Skip to main content

Båtvandring längs Douro

Flodkryssning och vandring i Portugals vackraste dal.

Floden Douro i norra Portugal rinner genom ett innerligt vackert landskap med dramatiska bergssluttningar, frodiga vinodlingar och kulturrika städer. I mynningen väntar vackra Porto vid Atlantens kust. Under resan får du lära känna kulturen och traditionerna i denna del av Portugal. Vi bor på båt och den makliga kryssningen varvas med vandringar i fantastiska miljöer i Dourodalen. Lokala maträtter och goda viner sätter också sin prägel på resan, och bussutflykten till den UNESCO-skyddade spanska staden, Salamanca, är en av höjdpunkterna. Det är en rik och avspänd resa där man också kan välja att inte vandra och istället åka med på alternativa utflykter.

Aktivitet:Vandring
Resetyp:Gruppresa med guide
Svårighetsgrad:2
Dagar:8
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (på flygresan ingår flygplatstransfer), sju övernattningar med helpension (frukost, lunchpaket och middag), utvald dryck till maten och i baren, välkomstdrink, utflykter och vandringar enligt program, transporter, dricks till lokala guider och chaufförer, svensk reseledare, engelsk lokalguide, hamnavgifter, underhållning ombord. Ingår ej: dricks till besättning ombord. Tillägg: olika hyttalternativ. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter. Observera att speciella avbokningsvillkor gäller för denna resa (se resfaktan).
Boka resa

Sök resa

Program

Dag 1 Porto

Flyg till Porto. Därefter tar vi oss till kajen i Vila Nova de Gaia där fartyget väntar och blir vårt flytande hotell för den närmaste veckan. När vi har checkat in och bekantat oss med fartyget bjuds det på en välkomstdrink och vi får mer information om kommande dagars vandringsprogram. Efter middag ombord gör fartyget en kortare seglats och vi får se upplyst Porto i kvällsbelysning (seglatsen är väderberoende).

Dag 2 Porto - Regua

Efter frukost väntar ett besök i Porto, en av de äldsta städerna i Europa och tilldelad världsarvsstatus av UNESCO för sina orörda gamla kvarter, labyrint av smala gator och fantastiska kyrkor. Porto är dock först och främst känt för sitt Portvin som produceras av vingårdarna som sträcker sig så långt ögat kan nå. Åter på fartyget kryssar vi vidare mot Regua och beundrar det underbara landskapet som kryssningen erbjuder. Efter middag ombord finns det möjlighet att på egen hand strosa runt i Regua, dit fartyget nu har ankommit.

Dag 3 Regua - Pinhau - Vega de Teron (Spanien)

Stadens namn, Regua härstammar från ”Villa Reguela”, namnet på det romerska hus som en gång stod här. Med sitt strategiska läge vid Douroflodens strand spelade Peso da Régua en grundläggande roll i landets portvinsproduktionen och försäljning. Det var härifrån som tunnorna transporterades i särskilda båtar, Barcos Rabelos, till Vila Nova de Gaia, där vinet fick ligga och mogna på ekfat.

Dagens vandring tar oss genom hjärtat av Alvãos Nationalpark. Här möts vi av höga berg, djupa dalar och pittoreska byar längs vägen. (Längd ca 3 timmar, 7 km med cirka 300 höjdmeter). För dig som väljer att inte vandra väntar en resa till Vila Réal och promenad genom de vackra trädgårdarna runt Mateus palatset.

Kryssningen går vidare till hjärtat av vindistriktet och vi ser vinodlingar passera revy medan vi njuter av de ljumma vindarna på soldäck. Vi går genom slussarna Valeria och Pocinho. På kvällen når vi Vega de Terron.

Dag 4 Vega de Teron - Salamanca - Barca d'Alva

Idag väntar en av resans höjdpunkter, en heldagsutflykt till den spanska staden Salamanca, som finns med på UNESCO:s världsarvslista. Salamancas historia sträcker sig flera tusen år tillbaka och vi får se arkitektoniska minnesmärken från både romersk-, arabisk- och kristen tid. Universitetet i Salamanca är ett av de äldsta och mest berömda i Europa. Här träffades lärda från såväl kristna som arabiska och judiska kulturer på 1200–1400-talet medan det var religionsförföljelse på andra platser.

Efter en trevlig lunch på en lokal restaurang återvänder vi till fartyget som nu förflyttat sig till Barca d’Alva- den sista portugisiska byn längs Douro som ligger mindre än 2 km från den spanska gränsen. Middag och flamencoshow ombord.

Dag 5 Barca d'Alva - Senhora da Ribeira

Dagens vandring – ”Vultures Cliff” går genom de fascinerade bergen och ger oss en magnifik panoramautsikt över Dourofloden och den spanska sidan. Längd ca 3 timmar, 8 km med cirka 500 höjdmeter.

För dig som väljer att inte vandra går dagens utflykt till den medeltida staden Figueira de Castelo Rodrigo.

Åter ombord fortsätter vår segling vidare mot Senhora Da Ribeira. Under kvällen bjuds vi in till ”galamiddag” ombord!

Dag 6 Senhora da Ribeira - Bitetos

Dagens vandring tar oss genom vingårdar och grönskade orörda paradis. Omgivningarna gör att picknicklunchen smakar extra bra. Längd ca 4 timmar, 14 km med cirka 500 höjdmeter.

För dig som väljer att inte vandra går dagens utflykt i vinets tecken med vinprovning av typiska viner från Porto.

Fartyget lägger till i Bitetos under kvällen. Efter dagens middag bjuds det på traditionell Fado-underhållning.

Dag 7 Bitetos - Porto

Under förmiddagen kryssar vi vidare mot Porto. Väl framme i staden går dagens vandring längs Dourofloden och fram till dess mynning, varifrån vi kan beundra staden på håll och blicka ut över havet! Längd ca 3 timmar, 8 km på plan mark.

För dig som inte önskar vandra går utflykten till Guimarães, vars historiska medeltida centrum har varit ett UNESCO världsarv sedan år 2001. Kvällen bjuder på en traditionell underhållning.

Fartyget ligger vid kaj i Porto över natten.

Dag 8 Farväl till Portugal och Douro

Efter frukost ombord lämnar vi fartyget. Transfern kör oss till flygplatsen i Porto där vi tar flyget hem till Sverige.

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Douro

Douro-regionen är omgiven av höga berg på tre sidor och därmed i stort sett skyddade från Atlanten. Douro-regionen kallas också ibland Tras-os-Montes, (bakom bergen) eller Alto Douro (Höga Douro). Serras de Alvão, Padrela och Bornes skyddar regionen från kalla vindar från norr. Granitmassivet Serra do Marão, 1400 meter högt, skyddar regionen från regnen västerifrån. Regionen har landets högsta vinklassificering med ursprungs-och kvalitetsmärkningen Denominacao de Origem Controlada (DOC). Arkelogiska fynd visa att vintillverkningen härrör ända från 200-300-talet. 

 • Klimat: kalla vintrar och varma somrar. Behagligt klimat då bergen runt omkring skyddar från Atlantens vindar. 
 • Land: Portugal
 • Språk: portugisiska (engelska fungerar bra)
 • Tidsskillnad från Sverige: -1 timme
 • Valuta: Euro
 • Priser och betalningssätt: både kontanter och betalkort accepteras ombord. 
 • Dricks: rekommenderat belopp till besättningen: 5-7 EUR per dag (frivilligt)
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: behövs ej. Hyttena har 220V uttag. 
 • Övrigt: av- eller påstigning är via en smal landgång, vissa fartyg har hiss. I flera hamnar är det vanligt att fartygen är förtöjda långsida mot långsida, med upp till tre/fyra fartyg bredvid varandra. För att komma i land måste man då gå över/genom de andra fartygen.
  Rederiet förbehåller sig rätten att justera programmet och kryssningsrutten till följd av vattenstånd eller andra oförutsedda händelser.

Vandringen längs Douro

Vandringarna under denna resa är korta halvdags promenader på 2 till 4 timmar, effektiv vandringstid. Längs vandringen får du chansen att se och upptäcka några naturliga eller kulturella områden som finns på kryssningsprogrammet. Ingen större förkunskap krävs för dessa vandringar, men du bör vara i god hälsa för att fullt ut njuta av denna resa. Vandringarna görs tillsammans med engelsktalande lokalguide. Denne anpassar tempot så att det passar alla i gruppen och vi tar naturligtvis pauser längs vägen. De dagar vi går lite längre tar vi med lunchpaket, annars äter vi lunch ombord.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Porto. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Porto. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att bekräfta flygtiderna och förboka transfern med oss). Du ser våra flygtider genom att klicka "boka" på en avresa med flyg.

Avbokningsvillkor

För denna resa gäller speciella avbokningsvillkor:

 • fram till 91 dagar före avresa: anmälningsavgiften
 • 90-61 dagar före avresa: 50% av resans pris
 • 60-46 dagar före avresa: 60% av resans pris
 • 45-0 dagar före avresa: 100% av resans pris

Karta

Hotell

MS Infante Don Henrique

MS Infante Don Henrique

Fartyg: MS Infante Don Henrique Rederi: Croisi Europe Byggt år: 2003 Renoverat år: 2014 Standard: 4-stjärnigt Antal däck: 4 – Soldäck, övre däck, mellandäck och huvuddäck Hiss: Ja Pool: Ja Hytter huvu...

Bilder

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2021-04-19ArlandaBåtvandring längs Douro23 990:-BokaMer information
2021-04-19KastrupBåtvandring längs Douro23 990:-BokaMer information
2021-04-19LandvetterBåtvandring längs Douro23 990:-BokaMer information

Erbjudanden

22/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-
29/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-
29/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg