Skip to main content

Båtcykling längs Donau på egen hand

Upplev en av världens mest populära cykelleder och bo bekvämt på båt.

Vi har valt ut de bästa sträckorna på denna populära och välmarkerade cykelled och besöker klostret Stift i Melk, kejsarstaden Wien och vinområdet Wachau. Cykelleden som följer flodbanken både på vänster och höger sida är platt och perfekt för alla cyklister. Efter dagsetappen ligger båten vid kaj och väntar. Du reser med nyrenoverade skeppet M/S Theodore Körner. Upplever man Donau bäst från cykelsadeln eller från soldäck? Testa själv!

Aktivitet:Båtcykling
Resetyp:Resa på egen hand
Svårighetsgrad:2
Dagar:8
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (i flygresan ingår transfer t&r till Passau), del i dubbelhytt i vald hyttkategori med helpension (frukost, lunchpaket och middagar. Från 2020 ingår även dryck till middagarna), cykelhyra med cykelväska, vägbeskrivningar och reseledares tjänster. Tillägg: olika hyttalternativ (se bokningen för priser), frivilliga utfärder. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Vid bokning kontrollerar vi först att plats och önskad hytt finns på båten, om inte hör vi av oss med ett alternativ!
Boka resa

Sök resa

Program

Dag 1 Passau

Resan börjar i de tre flodernas stad Passau. En pittoresk barockstad med smala gator och en katedral som ståtar med världens största orgel. Efter ombordstigning seglar ni mot solnedgången.

Måltider: middag

Dag 2 Cykling Engelhartszell – Brandstatt

Visst är det härligt att äntligen komma ut på cykeln och njuta av dofterna från skog och äng. Den första etappen går genom sömniga byar på övre Donaus fina landsbygd. Längs vägen lockar värdshusen med doften av nygrillad fisk. Utsikten över Donau-slingan är en av dagens höjdpunkter.

Ca 45 km

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 3 Cykling Brandtstatt – Linz

Efter en skön förmiddags cykling når ni regionshuvudstaden Linz, tillika Europas kulturhuvudstad 2009. Här finns möjlighet att upptäcka staden på det gula minitåget. Katedralen är Österrikes största kyrka och Pöstlingbergbahn världens brantaste friktionsjärnväg. Här finns också ARN Electronica Museum för den som är nyfiken på vad framtiden kan bära i sin barm.

Ca 26 km

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 4 Cykling Mauthausen – Grein

En vacker och varierad etapp ligger framför er idag när ni utforskar Strudengaus omgivningar på cykel: den keltiska byn Mitterkirchen, barockklostret Baumgartenberg och de romantiska lämningarna från Burg Clam-slottet. Målet är medeltidsstaden Grein. Missa inte barockfasaderna, det mäktiga slottet och landets äldsta teater. Ni bordar sedan båten och glider precis som prinsessan Sisi för länge sedan in i Wien på morgontimmarna.

Ca 35 km

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 5 Vilodag i Wien

Wien kan man upptäcka på många sätt. Den som vill cyklar mellan sevärdheterna och den som unnar benen lite vila åker istället med hop on – hop off-bussen. Magnifika Ringstrasse minner om fornstora dagar och än idag kantas den av inbjudande konditorier med stadens berömda kakor och bakelser. Naschmarket är också värd ett besök, en fest för sinnena. På kvällen möjlighet att avsluta besöket med valskonsert och operettmusik i Sisis sommarresidens.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 6 Cykling genom Wachau-dalen

Fräscha efter vilodagen väntar er nu en dag i det pittoreska Wachau-distriktet. Cyklingen går genom vackra vinbyar omgivna av rankor och aprikosträd. Charmiga lilla Dürnstein är en av höjdpunkterna. För att provsmaka Wachaus förstaklassiga viner rekommenderar vi ett stopp i Weisskirchen.

Ca 25-40 km

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 7 Cykling Weisskirchen – Pöchlarn

Den sista dagen går genom ett vilt och romantiskt landskap längs Donau, kantad av rustika vinbyar. I Spitz tar ni färjan över vattnet till den sömniga södra sidan och når efter en skön cykling det imponerande benedikterklostret i Melk. Detta måste vara ett av Europas vackraste barockmonument. Till sist väntar vackra vyer över Nibelungengau.

Ca 35 km

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 8 Farväl till båtcyklingen längs Donau

Ta in morgonsolen en sista gång på däck innan ni åter når Passau för avmönstring.

Måltider: frukost

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind. Observera att Donau vid speciella tillfällen kan drabbas av mycket högt vatten och att båten då inte kan passera under broar. Rederiet får lösa transporterna med buss. Vid riktigt besvärliga tillfällen kan resan ställas in. Detta är force majeure men vi kommer självklart att försöka ta fram alternativ.

Resfakta

Donau

Donau är Västeuropas längsta flod. Den börjar i tyska Schwarzwald och slingrar sig österut genom ett varierat landskap till Donaudeltat vid Svarta havet, efter en resa på över 285 mil. Donau utgör vattenvägen för många centraleuropeiska länder och rinner bland annat genom Passau, Wien, Bratislava, Budapest och Belgrad, vackra och mäktiga städer som alla har floden att tacka för sin existens. Vi cyklar genom Österrike på denna resa. 

 • Klimat: milt kontinentalt klimat
 • Land: Österrike
 • Språk: tyska
 • Tidsskillnad från Sverige: ingen
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: ungefär som i Sverige. Både kort och kontant accepteras på de flesta ställen.
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: nej

Båtcykling längs Donau

Det finns engelsktalande guide ombord, medan du cyklar själv med hjälp av utförliga vägbeskrivningar. Dessa får du på båten. I reseprogrammet beskrivs cykelturernas längd och svårighetsgrad. Pröva gärna att cykla en etapp hemma i Sverige, som liknar någon av dagsetapperna i programmet. Då vet du redan innan ungefär vad som krävs av dig. Vi reser tillsammans med gäster från andra länder, och en engelsktalande guide informerar varje morgon om den kommande dagen. Han finns även till hands under måltiderna för att dela med sig av sin kunskap och hjälpa till vid tekniska problem mm. Man cyklar i lugn takt, pausar då och då och njuter av naturen. Cykelturerna startar efter frukost och avslutas under eftermiddagen. Man kan själv göra ett lunchpaket vid frukosten utan kostnad. Det finns alltid möjlighet att äta lunch utefter vägen på restaurang eller i form av en picknick.

Flyg och transfer

Du som bokar flyg med oss flyger till München och har sedan en transfer på knappt två timmar till Passau där båten ligger förtöjd (ingår). Du som bokat resan utan flyg/transfer flyger lämpligen på München. Man kan sedan åka tåg från flygplatsen till Passau. Tågtider: www.bahn.de. Vi skickar också med en vägbeskrivning till båten tillsammans med avreseinformationen.

Cyklarna

 • Typ: touring
 • Växlar: 7 eller 21; väljs i bokningen
 • Bromsar: både hand- och fotbroms
 • Sadel: bred av geltyp
 • Pedaler: vanliga, egna kan monteras
 • Bagage: pakethållare, cykelväska bak, mindre styrväska fram
 • Kartficka: nej
 • Flaskhållare: ja
 • Färddator/GPS: nej
 • Lås: ja, ett per hytt
 • Reparationsset: ja, ett per hytt
 • Hjälm: ingår ej
 • Tillval: elcykel
 • Övrigt: om du inte har egen försäkring kan en cykelförsäkring mot stöld och skador tecknas på plats (kostnad ca 15 euro för en vanlig cykel; ca 50 euro för elcykel).

Karta

Hotell

M/S Theodore Körner

M/S Theodore Körner

MS Thedore Körner blir vårt flytande hem under veckan. Båten är välskött och skönt nostalgisk och ståtar med panoramabar, restaurang, salong, läshörna samt soldäck. Dubbelhytterna är på ca 10 kvm med...

Avgångar & priser

Sida 1 av 7

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2020-04-30Utan flyg/transferBåtcykling längs Donau utan flyg och transfer9 495:-Boka
2020-04-30ArlandaBåtcykling längs Donau15 995:-Boka
2020-04-30KastrupBåtcykling längs Donau15 995:-Boka
2020-04-30LandvetterBåtcykling längs Donau15 995:-Boka
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2020-05-07Utan flyg/transferBåtcykling längs Donau utan flyg och transfer10 995:-Boka
2020-05-07ArlandaBåtcykling längs Donau17 495:-Boka
2020-05-07KastrupBåtcykling längs Donau17 495:-Boka
2020-05-07LandvetterBåtcykling längs Donau17 495:-Boka
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2020-05-14Utan flyg/transferBåtcykling längs Donau utan flyg och transfer10 995:-Boka
2020-05-14ArlandaBåtcykling längs Donau17 495:-Boka
2020-05-14KastrupBåtcykling längs Donau17 495:-Boka
2020-05-14LandvetterBåtcykling längs Donau17 495:-Boka
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2020-05-21Utan flyg/transferBåtcykling längs Donau utan flyg och transfer10 995:-Boka
2020-05-21ArlandaBåtcykling längs Donau17 495:-Boka
2020-05-21KastrupBåtcykling längs Donau17 495:-Boka

Liknande resor

Båtcykling till Budapest på egen hand

Båtcykling till Budapest på egen hand

En skön båtcykling längs Donau med Wien, Bratislava och Budapest. - Vi bor på en riktig flodbåt och cyklar på dagarna längs den vackra och platta flodbanken. Under veckan besöker vi tre av huvudstäde...
Tulpancykling i Holland på egen hand

Tulpancykling i Holland på egen hand

En lätt och lyxig båtcykling i Holland när blomstringen är som störst! - En spännande nyhet till våren är en båtcykling till de vackraste tulpanodlingarna i Holland. Vi bor ombord på den magnifika fl...
Båtcykling längs Mosel på egen hand

Båtcykling längs Mosel på egen hand

En härlig cykelresa genom den vackra Moseldalen. - Moseldalen är känd för sköna natur och för sitt goda vin. Det bästa sättet att upptäcka den på är vår båtcykling längs med floderna Saar och Mosel...
Båtcykling i Bordeaux på egen hand

Båtcykling i Bordeaux på egen hand

Konsten att njuta av livet! - En spännande nyhet där vi cyklar genom alla de kända vindistrikten i Bordeaux-området och bor bekvämt på fina flodbåten Bordeaux. Precis som vinerna från dessa områden s...
Båtcykling i Holland på egen hand

Båtcykling i Holland på egen hand

Upptäck Holland på bästa tänkbara sätt: från cykelsadeln! - På vår populära cykelresa genom den södra delen av Holland får vi uppleva Rembrandts och Van Goghs landskap. Landet korsas av floder och ka...

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg