Skip to main content

Vandring i Kroatiens nationalparker

Vandringsturer i Kroatien: Gå i ett av Europas vackraste länder

På denna fina vandringsresa vandrar vi i tre av Kroatiens nationalparker: Paklenica, Velebit och Plitvice. Det handlar om riktigt höga berg, där de högsta topparna når över 1 700 meter. I nationalparken Paklenica skär mäktiga raviner genom kalkstensklipporna. I Plitvice, ett av Unescos världsnaturarv, vandrar vi vid vattenfall som flödar genom sjösystemet. Vi bor vid kusten och njuter av goda middagar på hotellets terrass, kanske efter ett svalkande dopp. Missa inte en av våra mest uppskattade och prisvärda vandringsresor!

Aktivitet:Vandringsresor
Resetyp:Gruppresa med guide
Svårighetsgrad:3
Dagar:8
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum med frukostbuffé, 6 trerättersmiddagar, 5 vandringar med guide inkl. transporter, lunch/picknick samt inträden till nationalparkerna. Ingår ej: dryck, övrigt. Tillägg för enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Sök resa

Program

Dag 1 Starigrad

Ankomst med flyg till Split och buss till Starigrad och Hotel Vicko, där en god middag väntar oss.

Måltider: middag

Dag 2 Vandring Velika Paklenica

Veckans första vandring gör vi i ravinen Velika (stora) Paklenica med sina kalkstensklippor dit klättrare från hela världen söker sig. Vi vandrar upp till fjällstationen Dom u Paklenice där vi äter vår lunch, varefter vi fortsätter uppåt mot ravinens äldsta spår av bostäder. Vi beger oss sedan ner genom dalen och njuter av de vackra vyerna.

4 tim, +/-500 m.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 3 Vandring Velebit

I dag tar vi oss norrut längs med kusten mot Velebit, en lite mer ”okänd” nationalpark men väl så vacker. Vi vandrar genom bokskog och vidare upp längs en kam till toppen Sadikovac på 1268 m.ö.h. Därifrån har vi vacker utsikt in över land samt ut mot havet och öarna Pag och Rab. Stigen slingrar sig sedan nedåt genom bokskogen, ut över öppna fält och slutligen kommer vi ned till en skidstation där vi avslutar dagens vandring.

5 tim, +/-350 m.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 4 Övandring utanför Zadar

Idag åker vi söderut mot Zadar och tar färjan ut mot ön Uglian. Vi vandrar med utsikt mot kustremsan och bergens toppar vid som sträcker sig högt upp bakom de små byarna längs kusten. På kammen möts vi av en 360-gradersvy över havet och Kornati-öarna. Lunchen intas på en liten fiskrestaurang och denna dag har vi även möjlighet till bad i klart vatten innan vi tar båten tillbaka för ett besök i Zadars historiska centrum.

3,5 tim, +/-350 m.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 5 Vilodag

På vilodagen kan man välja att ta det lugnt på någon av stränderna, göra en halvdagsutflykt till droppstensgrottan Moritske eller varför inte ta bussen in till Zadar för att fortsätta att utforska staden med dess vattenorgel och kanske stanna kvar till kvällen för att se den berömda solnedgången? För den som vill tillbaka till nationalparken ligger huvudentrén på gångavstånd från vårt hotel och man kan även göra en enel kustvandring på egen hand.

Måltider: frukost

Dag 6 Vandring Bojin-massivet

Vi börjar vandringen högt uppe i bergsmassivet bakom vår by, en annan del av Paklenica. Vi vandrar upp till högplatån Velika Rujno som tidigare användes som sommarbete av traktens bönder. Numera har många Starigrad-bor sina sommarhus här uppe. Vi besöker kapellet som ligger vackert beläget på den stora platån. Vandringen går sedan upp till Bojin varifrån man har en fin vy över kusten västerut och Velebit-massivet österut.

6 tim, +/-400 m.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 7 Vandring Plitvice-sjöarna

Idag väntar Kroatiens främsta sevärdhet: nationalparken Plitvice som ligger knappt två timmars bussresa från Starigrad. Nationalparken är känt för sjösystemet där nivåskillnader har skapat naturliga vattenfall och raviner. Träbroar och eldrivna båtar underlättar för besökaren att ta sig runt. I området finns gott om serveringar.

4 tim, -400 m.

Måltider: frukost, lunch, middag

Dag 8 Farväl till vandringsresan i Kroatien

Vi återvänder till Sverige efter en härlig naturupplevelse i Kroatien.

Måltider: frukost

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Kroatien

Kroatien tillhörde tidigare Jugoslavien. Landet har närmare fem miljoner invånare och huvudstaden heter Zagreb. Vårt basläger för vandringarna ligger i den lilla kuststaden Starigrad som ligger en halvtimme från Zadar. I Starigrad ligger ingången till nationalparken Paklenica där vi kommer att vandra flera dagar. Här ligger även nationalparkens administration och ett besökscenter. Starigrad har 2000 fasta invånare och här finns mat- och sportbutiker. Självklart finns det också en rad barer och restauranger. Möjligheterna till bad är många. Dels har vårt hotell en egen strand, dessutom finns det flera fina offentliga stränder.

 • Klimat: medelhavsklimat
 • Land: Kroatien
 • Språk: kroatiska. Engelska eller tyska fungerar ofta.
 • Tidsskillnad från Sverige: ingen
 • Valuta: Kuna
 • Prisläge och betalningssätt: billigare än i Sverige. Kort fungerar men kontanter är säkrast.
 • Dricks: valfritt
 • Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
 • Visum för svenska medborgare: nej
 • Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
 • Eladapter: nej

Vandring i Kroatien

Ni vandrar alltid tillsammans med vår svenska Primaguide och flera dagar även med lokalguide som kan berätta mycket om området och svarar för säkerheten i bergen. Vi färre än 10 deltagare kan resan komma att genomföras med enbart lokalguiden, som gått med oss i många år och talar bra engelska. Våra vandringar är anpassade efter normalkondition, man bör klara att vandra 10-15 km i kuperad terräng/dag. Underlaget på lederna är stenigt och man behöver stabila skor. Vi går i lugn takt, pausar då och då och njuter av naturen. Vi startar våra vandringar efter frukost och är tillbaka vid 17- 18- tiden på eftermiddagen. Enda undantaget är dagen när vi åker till Plitvice. Då är vi inte tillbaka före kl. 19. Tiderna som anges i programmet avser effektiv vandringstid.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Split. Därifrån har vi knappt 2 timmars transfer till Starigrad. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Split. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss).

Karta

Hotell

Hotel Vicko

Hotel Vicko

Vårt fina Hotel Vicko ligger i norra delen av Starigrad med stadens hela utbud i närheten. Hotellet har även en egen strand med solstolar. Alla rum har dusch/WC, telefon och kabel-TV. Hotellet drivs a...

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
11/5Utan flyg/transferVandring i Kroatiens Nationalparker utan flyg/transfer410 995:-Boka
11/5ArlandaVandring i Kroatiens NationalparkerMer än 813 495:-Boka
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
7/9Utan flyg/transferVandring i Kroatiens Nationalparker utan flyg/transfer410 995:-Boka
7/9ArlandaVandring i Kroatiens NationalparkerMer än 814 995:-Boka
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
14/9Utan flyg/transferVandring i Kroatiens Nationalparker utan flyg/transfer410 995:-Boka
14/9ArlandaVandring i Kroatiens NationalparkerMer än 814 995:-Boka
AvresaAvreseortResmålLediga platserFrån pris
21/9Utan flyg/transferVandring i Kroatiens Nationalparker utan flyg/transfer410 995:-Boka
21/9ArlandaVandring i Kroatiens NationalparkerMer än 814 995:-Boka

Liknande resor

Båtvandring i Kroatien

Båtvandring i Kroatien

Den kroatiska övärlden är känd för sin skönhet. Upptäck den till fots! - Vi öluffar med egen båt och gör strandhugg vid de vackraste öarna, där både Brac och Hvar förutom betagande vyer bjuder på mån...
Vandring i Montenegro

Vandring i Montenegro

Följ med på vår fina vandringsresa i ett av Europas yngsta länder: Montenegro. - Vi börjar vandringarna vid staden Kotor, en välbevarad medeltidshamn vid Sydeuropas enda riktiga fjord. Vandringarna g...
Vinvandring i Montenegro

Vinvandring i Montenegro

Långweekend med lokala specialiteter i vackra Montenegro. - Följ med till vackra Montenegro där vi blandar skön vandring med god mat och dryck. Vandringarna bjuder på mäktiga vyer både över Skadarsjö...
Vandring i Albanien

Vandring i Albanien

Vandringsturer i Albanien är verkligen ett spännande äventyr - Denna vandringsresa tar oss till Albaniens mytomspunna och fortfarande oupptäckta nationalparker Valbona och Theth i landets norra del...
Kustvandring på Kreta

Kustvandring på Kreta

Till fots och med båt på Kretas vilda sida. - Kretas södra kust är som gjord för vandring. Här följer vi vandringsleden E4 längs fina stränder och branta bergssidor med stora vyer till några av Medel...
Vandring på Cypern

Vandring på Cypern

Härliga vandringar i Troodosbergen och vid kusten på halvön Akamas. - Premiär för vår nya vandringsresa på den grekiska, södra delen av Cypern! Här vandrar vi rakt in i den grekiska mytologin, så vi...

Erbjudanden

6/4Båtcykling längs Mosel från Koblenz till Saarburg utan flygfrån 6 995:-
6/4Båtcykling längs Mosel från Koblenz till Saarburgfrån 10 995:-
6/4Båtcykling längs Mosel från Koblenz till Saarburgfrån 10 995:-
6/4Båtcykling längs Mosel från Koblenz till Saarburgfrån 10 995:-
13/4Båtcykling längs Mosel från Saarburg till Koblenz utan flygfrån 7 995:-

Kontakta oss

Adress:
Prima Travel
Fabriksgatan 13
412 50 Göteborg