Vandring i Ligurien och Cinque Terre

En vild och vacker kuststräcka i norra Italien som lockar vandrare och livsnjutare.

Denna undersköna del av Italien bjuder på fina och omväxlande vandringar. Varje dag kan du dessutom välja mellan ett kortare och ett längre vandringsalternativ. Lederna följer kusten mellan blått hav och gröna berg, som doftar av pinje och rosmarin. Vandringarna leder ofta fram till små vackra byar i vikarna längs den dramatiska kusten. Cinque Terre är namnet på fem kända byar vid kusten som man tidigare endast kunde nå till fots eller sjövägen. Nu är de upptagna på Unescos världsarvslista och ett populärt turistmål. Här går vi längs havet och passerar både vinodlingar och olivlundar mellan byarna. Under veckan besöker vi även kända Portofino och Portovenere. Vi garanterar dig förföriska vyer på denna vår kanske mest populära vandringsresa!

Fotovecka

Avresan den 22 april 2017 har vi ett fototema utöver de vanliga vandringarna. Då vandrar man med vår professionella fotoguide och lär sig mer om hur man fångar landskapet och detaljerna. Vi lär oss komposition och små smarta tips som gör fotograferandet roligare och resultatet mycket bättre. Det går lika bra med systemkamera som kompakt eller mobilkamera. Det är fotografen som gör skillnaden!

Liknande vandringsresor:

Vandring på Amalfikusten

Vandring på Blomsterrivieran

Vandring vid Comosjön

Aktivitet:Vandringsresor
Guide:Resa med guide
Svårighetsgrad:2, 3Mer information
Dagar:8
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum, frukostbuffé, sex middagar, fem vandringsdagar med guide inkl. transporter och lunch/picknick. Ingår ej: övriga måltider, dryck. Tillägg: enkelrum, dubbelrum med tombädd. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Program

Alla vandringarna i programmet finns som kortare och längre variant. Vid små grupper kan vi komma att gå med en guide i ett tempo som passar alla. Förlängningar görs då när det är möjligt. Ordningen på vandringarna nedan varierar beroende på grupp. Vi förflyttar oss längs kusten med både lokaltåg och båtar.

Dag 1 Sestri Levante

Vi landar i Nice och åker privat transfer (ca 3 tim) längs franska och italienska Rivieran till charmiga kuststaden Sestri Levante. Välkomstdrink och middag på hotellet (vid ev. sen flygankomst byts denna mot lunch på avresedagen).

Måltider: middag

Dag 2 Vandring Punta Manara

Vi börjar dagen med en rundvandring i vackra Sestri Levante. Vi vandrar sedan ut till udden Punta Manara och får en fantastisk vy över havet. På vägen avnjuter vi vår första goda picknick bestående av lokala specialiteter.

Kortare: 3 tim, 200 m upp/ner, 2 vandrare.

Längre: 4 tim, 300 m upp/ner, 2 vandrare.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 3 Vandring Cinque Terre

Dagens vandring går vid de fem kända byarna i Cinque Terre. Byarna är än idag till största delen bilfria och kunde förr bara nås med båt eller de leder vi går. Vi vandrar genom terrassodlingar och doftande natur med storartade utsikter över havet, och med jämna mellanrum når vi en ny by. Det är ett förundrande samspel mellan natur och kultur vi möter i detta UNESCO-skyddade område. Vandringen avslutas med ett salt bad för den som vill.

Kortare: 3 tim, 200 m upp/ner, 2 vandrare.

Längre: 4 tim, 600 m upp/ner, 3 vandrare.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 4 Vandring Levanto - Monterosso

Vi åker det havsnära tåget till Levanto och vandrar sedan leden till Monterosso som bjuder på storslagna vyer. Väl framme i Monterosso, den västligaste av Cinque Terre-byarna, finns möjlighet att provsmaka den lokala citronlikören och ansjovisen, eller varför inte ta ett bad även idag?

Kortare: 3,5 tim, 320 m upp/ner. 2 vandrare.

Längre: 4 tim, 400 m upp/ner, 3 vandrare.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 5 Vilodag

Vi föreslår en dagsutflykt till Genua, dit man kommer enkelt med tåg. Här kan man besöka en av Europas största historiska stadskärnor, det stora akvariet och mat- och vinupplevelsen Eataly. Det är också möjligt att besöka Pisa över dagen (1,5 timmar med tåg), eller bege sig till någon av grannbyarna Chiavari eller Rapallo. Eller varför inte bara koppla av i sköna Sestri Levante?

Måltider: frukost

Dag 6 Vandring Portofino

Dagen börjar i Camogli som även kallas de tusen seglens stad. Vi tar sedan båten till det vackert belägna klostret San Fruttuoso. Här börjar vår vandring genom Parco di Portofino. Vandringen bjuder på typiska växtmiljöer för medelhavet med blandskog, buskvegetationen ”la macchia” med alla de doftande örterna och de blommande stenmurarna. Vi besöker semesteridyllen Portofino och avslutar i Santa Margerita Ligure, känt för sina klassiska hotell i Liberty-stil, där vi tar tåget hem.

Kortare: 3 tim, 220 m upp/ner, 2 vandrare.

Längre: 4 tim, 400 m upp/ner, 2 vandrare.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 7 Vandring Portovenere

Vi kan nå charmiga Portovenere på två sätt. På den lugnare vandringen åker vi privata båtar från hamnstaden La Spezia till ön Palmaria. Vi går runt ön och njuter av den dramatiska naturen. Vi badar i det turkosa vattnet medan lunchen med pasta och vin dukas upp på strandrestaurangen intill. Efter vandringen tar vi båten över till charmiga Portovenere där vi får tid att strosa runt på egen hand.
De riktigt vandringssugna går en spektakulär kustvandring från Riomaggiore. Vi går på höjd längs en mytomspunnen led som slutar i Portovenere, på vars klippa ett Venustempel en gång låg. Oslagbara vyer!

Kortare: 2,5 tim, 220 m upp/ner, 2 vandrare.

Längre: 5,5 tim, 600 m upp/ner, 3 vandrare.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 8 Farväl till vandringsresan i Ligurien med Cinque Terre

Vi lämnar Ligurien och Italiens sköna land bakom oss och återvänder till Sverige.

Måltider: frukost

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Skriv ut

Resfakta

Klicka här för att läsa våra detaljerade utrustningslistor och packtips

Ligurien och Cinque Terre

Ligurien ligger mellan San Remo och Pisa och anses av många vara Italiens vackraste kuststräcka. Vi bor i den lilla kuststaden Sestri Levante söder om Genua. Härifrån når vi de olika vandringsmålen enkelt och snabbt. Liguriens vackra kust är omsjungen för sin skönhet. Evert Taube tillbringade mycket tid här och den figurerar i flera av hans visor och böcker. Området har också blivit populärt bland vandrare. Här finns många fina leder utmärkta av CAI, den italienska alpina turistföreningen. Den mest kända av lederna är kanske Via dell'Amore, kärlekens väg, mellan de fem byarna i Cinque Terre som vi vandrar en av dagarna.

 • Klimat: Klimatet i maj och september/oktober är som svensk sommar, med dagsmedeltemperaturer på 20-25°. Havsbrisen gör att det sällan blir för varmt. Vattnet håller behaglig badtemperatur långt in i oktober.
 • Land: Italien
 • Språk: italienska
 • Tidsskillnad från Sverige: ingen
 • Valuta: Euro
 • Prisläge och betalningssätt: något billigare än i Sverige, kort tas ofta men inte alltid. Hotellet tar kort.
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: våra platta kontakter passar, de runda jordade kräver adapter.

Vandring i Ligurien

Våra svenska vandringsguider följer med hela veckan. Vi brukar börja vandringarna kl. 9 och vara hemma vid hotellet vid 17-18 tiden. De flesta vandringsdagarna börjar med en kort tågresa. Vi kommer även att åka båt under några dagar. Vandringarna går mestadels på smala stigar som kan vara bitvis steniga. Landskapet är kuperat och upp- och nedstigningarna kan vara branta men inte så långa. Vi går i lugn takt och stannar till då och då för att njuta av utsikten. Tiderna som anges i programmet avser effektiv vandringstid. Du väljer varje dag om du vill gå lättare eller mer krävande alternativ. Luncherna äter vi både i form av picknick och på små lokala serveringar. Ta gärna med mugg, tallrik och bestick så undviker vi för många engångsartiklar på picknicken.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Nice. Därifrån har vi ca 3 timmars transfer längs den vackra Blomsterrivieran. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Nice, Milano eller Pisa. Från Nice kan man åka tåg till Sestri Levante med byte i Ventimiglia och Genova. Från Milano och Pisa går snabbare tåg till Sestri Levante. Franska tågtider: www.sncf.com. Italienska tågtider: www.trenitalia.com. Om du liksom vi flyger till Nice kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss).

Skriv ut

Intryck från Ligurien

En perfekt dag.

Jag minns fortfarande mitt första uppdrag som guide i Ligurien. Jag satt på ett café en stekhet sensommardag i italienska inlandet och längtade mest efter ett svalkande bad. Mellan två kalla Cola ringde Johan och frågade om jag kunde tänka mig åka till Ligurien. Jag gick genast bort till biblioteket och läste på om denna exotiska plats. Efter ett par sidor ringde jag Johan och tackade ja innan han kom på andra tankar.

Ett par veckor senare rullar tåget genom Appenninerna och det blåaste Medelhav jag sett breder ut sig, platt och slött under solen. Vagnarna gungar långsamt förbi pastellfärgade hus inbäddade i en intensiv grönska. Känslan är nästan tropisk. Med ryggsäcken på axeln släntrar jag utför mot havet och hotellet. Det är palmer och blommor och dofter överallt. Det är nästan för mycket intryck för en grabb från de molnhemsökta småländska skogarna. En kvart senare betraktar jag Sestri Levantes eleganta profil från det ljumma, salta vattnet. Det börjar ordna upp sig.

Första vandringsdagen börjar för mig klockan sex. Gästerna ligger fortfarande och drar sig mellan vita lakan, med undantag för ett och annat huvud som glider fram genom den skimrande vattenytan alldeles nedanför hotellbaren. Inne på bageriet doftar det ljuvligt av nybakad, oljig och salt focaccia och jag köper nog lite för mycket till picknicken. Vägg i vägg rullar Giuseppe upp jalusin och bjuder in mig till en värld av härliga ostar och charkuterier. Mittemot sitter Rosa helt omgiven av färska frukter och grönsaker i alla färger. Cacon är fin idag och saften från den sharonliknande frukten rinner över hakan. Med långa armar bär jag tillbaka skörden till hotellet där frukost på terrassen väntar. 

Några timmar senare är picknicken ett minne blott och något saligt breder ut sig över våra ansikten. Kroppen är varm av sol och aktivitet. Vi fortsätter vandringen på kustleden med blått hav på ena sidan och gröna kullar doftande av rosmarin och kaprifol på den andra. Så småningom skymtar en pytteliten by där framme, några färgglada hus och ett par vita träbåtar med nät i. Blir det tid för bad efter vandringen undrar någon. Bad? Det kan ni ge er på!

På vägen tillbaka slumrar vi i tåget som troget följer kusten. Jag är säker på att en och annan spinner som en katt. Själv hoppas jag hålla mig vaken så att vi inte missar vår station. Nu väntar en lång dusch, kanske en aperetivo i skuggan och sedan en god middag bland oss nyfunna vänner. Och därpå en fluffig säng innan det är dags igen. Vissa dagar är perfekta. Vissa dagar får man precis det man vill ha precis när man vill ha det. En vandringsdag.

Dahn Svensson

Skriv ut

Karta

Hotell

Hotel Celeste

Hotel Celeste

***
Namnet Celeste kommer från havets och himlens blå färg, där hotellet ligger ett stenkast från vattenbrynet i centrala Sestri Levante. Ett charmigt, familjeägt hotell m...

Avgångar & priser

Sida 1 av 5

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortHotellLediga platser pris
2/9ArlandaHotel Celeste2000 kr rabatt avdragen på de sista platserna!Fullt12 995:-Fullt
2/9LandvetterHotel Celeste2000 kr rabatt avdragen på de sista platserna!412 995:-Boka
2/9Utan flyg/transferHotel Celeste412 995:-Boka
AvresaAvreseortHotellLediga platser pris
9/9Utan flyg/transferHotel Celeste412 995:-Boka
9/9ArlandaHotel Celeste1000 kr rabatt avdragen!213 995:-Boka
9/9LandvetterHotel CelesteFullt14 995:-Fullt
9/9OsloHotel CelesteFullt14 995:-Fullt
AvresaAvreseortHotellLediga platser pris
16/9Utan flyg/transferHotel CelesteFullt12 995:-Fullt
16/9ArlandaHotel CelesteFullt14 995:-Fullt
16/9KastrupHotel CelesteFullt14 995:-Fullt
16/9LandvetterHotel CelesteFullt14 995:-Fullt
AvresaAvreseortHotellLediga platser pris
23/9Utan flyg/transferHotel Celeste112 995:-Boka
23/9ArlandaHotel CelesteFullt14 995:-Fullt
23/9KastrupHotel Celeste114 995:-Boka
AvresaAvreseortHotellLediga platser pris
30/9Utan flyg/transferHotel Celeste212 995:-Boka