Skip to main content

Vandring i Val Gardena

Vår mest populära vandringsresa i vackra Dolomiterna!

En av våra mest meriterade guider liknar Val Gardena vid paradiset. Vi är benägna att hålla med : här möter man blommande alpängar, ett vackert alpint panorama, fritt strövande Haflingerhästar och därtill italiensk mat som saknar motstycke. Detta är dalen som ligger på solsidan av Alperna i italienska Sydtyrolen. Här är klimatet som bäst med sol och kristallklar luft. Vi bor i Santa Cristina, den mellersta av dalens tre byar, nära både liftar och vandringsleder som passar alla. Vare sig du vill ströva över blomsterängarna eller ge dig på ett tufft pass är det aldrig långt till en ombonad bergsstuga med god mat.

Val Gardena är resmålet som passar alla, från nybörjare till avancerade alpvandrare. Den speciella topografin i Dolomiterna parat med de många sommaröppna liftarna gör det möjligt för alla att komma upp på höjd och vandra med de bästa utsikterna. Det är också ett perfekt resmål för den blomster- eller fotointresserade. Denna resa vänder sig till den som vandrat förut. Den finns också i en lättare variant, Lätt vandring i Val Gardena.

Film från Vandring i Val Gardena

Aktivitet:Vandring
Resetyp:Gruppresa med guide
Svårighetsgrad:2, 3, 4
Dagar:8
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum på hotell med frukost och middag, fem vandringar med guide, liftkort (värde ca 90 euro). Ingår ej: luncher, dryck. Tillägg: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Sök resa

Program

I Val Gardena erbjuder vi varje dag två alternativ på vandringarna.

Dag 1 Val Gardena

Busstransfern från München flygplats genom Alperna blir en resa i sig. På kvällen väntar en tyrolsk välkomstbuffé och den första av många goda middagar.

Måltider: middag

Dag 2 Vandring Rasciesa

Första dagen tar vi kabinen från St. Ulrich upp till Rasciesa-platån. Färden går via Heiligen Kreuz Kapelle till Brogles Hütte, kantad av vackra alprosor. Framför oss ligger de spetsiga Odle-bergen, där bergslegenden Reinhold Messner klättrade som ung. Möjlighet finns att avsluta på Seceda-toppen, som bjuder på en av veckans bästa utsikter och Edelweiss.

Medelalternativ: 13 km, 3,5 tim, 250 m upp, 400 m ner, svårighetsgrad 2 av 5.

Tufft alternativ: 12 km, 4 tim, 700 m upp, 200 m ner, svårighetsgrad 3+ av 5.

Måltider: frukost, middag

Dag 3 Vandring Seiser Alm

Vi tar bergbanan upp på andra sidan dalen till Seiser Alm, en vidsträckt högplatå med underbara blomsterängar och levande fäbodar. 

Medelalternativ: 12 km, 3,5 tim, 170 m upp, 500 m ner, svårighetsgrad 2 av 5.

Tufft alternativ: 15 km, 4,5 tim, 500 m upp, 450 m ner, svårighetsgrad 3 av 5.

Måltider: frukost, middag

Dag 4 Vandring Col Raiser

Vi åker kabinbanan upp till Col Raiser och vandrar sedan mot Regensburger Hütte och Troier Hütte över vackra blomsterängar. Till lunch passar en Kaiserschmarren med tillhörande utsikt. Tid för shopping i St. Ulrichs vackra småstadsmiljö för den som vill. Den tuffa turen går istället från Col Raiser till avlägsna och vackert belägna Stevia hütte.

Medelalternativ: 8 km, 3,5 tim, 450 m upp, 100 m ner, svårighetsgrad 2 av 5.

Tufft alternativ: 12 km, 4 tim, 700 m upp, 700 m ner, svårighetsgrad 3+ av 5.

Måltider: frukost, middag

Dag 5 Vilodag

Idag kan vi föreslå en utflykt till vackra provinshuvudstaden Bolzano med dess atmosfär av Mitteleuropa och det fascinerande Ötzi-muséet. Här ligger den 5000 år gamla ismannen som hittades i Ötztal, och utställningen berättar på ett levande vis om livet i dessa trakter under tusentals år. Man kan också stanna i dalen och njuta av en stund i hotellets spa-anläggning och kanske en extra lång fika med apfelstrudel i solskenet.

Givetvis kan man även vandra på egen hand denna dag. Ett tips är att bestiga av Sella-massivets högsta topp Piz Boe, som ligger i ett kargt och högalpint landskap (svårighetsgrad 3 av 5).

Måltider: frukost, middag

Dag 6 Vandring Langkofel och Plattkofel

Näst sista vandringsdagen gör vi en spektakulär vandring runt områdets kända tvillingtoppar Langkofel och Plattkofel. De karakteristiska dolomitertopparna bildar en effektfull fond mot de gröna, blomsterprydda ängarna. Den längre turen fortsätter med en tuff stigning mellan de båda bergen till Demetz hütte.

Medelalternativ: 12 km, 4 tim, 300 m upp, 300 m ner, svårighetsgrad 2 av 5.

Tufft alternativ: 15 km, 5,5 tim, 1000 m upp, 300 m ner, svårighetsgrad 4 av 5.

Måltider: frukost, middag

Dag 7 Vandring Langental eller Dolomiten höhenweg

De mer avslappnade alternativen går in i den gröna dalen Langental med betande hästar och kor. Vill man kröna veckan med en av Val Gardenas längsta och bästa turer går man istället ovanför Langetal mot Puez hütte. Vi följer sedan Dolmiten Höhenweg i ett fantastiskt högalpint landskap mot Grödner Joch.

Medelalternativ: upp till 10 km, upp till 250 m upp och 250 m ner, svårighetsgrad 2 av 5.

Tufft alternativ: 18 km, 7 tim, 750 m upp, 600 m ner, svårighetsgrad 4 av 5.

Måltider: frukost, middag

Dag 8 Farväl till vandringsresan i Val Gardena

Vi lämnar Val Gardena efter en härlig vecka.

Måltider: frukost

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Val Gardena och Dolomiterna

Dalen Val Gardena kallas också Gröden och ligger i italienska Sydtyrolen. Här ligger tre byar: Ortisei, Santa Cristina och Selva, alla i urtypisk tyrolerstil. Alla tre ligger på gångavstånd till varandra och har restauranger, affärer och andra faciliteter. Läget är magnifikt vid foten av Sellamassivet mitt i bergskedjan Dolomiterna, som är vida känd för sina vackra vandringsleder. Dolomiterna är numera ett av UNESCOs världsarv. Val Gardena bjuder på en variationsrik flora och fauna och är också känd för sina fina träsniderier. Här i Val Gardena talar folket tre språk: italienska, tyska och ladin, som är ett rätoromanskt språk. Ladin talas endast av befolkningen i fyra dalar i Dolomiterna.

 • Klimat: Klimatet på berget under sommaren kan jämföras med en bra svensk sommar. Nere i dalarna blir det betydligt varmare. På hösten är det svalare men fortsatt bra vandringsväder. Val Gardena ligger på solsidan av Alperna och brukar ha det bästa vädret.
 • Land: Italien
 • Språk: italienska, tyska, ladin
 • Tidsskillnad från Sverige: ingen
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: något billigare än i Sverige, kort tas inte överallt
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: våra platta kontakter passar, de runda jordade kräver adapter.

Vandring i Val Gardena

Våra svenska vandringsguider följer med hela veckan. Väl framme på resmålet väntar ett välplanerat vandringsprogram. Våra guider har alltid flera olika svårighetsgrader på vandringarna. Man väljer sedan själv efter ork och lust långt och kuperat det skall bli. Vi går i lugn takt, pausar då och då och njuter av naturen. Vi brukar starta våra dagsvandringar efter frukost och vi är åter på hotellet vid femtiden på kvällen. Vissa dagar utgår vår vandring från hotellet, men ibland tar vi bussen till utgångspunkten. Tiderna som anges i programmet avser effektiv vandringstid.
Vandringskartor säljs på plats av reseledaren. Till vandringarna behövs ett liftkort, ”Gardenacard”, som ingår i resans pris. Foto behövs ej, men legitimation kan krävas av kontrollanterna. I liftkortet ingår fritt nyttjande av liftar och bussar. Lunchen kan intas på hyttor de dagar vi passerar sådana (vilket är ganska ofta), eller köper man med sig matsäck från närbutiken på morgonen. Det är inte tillåtet att plocka med sig mat från hotellfrukosten.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Munchen. Vi har sedan cirka 4 timmars transfer till Santa Cristina di Val Gardena. Vi stannar på vägen för bensträckare och fika (ingår ej). Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Venedig, Verona, Milano eller Bergamo. Man kan sedan ta tåg till Bolzano/Bozen eller Chiusa/Klausen och buss till Val Gardena. Tågtider: www.trenitalia.com. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss).

Via Ferrata

För dig som vill pröva på något extra i val Gardena erbjuder vi möjligheten att göra en eller flera Via Ferrata-leder under veckan.

Via Ferrata är en avancerad typ av vandring där du har hjälp av vajrar och stegjärn som sitter fasta i berget. Du är hela tiden säkert kopplad till dessa med en sele, och följs av en utbildad bergsguide. Via Ferrata är den yttersta upplevelsen för dig som vill uppleva spänningen i bergsklättring men på ett enkelt sätt och i full säkerhet. Ingen erfarenhet krävs, bara säker fot och avsaknad av höjdrädsla.
Från början användes klätterstigarna för snabba truppförflyttningar över Alperna, och de flesta finns i italienska Dolomiterna. Det är här, på vår vandringsresa till undersköna Val Gardena, som du kan välja till ett paket med tre Via Ferrata-dagar.

Varje dag kostar 80-90 euro beroende på led. Vi går i små grupper om max 4-5 personer med professionell bergsguide. Minsta antal är 3 deltagare. De dagar du inte går Via Ferrata går du med på våra övriga fina vandringar i området. Säg till våra guider redan vid ankomsten i Val Gardena, så bokar vi in dig. Några populära Via Ferrata i Val Gardena:

Via Ferrata Cir 1 och Cir 2

Två kortare Via Ferrata i Passo Gardena, perfekta för att känna på utrustningen och tekniken.
Cir 1: 2,5 tim, 400 m upp, 400 m ner, varav 1,5 tim och 150 m på Via Ferrata. Högsta topp: 2520 möh.
Cir 2: 2,5 tim, 450m upp, 450 m ner, varav 1,5 tim och 100 m på Via Ferrata. Högsta topp: 2592 möh.

Via Ferrata La Tridentina

En av de mest populära och klassiska Via Ferrata, som bjuder på superba utsikter och en välförtjänt hytta.
4,5 tim, 600 m upp, 600 m ner, varav 2 tim och 400 m på Via Ferrata. Högsta topp: 2587 möh.

Via Ferrata Sas Rigais

En riktig heldag utan stora tekniska svårigheter, som tar oss över magiska 3000 meter.
6,5 tim, 900 m upp, 900 m ner, varav 1,5-3 tim och 250-550 m på Via Ferrata. Högsta topp: 3025 möh.

Karta

Hotell

Hotel Christeinerhof

Hotel Christeinerhof

Detta trevliga familjeägda hotell ligger mitt i Val Gardena, i nedre delen av mittenbyn Santa Cristina. Vi välkomnas av familjen Demetz och bor i ombonade rum med bad/wc och balkong på de flesta rumme...
Hotel Touring

Hotel Touring

Detta mycket trevliga hotell ligger centralt i Santa Cristina, den mellersta byn i Val Gardena. Familjen Senoner tar emot oss med äkta sydtyrolsk gästfrihet och dukar upp en härlig frukostbuffé och tr...

Bilder

Lagvandring i Cortina d'Ampezzo-regionen med Prima Travel

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
2021-06-26Utan flyg/transferVandring i Val Gardena, Hotel TouringFullt13 495:-FulltMer information
2021-06-26ArlandaVandring i Val Gardena, Hotel ChristeinerhofJa15 995:-BokaMer information
2021-06-26LandvetterVandring i Val Gardena, Hotel ChristeinerhofJa15 995:-BokaMer information
2021-06-26ArlandaVandring i Val Gardena, Hotel Touring216 995:-BokaMer information
2021-06-26LandvetterVandring i Val Gardena, Hotel Touring216 995:-BokaMer information
2021-07-03Utan flyg/transferVandring i Val Gardena, Hotel TouringFullt13 495:-FulltMer information
2021-07-03ArlandaVandring i Val Gardena, Hotel ChristeinerhofJa15 995:-BokaMer information
2021-07-03KastrupVandring i Val Gardena, Hotel ChristeinerhofJa15 995:-BokaMer information
2021-07-03LandvetterVandring i Val Gardena, Hotel ChristeinerhofJa15 995:-BokaMer information
2021-07-03ArlandaVandring i Val Gardena, Hotel TouringFullt16 995:-FulltMer information
2021-07-03KastrupVandring i Val Gardena, Hotel TouringFullt16 995:-FulltMer information
2021-07-03LandvetterVandring i Val Gardena, Hotel TouringFullt16 995:-FulltMer information
2021-07-10Utan flyg/transferVandring i Val Gardena, Hotel Touring213 495:-BokaMer information
2021-07-10ArlandaVandring i Val Gardena, Hotel ChristeinerhofJa15 995:-BokaMer information
2021-07-10LandvetterVandring i Val Gardena, Hotel ChristeinerhofJa15 995:-BokaMer information
2021-07-10ArlandaVandring i Val Gardena, Hotel Touring216 995:-BokaMer information
2021-07-10LandvetterVandring i Val Gardena, Hotel Touring216 995:-BokaMer information
2021-09-04Utan flyg/transferVandring i Val Gardena, Hotel Touring213 495:-BokaMer information
2021-09-04ArlandaVandring i Val Gardena, Hotel Touring216 995:-BokaMer information

Erbjudanden

22/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-
22/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-
29/12Vandring på Teneriffa på egen hand, utan flygfrån 10 495:-
29/12Vandring på Teneriffa på egen handfrån 18 995:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg