Skip to main content

Vinvandring i Piemonte med Barolo

Barolo är både en by och ett av Italiens främsta viner.

På vår vinvandring i Piemonte kombinerar vi Italiens fantastiska mat och goda viner med vandring i lugn takt mellan vingårdar. Allt smakar ännu bättre när man har fått anstränga sig lite. UNESCO har satt upp vindistriktet Langhe på listan över världsnaturarv, för dess enastående skönhet och antika vintradition. Här görs några av Italiens främsta viner som vi förstås avnjuter tillsammans med traktens mat. I Piemonte drar man sig inte för att experimentera i köket och det brukar bli himmelskt gott! Man är även duktiga på tryffel, choklad och hasselnötter. Under våra dagsetapper går vi i ett underskönt landskap med böljande vinfält, slott och små byar. Vi bor bekvämt på Hotel Barolo i byn med samma namn. Hotellet är även en prisbelönt vingård, omgiven av vinrankorna.

Aktivitet:Mat & vin
Resetyp:Gruppresa med guide
Svårighetsgrad:2
Dagar:4
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum med frukostbuffé, två luncher/picknicks, två middagar med vin, tre vinprovningar, tre vandringar med transporter samt guide. Ingår ej: övrigt. Tillägg: Enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Sök resa

Program

Dag 1 Vinvandring till Barbaresco

Vår svenska guide möter upp på flygplatsen och tar er till den kända vinbyn Barbaresco nära Alba. De lärde lär nog aldrig sluta tvista om Barolo eller Barbaresco är den mest eleganta tolkningen av Nebbiolo-druvan. Som väl är får vi chansen att pröva båda! Vi gör vår första korta eftermiddagsvandring från Neive, utsedd till en av Italiens vackraste byar. Här omges vi av vinkullar och ett mäktigt alpint panorama i fjärran. Klara dagar ser vi Matterhorn! På vägen väntar ett trevligt besök på en utvald vingård där vi smakar oss genom hela utbudet. Vi fortsätter sedan vinvandringen mot Barbaresco by. Det sägs att byn fått sitt namn av de barbarer som gömde sig från romarna i skogarna som en gång fanns här. Nu är det tvärtom raffinemang som förknippas med Barbarescos viner. Vi åker sedan buss till Barolo och vårt vinhotell, där en god välkomstmiddag väntar. Här bor vi med drömläge alldeles intill cru-området Cannubi och med utsikt över byn och dess slott. Hotellet har en stor pool och dessutom egen, prisbelönad vintillverkning.

Ca 3 tim, 6 km, 200 m upp, 300 m ner.

Måltider: vinprovning med tilltugg, middag

Dag 2 Vinvandring med vingårdslunch

Efter frukost börjar vi dagens vandring genom ett mycket stiligt landskap mellan Barolo och den befästa byn La Morra. Överallt står vinrankor i givakt i snörräta rader, snyggt böjda över kullarna. Här och där ligger små vingårdar utspridda och lagom till lunch når vi vår utvalda familjegård. Här tar de tre systrarna som driver gården emot oss och visar stolt upp sin vintillverkning och bjuder på en härlig lunch mitt bland vinfaten. Varje rätt paras ihop med ett vin från gården. Återfärden till Barolo går lätt och skönt genom vinblad, hasselnötsbuskar och skogsdungar.

Ikväll är middagen på egen hand, för att få tillfälle att pröva på någon av byns många spännande restauranger. Man kan också ta taxi in till tryffelstaden Alba för middag i trevlig medeltidsmiljö.

Ca 3,5 tim, 8 km, 280 m upp, 280 m ner.

Måltider: frukost, lunch

Dag 3 Vinvandring kring Barolo

Efter en god frukost traskar vi iväg mot grannbyn Monforte, som liksom alla sagobyar har ett vackert läge på en topp. Vi passar på att ta en italiensk glass på torget innan vi strosar vidare genom vinrankorna. Längs vägen dukar vi upp en fräsch picknick bestående av traktens specialieteter. Väl tillbaka i Barolo gör vi en vinprovning i hotellets cantina.

På eftermiddagen kan man antingen njuta av poolen eller besöka det fantasifulla vinmuséet med tillhörande enotek i byns slott. Här bodde markisen av Barolo, och det italienska rikets grundare var frekventa besökare. 

Ca 3,5 tim, 10 km, 250 m upp, 250 m ner.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 4 Farväl till Vinvandringen i Barolo

Efter frukost vinkar vi farväl till sköna Langhe-området, kanske med några goda inköp i väskan!

Måltider: frukost

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Barolo, Langhe och Piemonte

Piemonte betyder ”vid foten av berget” och är en rikt varierad region som sträcker sig från Alperna till Po-slätten. Savojens gamla kungastad Turin är huvudstad. Hjärtat utgörs av de böljande kullarna Le Langhe, som smyckas av små byar och vinfält. Här har Slow Food-rörelsen sin vagga och på få andra stället behandlas mat och vin så kärleksfullt som här. Köket är generellt sett snäppet mer raffinerat än i övriga Italien. Staden Alba är känd för Italiens finaste vita tryffel och är också hem för Nutella-tillverkaren Ferrero. 

Sedan 2014 är detta distrikt uppsatt på UNESCO's världsarvslista för sin skönhet och långa vinhistoria. Här har man hittat vinpollen sedan 500 år f.kr, då regionen korsades av etrusker och kelter. Romaren Plinius den äldre omnämner området som ett av de bästa för vinodling, och det ryktet bär det med sig än idag. 

Barolo är en liten by omgiven av vinfält, vars kraftiga rödvin åtnjuter stor respekt världen över och anses vara ett av Italiens bästa. Byn har flera högklassiga restauranger, små affärer och enotek att upptäcka på egen hand.

 • Klimat: Temperaturerna under våra vandringshelger ligger normalt på 20-25°C.
 • Land: Italien
 • Språk: italienska. Engelska fungerar hyggligt.
 • Tidsskillnad från Sverige: nej
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: lite billigare än i Sverige. Kort tas ej överallt.
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: krävs för våra jordade kontakter. De platta passar.

Vinvandring i Barolo

Vi går lättare vandringar med svensk guide på stigar, små grusvägar och kortare bitar asfalt. Terrängen är kuperad men stigningarna är inte så långa.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Milano eller Nice, beroende på avresedatum. Därifrån har vi ca 2 respektive 3 timmars transfer till Barolo. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Turin eller Milano. Man kan sedan åka tåg till Alba och vidare till Barolo med taxi. Tågtider: www.trenitalia.com. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss).

Karta

Hotell

Hotel Barolo

Hotel Barolo

Hotel Barolo är inte bara ett trevligt hotell utan också en vingård med drömläge mellan vinodlingarna och vinbyn Barolo. Här bor vi familjärt och personligt hos familjen Brezza. Hotellet har fräscha r...

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2020-05-16Utan flyg/transferVinvandring i Piemonte med Barolo47 995:-Boka
2020-05-16ArlandaVinvandring i Piemonte med BaroloJa9 995:-Boka
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2020-09-12Utan flyg/transferVinvandring i Piemonte med Barolo47 995:-Boka
2020-09-12ArlandaVinvandring i Piemonte med BaroloJa9 995:-Boka
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2020-09-19Utan flyg/transferVinvandring i Piemonte med Barolo47 995:-Boka
2020-09-19ArlandaVinvandring i Piemonte med BaroloJa9 995:-Boka
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2020-09-26Utan flyg/transferVinvandring i Piemonte med Barolo47 995:-Boka
2020-09-26ArlandaVinvandring i Piemonte med BaroloJa9 995:-Boka

Liknande resor

Vincykling med Amarone

Vincykling med Amarone

En cykelresa bland vingårdarna mellan Venedig och Gardasjön. - På den här smakliga resan trampar vi in i Venetos varierade landskap på jakt efter dess kulinariska och enologiska hemligheter. Här ligg...
Vinvandring i Valpolicella med Amarone

Vinvandring i Valpolicella med Amarone

Vid foten av Alperna ligger de vackra kullarna där det magiska Amarone-vinet görs. - Under denna livsnjutarresa ger vi oss in i ett av Italiens mest uppskattade vindistrikt: Valpolicella. Här mellan...

Erbjudanden

21/9Vandring i Ligurien och Cinque Terrefrån 11 995:-
28/9Vandring på Blomsterrivieranfrån 10 995:-
28/9Vandring i Ligurien och Cinque Terrefrån 11 995:-
28/9Lätt vandring i Greklandfrån 12 995:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg