Skip to main content

Båtcykling i Kroatien

Tänk, att få flyta runt i den vackra kroatiska skärgården med båt! 

Dalmatiens övärld utanför Split är som gjord för cykling. Du bor ombord på en bekväm båt tillsammans med cyklister från hela världen. På dagarna upptäcker ni nya öar från cykelsadeln och stannar och badar i det kristallklara och inbjudande vattnet. Turerna leds av en kunnig lokalguide som verkligen kan sitt område. Under veckan besöker ni kända öar som Brac, Hvar och Mljet. På kvällen väntar båten vid kaj, ni sätter er vid dukat bord för att äta en god middag. Sedan ligger ni skönt i kojen och låter Adriatiska havets vågor vagga er till sömns. Ett fantastiskt trivsamt sätt att resa aktivt på!

Aktivitet:Cykling
Resetyp:Gruppresa med guide
Svårighetsgrad:3, 4
Dagar:8
Allt det här ingår:
valt transportalternativ, del i dubbelhytt med halvpension (frukost samt lunch eller middag beroende på dag), cykelhyra, en liter vatten per dag, kartor/vägbeskrivningar, lokal cykelguide. Ingår ej: övriga måltider, måltidsdryck, inträde till Mljet (ca 16 euro), hamnskatt (ca 40 euro betalas på plats), transfer. Tillägg: dubbelhytt för eget bruk, elcykel. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Sök resa

Program

Dag 1 Cykling på Brac 

Flyg till Split och sedan flygbuss till hamnen. Incheckning på båten senast 13:00. Lunch ombord medan båten går till Brac. Första cyklingen går längs kusten på den norra delen av Brac. Vi passerar små fiskelägen innan vi når den charmiga lilla byn Pučišća där båten väntar. Kvällen fri för egna strövtåg. 

Längd: 25 km, 380 m upp, 380 m ner. Asfalt. Svårighetsgrad 2 på en skala av 5.

Dag 2 Cykling på Hvar

På morgonen lättar vi ankar och går mot den längsta ön i Kroatien: Hvar. Vi börjar cyklingen i den vackra bukten Pokrivenik. Vi cyklar upp till den högsta punkten under veckan för att sedan fortsätta österut till Sućuraj där båten väntar. Efter lunch ombord sätter vi kurs mot halvön Pelješac och den charmiga byn Lovišta där vi övernattar.   

Längd: 32 km, 450 m upp, 450 m ner. Asfalt, Svårighetsgrad 3 på en skala av 5.

 

Dag 3 Cykling på Peljesac

Dagens tur går genom vinfält. Efter frukost börjar vi cyklingen motOrebić, sjökaptenernas hemstad. Först några kilometer upp för och sedan utför med en fin vy över Korčulas skärgård. Efter Orebićgår det uppför till området där många av de bästa vinerna odlas. Genom tunneln vid Dingac kommer vi ut på halvöns södra sida till Trstenik där båten väntar. Dagens etapp är utmanande men man är alltid välkommen att stanna på båten för en vilodag om semesterkänslan sätter in på allvar!

Längd: 45 km, 800 m upp, 800 m ner. Asfalt. Svårighetsgrad 4 på en skala av 5.

 

Dag 4 Cykling på Mljet 

Under frukosten går båten till ön Mljet, den gröna ön som också kallas honungsön. Här cyklar vi in i nationalparken (inträde 16 Euro) som är mycket vacker med två saltvattensjöar, frodig grönska och en orörd kuststräcka med klippor och skär. På en ö i en av sjöarna finns ett kloster från 1200-talet. Tillbaka på båten väntar en god lunch. Sedan går båten vidare till Korčula. Här kan vi utforska Marco Polos hemstad på kvällen.

Längd: 18 km, 120 m upp, 120 m ner. 80% asfalt, 20% grus. Svårighetsgrad 1 på en skala av 5.

Dag 5 Cykling på Korcula 

Efter frukost startar veckans längsta tur då vi ska cykla hela Korcula. Först stigning upp till byn Žrnovo och vidare till den äldsta bosättningen på ön, Pupnat, vilket också är turens högsta punkt. Sedan utför till den södra delen av ön där den kanske finaste bukten ligger med höga klippor som skydd. Vi fortsätter sedan genom olivlundar och vinfält. Vi gör ett kort stopp i charmiga byn Smokvica innan vi åker ner till kusten för ett bad och förfriskningar. Sedan vidare till dagens mål Vela Luka där båten väntar.

Längd: 55 km, 750 m upp, 750 m ner. Asfalt, Svårighetsgrad 4 på en skala av 5.

Dag 6 Cykling på Hvar 

På morgonen går båten från Vela Luka till ön Hvar. Efter en kort sightseeing cyklar vi från Hvar stad över till den andra sidan av ön och staden Stari Grad. Vi cyklar genom lavendelfält och njuter av vyer över de kringliggande öarna. Lunch ombord på båten. På eftermiddagen gör vi en kortare tur till två av öns pärlor: Jelsa och Vrboska. Sedan tillbaka till Stari Grad där vi tillbringar kvällen.

Längd: 45 km totalt, 560 m upp, 560 m ner. 90% asfalt, 10% grus. Första turen har svårighetsgrad 3 på en skala av 5; den andra grad 1. 

 

Dag 7 Cykling på Šolta

Sista cykeldagen startar med båten lämnar Stari Grad och går mot önŠolta. Efter frukost startar vi cyklingen från byn Stomorska och kommer sedan upp till den högsta punkten på ön Gornje selo. Vi belönas med en strålande vy över ön och kan njuta av dofterna från alla örter. Vi fortsätter sedan ner till byn Maslinca och sedan tillbaka till Stomorska där båten väntar. Lunch ombord och sedan stävar vi in i Splits hamn med båten. På kvällen kan vi utforska Splits gamla stadskärna med kända Diocletians palats. Övernattning i Splits hamn. 

Längd: 36 km, 450 m upp, 450 m ner. Asfalt, Svårighetsgrad 2 på en skala av 5.

Dag 8 Farväl till Båtcyklingen i Kroatiens övärld

Efter frukost checkar vi ut vid niotiden för vidare hemresa efter en händelserik vecka i den kroatiska skärgården.

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Kroatiens övärld

Kroatien tillhörde tidigare Jugoslavien. Landet har närmare fem miljoner invånare och huvudstaden heter Zagreb. Kroatien har en lång kust och en mycket vacker skärgård med över 1000 öar varav 66 är bebodda. Vår resa med cykel och båt går i Dalmatien, som har många kända städer som Split, Zadar och Dubrovnik. Öarna Hvar, Brac och Mljet är vida kända för sin vackra miljö och trevliga fiskebyar.

 • Klimat: medelhavsklimat
 • Land: Kroatien
 • Språk: kroatiska. Engelska fungerar bra.
 • Tidsskillnad från Sverige: ingen
 • Valuta: Kuna
 • Prisläge och betalningssätt: billigare än i Sverige. Kort fungerar i städerna men kontanter är säkrast. På båtarna tas endast kontanter i lokal valuta.
 • Dricks: besättningen uppskattar dricks vid resans slut. Vår guide informerar om lämplig summa och hjälper till med insamlingen.
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: nej

Cykling i Kroatiens övärld

Cyklingen går på lantliga vägar med sparsam trafik. Korta etapper går på grusväg, resten på asfalt. I programmet anges turernas längd och stigning. Pröva gärna att cykla en etapp hemma i Sverige som liknar någon av dagsetapperna i programmet. Då vet du redan innan ungefär vad som krävs av dig. Ni cyklar sedan i lugn takt ledda av en kunnig lokalguide som också kan ge teknisk assistans. Vill man unna sig en extra vilodag eller hoppa över någon av de längre turerna går det utmärkt att stanna kvar på båten.

På båten finns cyklister från hela världen. Ni blir väl omhändertagna av besättningen och guiden finns alltid till hands. Frukost samt antingen lunch eller middag ingår ombord, medan övriga måltider intas på egen hand under cykelturerna eller i hamnarna på kvällen.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss landar i Split. Därifrån går flygbussar och taxi till Split stad och hamn. Bordning sker cirka kl 13:00.

Cyklarna

 • Typ: hybrid
 • Växlar: 21
 • Bromsar: handbromsar
 • Sadel: normal. Egen sadel kan monteras
 • Pedaler: normala. Egna pedaler kan monteras
 • Bagage: pakethållare samt liten cykelväska ingår
 • Kartficka: nej
 • Flaskhållare: ja
 • Färddator/GPS: nej
 • Lås: ja
 • Reparationsset: ja
 • Hjälm: ingår
 • Övrigt: aluminiumram, framdämpning
 • Tillval: elcykel (mot extra kostnad och måste förbokas. Antalet är begränsat)

Karta

Hotell

M/S Leonardo

M/S Leonardo

De båtar vi använder i Kroatiens övärld är motorseglare byggd i charmig kroatisk stil. Skeppskänslan är hela tiden påtaglig, med polerat trä och mässingsklockor som kallar till bords. Mäss, bar och so...

Bilder

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2021-09-11Utan flyg/transferBåtcykling i Kroatien, utan flyg10 995:-BokaMer information
2021-09-11ArlandaBåtcykling i Kroatien15 495:-BokaMer information

Erbjudanden

22/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-
29/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-
29/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg