Skip to main content

Pilgrimsvandring Camino del norte del 2

Den kanske vackraste varianten av El Camino de Santiago! Del 2 går från Bilbao till Santander.

El Camino del Norte, den norra leden, är en historisk variant av huvudleden som går genom norra Spanien från Pyrenéerna till Santiago de Compostela. Den särställer sig genom det dramatiskt sköna kustlandskap man ser många av dagarna. Starten går i San Sebastián, en vackert belägen och trendig kuststad känd för sin goda mat. Bara Tokyo har fler krogar med Michelin-stjärnor, och det finns många billigare småhak som serverar de lokala tapasrätterna pinxhos. Pilgrimsleden går sedan genom Baskiens, Asturias och Galiciens gröna och sköna landskap där vi möter många pittoreska byar och fiskelägen, vid sidan av konstfärdiga kyrkor och antika och medeltida lämningar. Vi har delat upp leden i fem delar på 7-11 dagar. Hotellen är förbokade, bagaget åker bil och du går med lätt packning med hjälp av våra vägbeskrivningar. Vandringarna är riktiga heldagsturer men underlaget är inte inte svårt.

Status:
Kan snart bokas
Aktivitet:Vandring
Resetyp:Resa på egen handMer information
Svårighetsgrad:3Mer information
Allt det här ingår:
valt transportalternativ, 6 övernattningar på hotell med frukost, 4 middagar, bagagetransport, kartor och övrig information. Ingår ej: övriga måltider, dryck, färjebiljett, transfer till och från flygplatsen. Tillägg: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.

Sök resa

Program

Dag 1 Bilbao

Denna etapp startar i Bilbao (Bilbo på baskiska), som ståtar med det märkvärdiga Guggenheim-muséet vid floden Nervión. Passa på att smaka av några pintxos, lokala smårätter.

Dag 2 Pilgrimsvandring till Portugalete

Resan startar skönt med veckans kortaste etapp. Det går genom Bilbaos äldre delar och längs en fridfull led som följer floden Cadagua. Vi korsar ”Djävulsbron” och når ermitaget Santa Àgueda. Efter en brant stigning till lilla byn Barakaldo når vi Portugalete.
15 km, 3,5 tim, 540 m upp, 525 m ner.

Dag 3 Pilgrimsvandring till Castro Urdiales

Från Portugalete fortsätter pilgrimsleden längs den vackra, klippiga kusten. Vid La Arena korsar vi den vackra sandstranden med sin finkorniga, röda sand. Leden går upp och ner längs kusten till Castro Urdiales. Staden har en fin blandning av modern och medetida arkitektur.
29 km, 7,5 tim, 660 m upp, 670 m ner.

Dag 4 Pilgrimsvandring till Hazas (Liendo)

Idag vandrar vi längs det kantabriska havets magnifika klippor. På vägen passerar vi ett medeltida slott som också fungerar som fyr. Via kapell och kyrkor når vi Liendo.
29 km, 7,5 tim, 740 m upp, 740 m ner.

Dag 5 Pilgrimsvandring till Sontaña

Nästan en vilodag. Dagens vandring är skönt flack men inte desto mindre vacker. Från Laredo åker vi färja till Sontaña, där vi övernattar.
12 km, 3 tim, 120 m upp, 100 m ner.

Dag 6 Pilgrimsvandring till Santander

Efter gårdagens kortare tur tar vi oss an resans längsta vandring idag. Från Barevo hittar vi den fina romanska kyrkan Santa Maria. Från Galizano till Somo väljer vi mellan att gå en rakare väg (och spara 5 km), eller den längre men mycket vackra kustleden. För att nå målet Santander kan vi från Somo åka med den traditionella båttypen ”Pedreñera” över bukten (vilket sparar 3,5 km vandring och kostar ett par euro).
23-32 km, 7,5 tim, 180 m upp, 200 m ner.

Dag 7 Farväl till Pilgrimsvandringen

Hemresa efter en härlig vandringsupplevelse i Baskien.

Hur tuff är turen? 3 vandrare.

Resfakta

El Camino de Santiago

Pilgrimsvandringen till Santiago de Compostela i nordvästra Spanien har funnits i över 1000 år och ansågs vara en av de tre pilgrimsvandringar som kunde leda till botgöring. De andra två är Via Francigena till Rom och vandringen till Jerusalem. Pilgrimsleden var starkt trafikerad under medeltiden men föll i glömska fram till våra dagar. Idag är den återigen en populär led för moderna pilgrimer eller dem som bara vill ut på en härlig vandring i ett omväxlande landskap med kulturella inslag. Enligt legenden fördes sankt Jakobs kvarlevor från Jerusalem till den plats där staden Santiago de Compostela ligger idag.

El Camino del Norte, den norra leden, är en historisk variant av huvudleden, som i stora drag följer Spaniens norra Atlantkust. Den särställer sig genom det dramatiskt sköna kustlandskap man ser många av dagarna.

 • Klimat: mild vår och höst med möjlighet till regn, varma och torrare somrar.
 • Land: Spanien
 • Språk: spanska
 • Tidsskillnad från Sverige: ingen
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: kort och kontant
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: nej

Pilgrimsvandring

Du går på egen hand utan guide och grupp. Alla övernattningar är förbokade och bagaget transporteras med bil mellan hotellen. I avreseinformationen får du ett utförligt informationspaket (ett per bokning) med vägbeskrivning på engelska, hotellvouchers, transferinformation och eventuella flygbiljetter. Du går sedan etapperna på egen hand och träffar säkert på många andra pilgrimer från hela världen. Många etapper är långa och bjuder på stora höjdskillnader, så du behöver god kondition. I dagsprogrammet anges etappernas längd, effektiv vandringstid och höjdskillnader.

Frukosten i Spanien består ofta av bröd med smör och marmelad, kaffe/te och juice. Ibland yoghurt och skinka/ost. Middag: på hotellen blir man serverad en pilgrimsmeny. Denna består av en soppa eller sallad, kött eller fisk med tillbehör samt efterrätt. Passa på att prova Santiago-kakan! Ibland ingår även en flaska av husets vin. Vegetarisk- eller specialkost bokas hos oss i god tid innan avresa genom att ange detta i bokningen. Lunch äter du på någon av restaurangerna längs vägen eller köper med lunchpaket från hotellet. I byarna där du sover över finns också livsmedelsaffärer där man kan köpa mellanmål. Det finns även små kiosker i byarna längs med vägen.

Flyg och transfer

Transfer ingår ej i resan, men i avreseinformationen ges närmare anvisningar hur man tar sig från och till flygplatsen.

Karta

Hotell

Hotell Camino del Norte del 2

Hotell Camino del Norte del 2

Vi bor på olika medelklasshotell längs vägen i rum med eget bad/wc. Bagaget transporteras mellan hotellen och du bär bara med dig det du behöver för dagen. Om endast en person reser är det obligatoris...

Bilder

Erbjudanden

26/9Lätt vandring på Menorcafrån 14 995:-
8/10Lätt vandring på Menorcafrån 14 995:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg