Skip to main content

Pilgrimsvandring Camino del Norte del 1

Den kanske vackraste varianten av El Camino de Santiago! Del 1 går från San Sebastián till Bilbao.

El Camino del Norte, den norra leden, är en historisk variant av huvudleden som går genom norra Spanien från Pyrenéerna till Santiago de Compostela. Den särställer sig genom det dramatiskt sköna kustlandskap man ser många av dagarna. Starten går i San Sebastián, en vackert belägen och trendig kuststad känd för sin goda mat. Bara Tokyo har fler krogar med Michelin-stjärnor, och det finns många billigare småhak som serverar de lokala tapasrätterna pinxhos. Pilgrimsleden går sedan genom Baskiens, Asturias och Galiciens gröna och sköna landskap där vi möter många pittoreska byar och fiskelägen, vid sidan av konstfärdiga kyrkor och antika och medeltida lämningar. Vi har delat upp leden i fem delar på 7-11 dagar. Hotellen är förbokade, bagaget åker bil och du går med lätt packning med hjälp av våra vägbeskrivningar. Vandringarna är riktiga heldagsturer men underlaget är inte inte svårt.

Aktivitet:Vandring
Resetyp:Resa på egen hand
Svårighetsgrad:3, 4
Dagar:8
Allt det här ingår:
valt transportalternativ, 7 övernattningar på hotell med frukost, 4 middagar, bagagetransport, kartor och övrig information. Ingår ej: övriga måltider, middag i San Sebastian, Gernika och Bilbao, dryck, transfer till och från flygplatsen. Tillägg: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Sök resa

Program

Dag 1 San Sebastián

San Sebastián är en vacker och trendig ort vid havet och ett paradis för matälskare. Strosa längs Playa de la Concha där surfarna glider över Atlantens vågor och ät en matbit på någon av de många krogarna med Michelin-stjärnor (eller de enklare smårätterna pinxhos som serveras överallt). Med 16 stjärnmärkta krogar är San Sebastian den som har flest i världen efter Tokyo!

Dag 2 Pilgrimsvandring till Getaria

Idag lämnar El Camino San Sebastián och Biscayabukten och snirklar sig längs kusten över pastorala betesmarker och kullar. Du möter den romanska kyrkan San Martín de Tours innan du passerar flera charmerande kustbyar. Dagen avslutas i Getaria med sin mysiga hamn. Missa inte att fira med ett glas av det lokala vinet Txakolí.
27 km, 7 tim, 920 m upp, 920 m ner.

Dag 3 Pilgrimsvandring till Deba

Idag följer du kusten längs en lantlig väg till Zarautz som ståtar med Baskiens längsta sandstrand. Efter Zarautz viker leden in mot landsbygden och passerar kyrkan Santa Maria la Real och byn Elcano. Dagens etapp slutar i den vackra kustbyn Deba.
20 km, 6 tim, 620 m upp, 620 m ner.

Dag 4 Pilgrimsvandring till Markina

Nu lämnar pilgrimsleden kusten och når den inte igen förrän i Bilbao. Du går mot bergen, korsar en flod och går genom tät vegetation till kapellet El Calvario. Stigen GR-121 går genom flera mysiga byar innan den når Markina.
23 km, 6,5 tim, 660 m upp, 740 m ner.

Dag 5 Pilgrimsvandring till Gernika

Leden följer en lugn landsväg och korsar floden i Bolibar innan den går uppför mot det medeltida klostret i Zenarruza. Här fortsätter den genom skog till toppen av Gontzegarai och bosättningen Gerrikaitz. En kort men brant utförslöpa leder till dagens mål Gernika, en historisk stad som blivit känd genom Picassos målning med samma namn.
26 km, 7 tim, 660 m upp, 740 m ner.

Dag 6 Pilgrimsvandring till Lezama

På morgonen passerar du eremitaget Santa Luzia Zallo strax innan leden når en väg. Härifrån går en kullerstensstig upp till byn Morga och sedan utför mot bosättningarna Goikoletxea och Larrabetzu innan den når Lezama.
25 km, 6,5 tim, 820 m upp, 770 m ner.

Dag 7 Pilgrimsvandring till Bilbao

Den sista dagen på pilgrimsvandringen är också den kortaste. Leden går över landsbygden mot Zamudio, den romanska kyrkan San Martín och Malpica-tornet. Härifrån går det gradvis uppför mot toppen av Monte Avril, där du får lön för mödan genom en strålande utsikt över Bilbao och dalen nedanför. Besök gärna den fina basilikan Nuestra Señora de Begoña innan du når slutpunkten Plaza de Unamuno i Bibaos gamla stad.
12 km, 3 tim, 340 m upp, 390 m ner.

Dag 8 Farväl till Pilgrimsvandringen

Hemresa efter en härlig vandringsupplevelse i Baskien.

Hur tuff är turen? 4 vandrare.

Resfakta

El Camino de Santiago

Pilgrimsvandringen till Santiago de Compostela i nordvästra Spanien har funnits i över 1000 år och ansågs vara en av de tre pilgrimsvandringar som kunde leda till botgöring. De andra två är Via Francigena till Rom och vandringen till Jerusalem. Pilgrimsleden var starkt trafikerad under medeltiden men föll i glömska fram till våra dagar. Idag är den återigen en populär led för moderna pilgrimer eller dem som bara vill ut på en härlig vandring i ett omväxlande landskap med kulturella inslag. Enligt legenden fördes sankt Jakobs kvarlevor från Jerusalem till den plats där staden Santiago de Compostela ligger idag.

El Camino del Norte, den norra leden, är en historisk variant av huvudleden, som i stora drag följer Spaniens norra Atlantkust. Den särställer sig genom det dramatiskt sköna kustlandskap man ser många av dagarna.

 • Klimat: mild vår och höst med möjlighet till regn, varma och torrare somrar.
 • Land: Spanien
 • Språk: spanska
 • Tidsskillnad från Sverige: ingen
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: kort och kontant
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: nej

Pilgrimsvandring

Du går på egen hand utan guide och grupp. Alla övernattningar är förbokade och bagaget transporteras med bil mellan hotellen. I avreseinformationen får du ett utförligt informationspaket (ett per bokning) med vägbeskrivning på engelska, hotellvouchers, transferinformation och eventuella flygbiljetter. Du går sedan etapperna på egen hand och träffar säkert på många andra pilgrimer från hela världen. Många etapper är långa och bjuder på stora höjdskillnader, så du behöver god kondition. I dagsprogrammet anges etappernas längd, effektiv vandringstid och höjdskillnader.

Frukosten i Spanien består ofta av bröd med smör och marmelad, kaffe/te och juice. Ibland yoghurt och skinka/ost. Middag: på hotellen blir man serverad en pilgrimsmeny. Denna består av en soppa eller sallad, kött eller fisk med tillbehör samt efterrätt. Passa på att prova Santiago-kakan! Ibland ingår även en flaska av husets vin. Vegetarisk- eller specialkost bokas hos oss i god tid innan avresa genom att ange detta i bokningen. Lunch äter du på någon av restaurangerna längs vägen eller köper med lunchpaket från hotellet. I byarna där du sover över finns också livsmedelsaffärer där man kan köpa mellanmål. Det finns även små kiosker i byarna längs med vägen.

Flyg och transfer

Transfer ingår ej i resan, men i avreseinformationen ges närmare anvisningar hur man tar sig från och till flygplatsen.

Karta

Hotell

Hotell Camino del Norte del 1

Hotell Camino del Norte del 1

Vi bor på olika medelklasshotell längs vägen i rum med eget bad/wc. Bagaget transporteras mellan hotellen och du bär bara med dig det du behöver för dagen. Om endast en person reser är det obligatoris...

Bilder

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2020-10-24Utan flyg/transferCamino del Norte del 1 på egen hand utan flyg11 495:-BokaMer information

Erbjudanden

26/9Lätt vandring på Menorcafrån 14 995:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg