Skip to main content

Båtcykling till Järnporten med Donaus fyra huvudstäder

På långcykling genom Europa.

Följ med oss på en resa fylld av intryck genom hela sju länder. Vi kommer att få uppleva Donaus vackraste områden där särskilt den mäktiga Järnporten imponerar med sina branta sluttningar. Vi får även uppleva fyra huvudstäder: Wien, Bratislava, Budapest och Belgrad. Självklart blir det även tillfälle att ta del av områdets smaker som paprika, frukter och alla goda viner. Vi bor bekvämt på populära MV Carissima**** med bekväma hytter, Spa och stort soldäck. Årets största cykelupplevelse!

Aktivitet:Cykling
Resetyp:Resa på egen hand
Svårighetsgrad:2
Dagar:15
Allt det här ingår:
Valt transportalternativ (i flygresan ingår transfer), 14 övernattningar ombord på MS Carissima, helpension, välkomstdrink, galamiddag med avskedsdrink, underhållning, engelsktalande guide ombord, kartor och vägbeskrivningar, cykelhyra, hamnavgifter. Ingår ej: transfer om flygresan ej bokats med oss, dryck, valfria utflykter (bokas ombord). Tillägg: olika hyttalternativ.
Boka resa

Sök resa

Program

Dag 1 Passau 

Incheckning från 16:00 med avresa 17:00 från kajen I Passau. Vi glider ut ur denna vackra stad och ankrar sedan för natten i Jochenstein vid gränsen mot Österrike. 

Dag 2 Donauslinge – Obermühl

Dagens cykeltur går längs Donaus vackra stränder, med sagobyar, vingårdar, slott och kloster. Längs med cykelleden känner du doften av grillad fisk och serveringar som lockar oss cyklister till stopp. Stig av cykeln och gå upp till utsiktspunkten över vykortsplatsen där Donau gör en spektakulär loop. Ett lämpligt stopp kan man göra i klostret Engelhartzell, där trappistermunkarna säljer sina olika likörer som skall ha läkande krafter. Båten väntar sedan i den charmiga byn Obermûhl.

35 km cykling.

Dag 3 Devin – Bratislava 

Från Devin följer vi den gamla järnridån och korsar gränsen innan vi når det mäktiga barockslottet Schlosshof med sina vackra trädgårdar. Vi cyklar genom Österrikes frodigaste kulturlandskap innan vi når Slovakiens charmiga huvudstad Bratislava. Staden är mycket trevlig att vandra runt i och beundra de vackra husen sedan den Habsburgska storhetstiden. Det går även att följa med på en guidad cykeltur i staden.

15 eller 43 km cykling.

Dag 4 Budapest | Utflykt till Szentendre 

Njut av infarten till Budapest med de vackra historiska byggnaderna som kantar kajen. Här kan man välja mellan en guidad stadsrundtur eller cykla längs floden till konstnärsstaden Szentendre. På kvällen kan man ta del av ungersk folklore med danser, färgstark mat och goda viner (tillägg).

27 eller 54 km cykling.

Dag 5 Baja – Mohacs 

Vi startar i den lugna barockstaden Baja, känd för sin fisksoppa, och cyklar på fördämningar till platån Gemenc. Här kantar solrosfält den breda floden. Vid slutet av cykelturen tar vi färjan över till Mohacs som är den sydligaste ungerska staden längs Donau.

37 km cykling.

Dag 6 Vilodag i Belgrad

Upptäck den livliga huvudstaden med buss eller på cykel. Belgrad har utvecklats till en spännande och ungdomlig storstad med rikt café- och restaurangliv. Det finns även möjlighet att lära sig mer om Jugoslavien och Serbiens historia. På kvällen kan man roa sig med lokala specialiteter och folkdans på en restaurang i en bohemisk stadsdel.

Dag 7 Vilodag i Järnportens nationalpark

Upplev det mäktiga fjordliknande landskapet från skeppets övre däck. Floden skär genom den rumänska delen av Karpaterna. Här möts vi av branta raviner, djupa skogar och mäktiga borgar som reflekteras i floden djupblå vatten. Den magiska naturen tar andan ur en!

Dag 8 Novi Sad – Ilok 

Den mäktiga borgen Petrovaradin ligger högt över provinshuvudstaden Vojvodina. Efter cyklingen uppströms tar vi färjan över till Fruska Gora vars sluttningar täcks av vingårdar, fruktträd och små lantliga byar. I den gamla medeltida vinstaden Ilok har vi möjlighet att prova några goda exempel på kroatiska viner.

48 km cykling.

Dag 9 Batina – Mohacs

I gränsområdet där tre länder möts cyklar vi genom idylliska byar som omges av stora rapsfält från Kroatien till Serbien och in i Ungern. Vi upplever orörd natur i nationalparken Nemzeti innan vi tar färjan över till Mohacs där vi kan besöka ett storkmuseum och minnesmärket över slaget vid Mohacs.

42 km cykling.

Dag 10 Kalocsa – Solt 

Kalocsa är centrum för  Ungerns paprikaodlingar. Staden präglas de färgglada husen med handmålade blomsterdekorationer och dess mäktiga katedral. Vi besöker förstås stadens paprikamuseum och cyklar sedan på den fina cykelvägen på Pustan. Vårt mål är staden Solt som bland annat är födelseort för den kända dirigenten Georg Solti. Här kan vi besöka slottet Vecsey med dess stora bibliotek.

50 km cykling.

Dag 11 Szentendre – Esztergom 

Donau kantas här av branta sluttningar när vi cyklar genom det pittoreska och kulliga landskapet som brukar kallas Ungerns Wachau. Mitt i Donau ligger den behagliga ön Szentendre. Vi cyklar genom vackra små byar som kantar floden och här kan möta den genuina ungerska gästfriheten. Målet för dagen är Esztergom med sin imponerande basilika som också är Ungerns största kyrka.

43 km cykling.

Dag 12 Vilodag i Wien  

Efter så många aktiva dagar kan det vara skönt med lite vila. Njut av de fina vyerna när båten stävar genom nationalparken Donauauen till Wien. På eftermiddagen kan man ta en kortare cykeltur till Klosterneuburg eller vandra bland vingårdarna i Kahlenberg med fina vyer över Wien och Donau. På kvällen kan den som vill njuta av klassisk musik på någon av Wiens vackra konsertlokaler (tillägg). 

Dag 13 Vilodag i Wien

Upptäck Wien antingen på egen cykel eller med Hop-on-hop-off buss (tillägg). Cykla i lugn takt och se alla berömda historiska byggnader längs Ringstrasse. Gör ett stopp på något av de fina caféerna för kaffe och bakverk. Pratern med dess kända pariserhjul lockar också. Dagen avslutas med fördel på en rustik vinkällare.

Dag 14 Wachau | Krems – Melk

Sista cykeldagen är kanske också den vackraste. Det mjukt kuperade landskapet I vindistiktet Wachau är känt för sin skönhet. Förutom vinrankor så växer det även mycket aprikosträd i området. Tillfällena att prova traktens produkter är många och det är lätt att bli sittande på en taverna. Självklart blir det tid för en vinprovning. I Melk ligger sedan det fantastiska barockklostret med samma namn som också är ett måste att besöka.

37 km cykling.

Dag 15 Passau 

Njut av de första solstrålarna över Donau på resans sista dag. Vi lägger till i Passau vid tiotiden på förmiddagen. Sedan hemresa efter en mycket innehållsrik resa med många intryck.

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder, vind och flodens vattenstånd.

Resfakta

Donau

Donau är Västeuropas längsta flod. Den börjar i tyska Schwarzwald och slingrar sig österut genom ett varierat landskap till Donaudeltat vid Svarta havet, efter en resa på över 285 mil. Donau utgör vattenvägen för många centraleuropeiska länder och rinner bland annat genom Passau, Wien, Bratislava, Budapest och Belgrad, vackra och mäktiga städer som alla har floden att tacka för sin existens.

 • Klimat: milt kontinentalt klimat
 • Land: Tyskland, Österrike, Ungern, Slovakien, Kroatien, Rumänien, Serbien
 • Språk: respektive lands språk. Engelska fungerar bra.
 • Tidsskillnad från Sverige: ingen
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: ungefär som i Sverige. Både kort och kontant accepteras på de flesta ställen.
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: nej
 • Övrigt: ni flyger till München och har sedan en transfer på knappt två timmar till Passau där båten ligger förtöjd. För de som inte har bokat transport så skickar vi med en vägbeskrivning tillsammans med avreseinformationen.

Båtcyklingen

Det finns engelsktalande guide ombord, medan du cyklar själv med hjälp av utförliga vägbeskrivningar. Dessa får du på båten. I reseprogrammet beskrivs cykelturernas längd och svårighetsgrad. Pröva gärna att cykla en etapp hemma i Sverige, som liknar någon av dagsetapperna i programmet. Då vet du redan innan ungefär vad som krävs av dig. Vi reser tillsammans med gäster från andra länder, och en engelsktalande guide informerar varje morgon om den kommande dagen. Han finns även till hands under måltiderna för att dela med sig av sin kunskap och hjälpa till vid tekniska problem mm. Man cyklar i lugn takt, pausar då och då och njuter av naturen. Cykelturerna startar efter frukost och avslutas under eftermiddagen. Man kan själv göra ett lunchpaket vid frukosten utan kostnad. Det finns alltid möjlighet att äta lunch utefter vägen på restaurang eller i form av en picknick.

Flyg och transfer

Om du har flyg med oss ingår flygplatstransfer t/r. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen på München. Man kan sedan åka tåg från flygplatsen till Passau. Tågtider: www.bahn.de.

Cyklarna

 • Typ: touring
 • Växlar: 7- eller 21-växlade. Väljs vid bokning
 • Bromsar: både hand- och fotbroms på 7-växlade. Endast handbroms på 21-växlat. 
 • Sadel: bred av geltyp
 • Pedaler: vanliga, egna kan monteras
 • Bagage: pakethållare, cykelväska bak, mindre styrväska fram
 • Kartficka: nej
 • Flaskhållare: ja
 • Färddator/GPS: nej
 • Lås: ja, ett per hytt
 • Reparationsset: ja, ett per hytt
 • Hjälm: ingår ej
 • Tillval: Elcykel
 • Övrigt: om du inte har egen försäkring kan en cykelförsäkring mot stöld och skador tecknas på plats (kostnad ca 15 euro för en vanlig cykel; ca 50 euro för elcykel).

Karta

Hotell

MS Carissima

MS Carissima

MS Carissima är en riktig flodkryssare. Den har genomgått en komplett renovering under 2016. Ombord finns en stor restaurang och en panoramalounge med bar. Här finns också en spa- avdelning med bastu...

Bilder

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2021-05-22Utan flyg/transferBåtcykling till Järnporten, utan flyg/transfer24 995:-BokaMer information
2021-05-22ArlandaBåtcykling till Järnporten28 995:-BokaMer information
2021-05-22KastrupBåtcykling till Järnporten28 995:-BokaMer information
2021-05-22LandvetterBåtcykling till Järnporten28 995:-BokaMer information
2021-07-17Utan flyg/transferBåtcykling till Järnporten, utan flyg/transfer24 995:-BokaMer information
2021-07-17ArlandaBåtcykling till Järnporten28 995:-BokaMer information
2021-07-17KastrupBåtcykling till Järnporten28 995:-BokaMer information
2021-07-17LandvetterBåtcykling till Järnporten28 995:-BokaMer information
2021-08-07Utan flyg/transferBåtcykling till Järnporten, utan flyg/transfer24 995:-BokaMer information
2021-08-07ArlandaBåtcykling till Järnporten28 995:-BokaMer information
2021-08-07KastrupBåtcykling till Järnporten28 995:-BokaMer information
2021-08-07LandvetterBåtcykling till Järnporten28 995:-BokaMer information

Erbjudanden

8/10Lätt vandring på Menorcafrån 14 995:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-
29/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg