker bil och du går med lätt packning med hjälp av våra vägbeskrivningar. Vandringarna är riktiga heldagsturer men underlaget är inte inte svårt.

Status:
Kan snart bokas
Aktivitet:Vandring
Resetyp:Resa på egen handMer information
Svårighetsgrad:3, 4Mer information
Allt det här ingår:
valt transportalternativ, 10 övernattningar på hotell med frukost, 8 middagar, bagagetransport, kartor och övrig information. Ingår ej: övriga måltider, dryck, transfer till och från flygplatsen. Tillägg: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.

Sök resa

Program

Dag 1 Santander

Den vackra, nordspanska staden Santander är starten för denna del av den norra Pigrimsleden till Santiago. Kantabriens huvudstad är elegant och avkopplande, med många fina stränder och parker, fin arkitektur och god mat.

Dag 2 Pilgrimsvandring till Arce

Från Santanter tar pilgrimsleden av inåt landet och genom städerna Santa Cruz de Bezana, Mompia och Boo de Piélagos. Dagens mål är den lilla byn Arce.
19 km, 4 tim, 230 m upp. 230 m ner.

Dag 3 Pilgrimsvandring till Santillana

Dagens vandring går över det mycket vackra kulliga kustlandskapet. Via staden Miengo når vi Suance, som är en pittoresk liten by väl värd att utforska. Dagens mål är den medeltida byn Santillana del Mar. Vägen dit går genom sköna ängar och lugna byar.
26 km, 7,5 tim, 520 m upp, 450 m ner.

Dag 4 Pilgrimsvandring till Comillas

Från Santillana del Mar fortsätter pilgrimsvandringen längs Kantabriens vilda kust. På vägen mot Comillas passerar vi söta små byar som Cobreces med dess kloster. Comillas självt ståtar med fantastiska stränder och imponerande arkitektur. Missa inte att besöka Universitetet, Sobrellano-palatset och speciellt ”Capricho de Gaudí”.
23 km, 6 tim, 520 m upp, 590 m ner.

Dag 5 Pilgrimsvandring till Unquera

Idag går kustleden in i Ovambre naturpark, som är mycket viktig för flora, fauna och det marina ekosystemet. Här lever otaliga arter av fåglar, mollusker och fisk. Härifrån går leden över gröna fält och skogsdungar, förbi staden San Vincente de la Barquera till Unquera.
28 km, 7,5 tim, 560 m upp, 600 m ner.

Dag 6 Pilgrimsvandring till Llanes

Så snart vi lämnar Unquera lämnar vi också Asturias. Den vackra småstaden Colombres visar upp flera imponerande ”Casas de Indianos”, som byggts av hemvändande emigranter som gjort sig en förmögenhet i Amerika. Härifrån vandrar vi utför längs Sierra de la Borbolla. Leden går sedan in i Pendueles via Jorcada-passet. Härifrån går det utför igen till La Portilla och dagens destination: Lllanes, en livlig stad som ligger mellan Atlanten och de vilda bergen Picos de Europa.
25 km, 6 tim, 370 m upp, 360 m ner.

Dag 7 Pilgrimsvandring till Ribadesella

På förmiddagen följer vi kusten och de storslagna stränderna Palombina och Barro. Efter att ha korsat floden Niembro går vi stadigt uppför mot kyrkan San Pedro de Pria. Den står på en kulle som blickar ut över de sju städerna i området. Ner till en medeltida stenbro över Guadamía och sedan till byn Sobares och Ribadesella, som är väl värd att spendera lite tid i. Delad av en bro har den västra sidan den medeltida gamla stan, medan den östra sidan har en härlig strand och Bustillo-grottan, där det finns förhistoriska grottmålningar. Den som vill besöka grottan måste boka i god tid.
30 km, 8 tim, 450 m upp, 440 m ner.

Dag 8 Pilgrimsvandring till Colunga

Från den fina kustbyn Ribadesella går vi först in mot land till San Esteban innan vi återvänder mot kusten med dess många och långa sandstränder. Dagens övernattning blir i den livliga marknadsstaden Colunga.
20 km, 5,5 tim, 320 m upp, 300 m ner.

Dag 9 Pilgrimsvandring till Villaviciosa

Efter många dagars vandring är det skönt med en kortare etapp. Vi passerar en rad små byar längs vägen, och i Priesca är det värt att stanna och beundra 900-talskyrkan San Salvador, en av de äldsta kyrkorna längs hela Camino de Santiago. Tänk så många pilgrimer som stått där vi nu står, genom tiderna!
17 km, 5 tim, 330 m upp, 320 m ner.

Dag 10 Pilgrimsvandring till Gijón

Idag får vi en rejäl avslutning med en av de tuffaste etapperna på Camino del Norte, då vi ska bestiga Alto de la Cruz. Vi går genom grönskande landsbygt och möter kusten först i Gijón. I Casquita delar sig vägen mellan Camino del Norte, som vi följer, och Camino Primitivo mot Oviedo. Ta tid att upptäcka Gijón med dess historia, antika romerska bad, stränder, säckpipsmuseum och högklassiga kök!
30 km, 7,5 tim, 620 m upp, 640 m ner.

Dag 11 Farväl till pilgrimsvandringen

Hemresa efter en härlig vandringsupplevelse.

Hur tuff är turen? 3-4 vandrare. 

Resfakta

El Camino de Santiago

Pilgrimsvandringen till Santiago de Compostela i nordvästra Spanien har funnits i över 1000 år och ansågs vara en av de tre pilgrimsvandringar som kunde leda till botgöring. De andra två är Via Francigena till Rom och vandringen till Jerusalem. Pilgrimsleden var starkt trafikerad under medeltiden men föll i glömska fram till våra dagar. Idag är den återigen en populär led för moderna pilgrimer eller dem som bara vill ut på en härlig vandring i ett omväxlande landskap med kulturella inslag. Enligt legenden fördes sankt Jakobs kvarlevor från Jerusalem till den plats där staden Santiago de Compostela ligger idag.

El Camino del Norte, den norra leden, är en historisk variant av huvudleden, som i stora drag följer Spaniens norra Atlantkust. Den särställer sig genom det dramatiskt sköna kustlandskap man ser många av dagarna.

 • Klimat: mild vår och höst med möjlighet till regn, varma och torrare somrar.
 • Land: Spanien
 • Språk: spanska
 • Tidsskillnad från Sverige: ingen
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: kort och kontant
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: nej

Pilgrimsvandring

Du går på egen hand utan guide och grupp. Alla övernattningar är förbokade och bagaget transporteras med bil mellan hotellen. I avreseinformationen får du ett utförligt informationspaket (ett per bokning) med vägbeskrivning på engelska, hotellvouchers, transferinformation och eventuella flygbiljetter. Du går sedan etapperna på egen hand och träffar säkert på många andra pilgrimer från hela världen. Många etapper är långa och bjuder på stora höjdskillnader, så du behöver god kondition. I dagsprogrammet anges etappernas längd, effektiv vandringstid och höjdskillnader.

Frukosten i Spanien består ofta av bröd med smör och marmelad, kaffe/te och juice. Ibland yoghurt och skinka/ost. Middag: på hotellen blir man serverad en pilgrimsmeny. Denna består av en soppa eller sallad, kött eller fisk med tillbehör samt efterrätt. Passa på att prova Santiago-kakan! Ibland ingår även en flaska av husets vin. Vegetarisk- eller specialkost bokas hos oss i god tid innan avresa genom att ange detta i bokningen. Lunch äter du på någon av restaurangerna längs vägen eller köper med lunchpaket från hotellet. I byarna där du sover över finns också livsmedelsaffärer där man kan köpa mellanmål. Det finns även små kiosker i byarna längs med vägen.

Flyg och transfer

Transfer ingår ej i resan, men i avreseinformationen ges närmare anvisningar hur man tar sig från och till flygplatsen.

Karta

Hotell

Hotell Camino del Norte del 3

Hotell Camino del Norte del 3

Vi bor på olika medelklasshotell längs vägen i rum med eget bad/wc. Bagaget transporteras mellan hotellen och du bär bara med dig det du behöver för dagen. Om endast en person reser är det obligatoris...

Bilder

Erbjudanden

12/8Expedition Kebnekaisefrån 29 995:-
19/9Vinvandring i Valpolicellafrån 7 495:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg