Skip to main content

Båtvandring längs Donau

Bo på båt och vandra i idylliska Donaudalen.

En riktigt spännande nyhet för dig som vill kryssa längs Donau och samtidigt vandra i området. Man bor ombord på trevliga MS Theodore Körner, välkänd för våra cyklister, och vandrar med guide på dagarna. Under veckan besöker vi Bratislava, Wien och det vackra vinområdet Wachau. Under vandringsdagarna ingår transporter, engelsktalande guide och mat.  Efter vandringen väntar båten vid kaj och man njuter kanske något svalkande på soldäck.

Status:
Kan snart bokas
Aktivitet:Båtvandring
Resetyp:Gruppresa med guideMer information
Svårighetsgrad:3Mer information
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (i flygresan ingår transfer t&r till Passau), del i dubbelhytt i vald hyttkategori med helpension (frukost, lunchpaket och middagar), engelsktalande lokalguide. Tillägg: olika hyttalternativ (se bokningen för priser), frivilliga utfärder. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter. Vid bokning kontrollerar vi först att plats och önskad hytt finns på båten, om inte hör vi av oss med ett alternativ!

Sök resa

Program

Dag 1 Passau

Flyg till München och sedan transfer till Passau om du har bokat flygresan med oss. Ta gärna en kort promenad i Passaus historiska stadskärna. I katedralen finns världens största kyrkorgel. Vid halv sju lägger sedan båten ut och resan längs den sköna blåa Donau kan börja. Välkomstträff och middag på kvällen.

Måltider: middag

Dag 2 Vandring från Bad Kreuzen till Grein

En vacker och varierande vandring i det idylliska landskapet vid Strudengau. Vi börjar med en transfer till slottet Bad Kreuzen. Under vandringen kommer vi till ravinen Wolfsschlucht, passerar den mäktiga stenformationen vid Martinstein och sedan vidare till klyftan Stillensteinklamm. Vi fortsätter sedan till utkikspunkten Werfensteinblick innan vi är tillbaka till båten i Grein. Ta gärna en promenad i denna medeltida pärla innan avfärd. Båten fortsätter sedan österut och på morgonen vaknar vi vid slottet Devin i Slovakien.

13 km, 530 m upp, 730 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 3 Vandring från Devin till Bratislava

Slottet i Devin är ett av de äldsta i Slovakien och bjuder på en strålande vy över nationalparken Donauauen. Vi vandrar från båten upp till toppen av Devinska Kobyla innan vi börjar nedstigningen mot Bratislava. Slovakiens huvudstad måste vara en av Europas  trevligaste. Vandra gärna runt i den flanörvänliga gamla delen av staden. Slink in på ett café eller en ölstuga för att vila benen en stund. Självklart besöker vi även stadens mäktiga slott där de ungerska kungarna kröntes förr i tiden. Båten ligger sedan centralt vid kaj.

12 km, 600 m upp, 530 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 4 Vilodag i Wien

I dag vilar vi benen och åker gärna med de populära Hop-on hop-off bussarna (frivillig utflykt). De går genom den historiska staden innanför kända Ringstrasse. Här ligger de monumentala byggnaderna tätt. Missa inte ett besök på någon av de kända caféerna. På lunchen kanske en äkta Wienerschnitzel på Figlmüller lockar. Missa inte heller ett besök på marknaden Naschmarkt, en fest för alla sinnen. På kvällen kan de som vill besöka en klassisk konsert med dans och operett i ett av Wiens historiska palats.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 5 Vandring från Weißenkirchen till Bacharnsdorf

Efter en rejäl frukost åker vi buss till Weißenkirchen där vi tar färjan över Donau till St. Lorenzen. Här börjar vi vår vandring till Hirschwand och Seekopf. Njut de fina vyerna över vingårdarna i Wachau. Området är fyllt av genuina byar, slott och ruiner. Här görs ju också kanske Österrikes godaste viner. På hösten skördar man även aprikoser som blir till marmelad och likör. Från Kreuzberg vandrar vi den fina leden ner mot Bacharnsdorf där vi tar en transport till Melk där vårt skepp väntar. Missa inte att besöka det fantastiska klostret i Melk, en barockdröm.

13 km, 740 m upp, 740 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 6 Vandring från Krummnußbaum till Maria Taferl och Granz

Efter frukost åker vi transport till Krummnußbaum som ligger längs Donaus strand och utforskar sedan det lantliga området kring Strudengau och Nibelungengau till fots. Dagens höjdpunkt är pilgrimskyrkan Maria Taferl, en magnifik basilika uppflugen på en kulle ovanför Donau. Vi njuter en stund av utsikten mot dalen innan vi fortsätter traska genom Steinbach-ravinen och längs Tümlingbach tillbaka till floden. Slutmålet för dagen är Granz, där en transfer tar oss tillbaka till Grein. Efter middag kan den som vill få en guidad tur genom Österrikes äldsta teater (tillval).

13 km, 500 m upp, 500 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Day 7 Vandring från Inzell till Freizell

Dagen startar med en färjetur till Kobling och en kort taxiresa till Inzell. Vandringen går sedan genom den övre Donaudalens tidlösa lantidyll längs en led över kullar och sömniga byar. Vi får härliga utsikter vid Steinerfelsen och Schlögener Blick. Vi kan beundra Schlögener Schlinge där Donau skär genom en ravin och nästan slår knut på sig själv. Väl framme i Schlögen tar vi färja till Au an der Donau och går förbi Haichenbachs slottsruin till Freizell. Avslutningen sker på Österrikes enda Trappistkloster med välgörande örtschnapps och trappistöl.

12 km, 525 m upp, 545 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Day 8 Passau

Njut av en sista stilla morgon över Donau innan vi når tillbaka till Passau.

Måltider: frukost

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Donau

Donau är Västeuropas längsta flod. Den börjar i tyska Schwarzwald och slingrar sig österut genom ett varierat landskap till Donaudeltat vid Svarta havet, efter en resa på över 285 mil. Donau utgör vattenvägen för många centraleuropeiska länder och rinner bland annat genom Passau, Wien, Bratislava, Budapest och Belgrad, vackra och mäktiga städer som alla har floden att tacka för sin existens. Vi vandrar genom Österrike på denna resa, men en liten utflykt in i Slovakien. 

 • Klimat: milt kontinentalt klimat
 • Land: Österrike, Slovakien
 • Språk: tyska, slovakiska. Engelska fungerar bra
 • Tidsskillnad från Sverige: ingen
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: ungefär som i Sverige. Både kort och kontant accepteras på de flesta ställen.
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: nej

Båtvandring längs Donau

I reseprogrammet beskrivs vandringarnas längd och svårighetsgrad. Ni vandrar i grupp med resenärer från andra länder och engelsktalande lokalguide. Vi håller lugnt tempo och kan njuta av naturen, umgänget med de andra vandrarna och en svalkande dryck. Dagsetapperna kan ändras på grund av hög- och lågvatten eller andra förhållanden på floden. Dessa beslut tas av kaptenen.

Flyg och transfer

Du som bokar flyg med oss flyger till München och har sedan en transfer på knappt två timmar till Passau där båten ligger förtöjd (ingår). Du som bokat resan utan flyg/transfer flyger lämpligen på München. Man kan sedan åka tåg från flygplatsen till Passau. Tågtider: www.bahn.de. Vi skickar också med en vägbeskrivning till båten tillsammans med avreseinformationen.

Karta

Hotell

M/S Theodore Körner

M/S Theodore Körner

MS Thedore Körner blir vårt flytande hem under veckan. Båten är välskött och skönt nostalgisk och ståtar med panoramabar, restaurang, salong, läshörna samt soldäck. Dubbelhytterna är på ca 10 kvm med...

Liknande resor

Båtvandring längs Rhen

Båtvandring längs Rhen

Flodkryssning med vandring i tre länder. - En välfylld kryssning som tar oss till Frankrike, Tyskland och Schweiz. Vi vandrar de finaste lederna i dessa tre länder och bor på en bekväm båt som glider...

Erbjudanden

26/11Vandring på Kap Verdefrån 15 995:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg