Skip to main content

Båtcykling längs Donau

Upplev en av världens mest populära cykelleder och bo bekvämt på båt.

Vi har valt ut de bästa sträckorna på denna populära och välmarkerade cykelled och besöker klostret Stift i Melk, kejsarstaden Wien och vinområdet Wachau. Cykelleden som följer flodbanken både på vänster och höger sida är platt och perfekt för alla cyklister. Efter dagsetappen ligger båten vid kaj och väntar. Du reser med nyrenoverade skeppet M/S Theodore Körner. Upplever man Donau bäst från cykelsadeln eller från soldäck? Testa själv!

Aktivitet:Båtcykling
Resetyp:Resa på egen hand
Svårighetsgrad:2
Dagar:8
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (i flygresan ingår transfer t&r till Passau), del i dubbelhytt i vald hyttkategori med helpension (frukost, lunchpaket och middagar), cykelhyra med cykelväska, vägbeskrivningar och reseledares tjänster. Tillägg: olika hyttalternativ (se bokningen för priser), frivilliga utfärder. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Vid bokning kontrollerar vi först att plats och önskad hytt finns på båten, om inte hör vi av oss med ett alternativ!
Boka resa

Sök resa

Program M/S Theodore Körner

Dag 1 Passau

Flyg till München och sedan transfer till biskopsstaden Passau, alldeles intill gränsen mellan Bayern och Österrike. Ombordstigning från c:a 17:00, sedan välkomstdrink och middag medan båten romantiskt glider ner längs floden mot medeltidsbyn Mauthausen.

Måltider: middag

Dag 2 Cykling Mauthausen - Grein

Dagens etapp präglas av ett varierat landskap med ängar och skogar. Vi stannar till vid den keltiska staden Mitterkirchen som minner om flydda tider. En alternativ väg genom Strudengau bjuder på lite höjdskillnader och strålande vyer. Dagens mål staden Grein har landets äldsta stadsteater och en mäktig borg.

Ca 35 km.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 3 Cykling Devin - Bratislava

Från Devin följer vi den gamla järnridån, och korsar gränsen innan vi når det mäktiga barockslottet Schlosshof med sina vackra trädgård. Vi cyklar genom Österrikes frodigaste odlingslandskap innan vi når Slovakiens charmiga huvudstad Bratislava. Staden är mycket trevlig att vandra runt i och beundra de vackra husen sedan den Habsburgska storhetstiden. Det går även att följa med på en guidad cykeltur i staden.

Ca 18-43 km,

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 4 Vilodag i Wien

Idag kan du gå runt på egen hand eller göra en cykeltur i Wien och besöka intressanta platser som Pratern, Stefansdomen, Hofburg och den mäktiga boulevarden Ringstrasse med Operahuset och Burgtheater. Det finns tid på eftermiddagen att strosa runt och besöka något av de berömda kaféerna. På kvällen stävar ni vidare mot Krems.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 5 Cykling Wachau – Krems – Melk

Idag cyklar du genom det måleriska vindistriktet Wachau med borgar från korsriddararnas tid och som är känt för sina krispiga, torra vita viner. Passa på att köpa marmelad eller likör av traktens specialitet aprikos. Det finns möjlighet till vinprovning i Weissenkirchen, eller på egen hand på de många serveringarna.

Ca 29 - 42 km.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 6 Cykling Melk - Grein

Efter frukost har vi gott om tid att besöka det makalösa klostret i Melk, byggd i överdådig barockstil. Vi börjar sedan cyklingen i den vida dalen vid Nibelungenau och följer Donau till Strudenau- där floden blir mer ström. Dagens mål är den kända staden Grein med Österrikes äldsta teater.

50 km.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 7 Donauslinge

Dagens cykeltur går längs Donaus vackra stränder, med sagobyar, vingårdar, slott och kloster. Längs med cykelleden känner du doften av grillad fisk och serveringar som lockar oss cyklister till stopp. Stig av cykeln och gå upp till utsiktspunkten över vykortsplatsen där Donau gör en spektakulär loop. Ett lämpligt stopp kan man göra i klostret Engelhartzell, där trappistermunkarna säljer sina olika likörer som skall ha läkande krafter. På kvällen återvänder fartyget till Passau medan du njuter av en avskedsmiddag med underhållning.

Ca 35 km

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 8 Passau

Njut av gryningens skådespel under inseglingen till Passau, tillsammans med en god frukost. Båtcyklingen är slut för den här gången och transferbussen till München väntar vid kaj.

Måltider: frukost

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind. Observera att Donau vid speciella tillfällen kan drabbas av mycket högt vatten och att båten då inte kan passera under broar. Rederiet får lösa transporterna med buss. Vid riktigt besvärliga tillfällen kan resan ställas in. Detta är force majeure men vi kommer självklart att försöka ta fram alternativ.

Resfakta

Donau

Donau är Västeuropas längsta flod. Den börjar i tyska Schwarzwald och slingrar sig österut genom ett varierat landskap till Donaudeltat vid Svarta havet, efter en resa på över 285 mil. Donau utgör vattenvägen för många centraleuropeiska länder och rinner bland annat genom Passau, Wien, Bratislava, Budapest och Belgrad, vackra och mäktiga städer som alla har floden att tacka för sin existens. Vi cyklar genom Österrike på denna resa. 

 • Klimat: milt kontinentalt klimat
 • Land: Österrike
 • Språk: tyska
 • Tidsskillnad från Sverige: ingen
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: ungefär som i Sverige. Både kort och kontant accepteras på de flesta ställen.
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: nej

Båtcykling längs Donau

Det finns engelsktalande guide ombord, medan du cyklar själv med hjälp av utförliga vägbeskrivningar. Dessa får du på båten. I reseprogrammet beskrivs cykelturernas längd och svårighetsgrad. Pröva gärna att cykla en etapp hemma i Sverige, som liknar någon av dagsetapperna i programmet. Då vet du redan innan ungefär vad som krävs av dig. Vi reser tillsammans med gäster från andra länder, och en engelsktalande guide informerar varje morgon om den kommande dagen. Han finns även till hands under måltiderna för att dela med sig av sin kunskap och hjälpa till vid tekniska problem mm. Man cyklar i lugn takt, pausar då och då och njuter av naturen. Cykelturerna startar efter frukost och avslutas under eftermiddagen. Man kan själv göra ett lunchpaket vid frukosten utan kostnad. Det finns alltid möjlighet att äta lunch utefter vägen på restaurang eller i form av en picknick.

Flyg och transfer

Du som bokar flyg med oss flyger till München och har sedan en transfer på knappt två timmar till Passau där båten ligger förtöjd (ingår). Du som bokat resan utan flyg/transfer flyger lämpligen på München. Man kan sedan åka tåg från flygplatsen till Passau. Tågtider: www.bahn.de. Vi skickar också med en vägbeskrivning till båten tillsammans med avreseinformationen.

Cyklarna

 • Typ: touring
 • Växlar: 7 eller 21; väljs i bokningen
 • Bromsar: både hand- och fotbroms
 • Sadel: bred av geltyp
 • Pedaler: vanliga, egna kan monteras
 • Bagage: pakethållare, cykelväska bak, mindre styrväska fram
 • Kartficka: nej
 • Flaskhållare: ja
 • Färddator/GPS: nej
 • Lås: ja, ett per hytt
 • Reparationsset: ja, ett per hytt
 • Hjälm: ingår ej
 • Tillval: elcykel
 • Övrigt: om du inte har egen försäkring kan en cykelförsäkring mot stöld och skador tecknas på plats (kostnad ca 15 euro för en vanlig cykel; ca 50 euro för elcykel).

Karta

Hotell

M/S Theodore Körner

M/S Theodore Körner

MS Thedore Körner blir vårt flytande hem under veckan. Båten är välskött och skönt nostalgisk och ståtar med panoramabar, restaurang, salong, läshörna samt soldäck. Dubbelhytterna är på ca 9 kvm och h...

Avgångar & priser

Sida 1 av 2

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
6/7Utan flyg/transferBåtcykling längs Donau utan flyg och transfer11 995:-Boka
6/7ArlandaBåtcykling längs Donau16 995:-Boka
6/7KastrupBåtcykling längs Donau16 995:-Boka
6/7LandvetterBåtcykling längs Donau16 995:-Boka
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
13/7Utan flyg/transferBåtcykling längs Donau utan flyg och transfer11 995:-Boka
13/7ArlandaBåtcykling längs Donau16 995:-Boka
13/7KastrupBåtcykling längs Donau16 995:-Boka
13/7LandvetterBåtcykling längs Donau16 995:-Boka
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
20/7Utan flyg/transferBåtcykling längs Donau utan flyg och transfer11 995:-Boka
20/7ArlandaBåtcykling längs Donau16 995:-Boka
20/7KastrupBåtcykling längs Donau16 995:-Boka
20/7LandvetterBåtcykling längs Donau16 995:-Boka
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
27/7Utan flyg/transferBåtcykling längs Donau utan flyg och transfer11 995:-Boka
27/7ArlandaBåtcykling längs Donau16 995:-Boka
27/7KastrupBåtcykling längs Donau16 995:-Boka

Liknande resor

Båtcykling till Budapest

Båtcykling till Budapest

En skön båtcykling längs Donau med Wien, Bratislava och Budapest. - Vi bor på en riktig flodbåt och cyklar på dagarna längs den vackra och platta flodbanken. Under veckan besöker vi tre av huvudstäde...
Båtcykling längs Mosel

Båtcykling längs Mosel

En härlig cykelresa genom den vackra Moseldalen. - Moseldalen är känd för sköna natur och för sitt goda vin. Det bästa sättet att upptäcka den på är vår båtcykling längs med floderna Saar och Mosel...
Båtcykling och vin i Bordeaux

Båtcykling och vin i Bordeaux

Konsten att njuta av livet! - En spännande nyhet där vi cyklar genom alla de kända vindistrikten i Bordeaux-området och bor bekvämt på fina flodbåten Bordeaux. Precis som vinerna från dessa områden s...
Tulpancykling i Holland

Tulpancykling i Holland

En lätt och lyxig båtcykling i Holland när blomstringen är som störst! - En spännande nyhet till våren är en båtcykling till de vackraste tulpanodlingarna i Holland. Vi bor ombord på den magnifika fl...
Båtcykling i Holland

Båtcykling i Holland

Upptäck Holland på bästa tänkbara sätt: från cykelsadeln! - På vår populära cykelresa genom den södra delen av Holland får vi uppleva Rembrandts och Van Goghs landskap. Landet korsas av floder och ka...

Erbjudanden

29/4Lätt vandring i Apulien med Salentofrån 10 995:-
29/4Lätt vandring i Apulien med Salentofrån 12 995:-
4/5Vandring på Amalfikustenfrån 12 995:-
11/5Vandring på Blomsterrivieranfrån 12 995:-
11/5Vandring på Blomsterrivieranfrån 13 995:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Fabriksgatan 13
412 50 Göteborg