Vandring i Pyrenéerna och Val d'Aran

Fina vandringar i orörda Val d’Aran som avslutas med bad vid Medelhavet.

Mitt i Pyrenéerna ligger undersköna Val d’Aran. Dalen är ansedd som det vackraste och mest orörda området i spanska Pyrenéerna. Det är här i skidorten Baquiera som spanska kungahuset har sitt vinterresidens. Val d’Aran har länge tillhört Spanien men med sitt isolerade läge kunde den förr inte nås vintertid. Det har gett dalen en helt egen kultur och här talas språket Arranés, som märkligt nog är en dialekt av trubadurspåket Occitanska., I söder ligger Spaniens första nationalpark Aigüestortes. Vandringen är storslagen med möjlighet att gå både i högalpin terräng och på lägre höjder. Det råder ingen trängsel på lederna. Vi avslutar veckan med en spektakulär ravinvandring innan vi rundar av i badorten Castelldefels utanför Barcelona.  Detta är en unik resa, titta bara på bilderna! 

Aktivitet:Vandringsresor
Guide:Resa med guide
Svårighetsgrad:3Mer information
Dagar:8
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum med frukost, sex middagar, fem vandringsdagar med transporter och guide. Ingår ej: dryck, lunch, middag på vilodagen. Tillägg: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Program

Dag 1 Val d’Aran

Vi landar i Barcelona och åker buss till Val d’Aran i hjärtat av Pyrenéerna. Resan tar ca 4 timmar men går genom ett allt vackrare landskap och vi stannar för lunch på vägen.
Måltider: M

Dag 2 Vandring Vall de Baciver

Vi värmer upp vandringsveckan med en fin rundtur uppe i dalen Baciver. Vi tar det lungt och anpassar oss till höjden, som högst når vi ungefär 2300 meter över havet. Det finns möjlighet till ett uppfriskande bad så ta med badkläderna!
11,5 km, 600 m upp, 600 m ner. Måltider: F/M

Dag 3 Vandring Colomers

Idag beger vi oss mot nationalparken Aigüestortes. Vi börjar vandringen upp mot bergshyttan Colomers. Därifrån gör vi en rundtur kring de fina sjöarna som ligger spegelblanka här uppe i den spektakulära naturen. Därefter vandrar vi tillbaka genom den vackra skogen ner till hotellet Banhs de Tredòs (som har egna varma källor). Efter en skön After Walk hämtas vi och körs hem till hotellet.
11 km, 500 m upp, 600 m ner. Måltider: F/M

Dag 4 Vandring söder om tunneln

Det var först när tunneln till Spanien byggdes för 20 år sedan som dalen blev åtkomlig hela året. Vi börjar med en kort bussresa genom tunneln och startar vandringen gemensamt. Vi går genom trolsk skog, förbi stora vattenfall och skådar in mot nationalparken, och får en känsla av hur stora bergen i Pyrenéerna är. Vi vandrar den gamla vägen in i Val d’Aran, upp till passet på 2400 möh som förr var enda vägen in söderifrån. Vi når sedan Tuc del Port (2605 möh) innan vi återvänder. Den som vill fortsätter istället hela vägen till hotellet.
10 km, 600 m upp, 600 m ner. Måltider: F/M

Dag 5 Vilodag

Idag vilar vi benen och njuter av lite avkoppling i bergsluften. Den som vill kan göra en vandring på egen hand.
Måltider: F

Dag 6 Vandring Porta de la Bonaigua

Vi åker upp till passet Porta de la Bonaigua och vandrar därifrån söderut in mot Aigüestortes. Vi passerar flera vackra små sjöar och får se ett annat landskap än de tidigare dagarna. De mest hugade vandrarna fortsäter upp till det mycket speciella landskapet skapat av glaciärer, där vi måste vandra igenom ett vattenfall och sedan upp för en lite svårare passage. Samma väg tillbaka.
10 km, 500 m upp, 500 m ner. Måltider: F/M

Dag 7 Vandring Congost de Mont-Rebeí

Efter frukost lämnar vi Val d’Aran och styr kosan mot Barcelona. På vägen gör vi en vandring i fantastiskt läckra Congost de Mont-Rebeí. Här har floden från Pyrenéerna genom årtusenden skurit sig genom kalkstenen och skapat en djup ravin. Människorna som bodde här byggde en otrolig stig i klippan, som vi följer norrifrån tills ravinen öppnar sig och vi ser de 500 meter höga klipporna med gamar som cirklar ovanför oss. Vi går sedan tillbaka och kan också ta ett uppfriskande bad i det turkosa vattnet, innan vi åker vidare mot Castelldefels. Ett dopp i Medelhavet och en god avskedsmiddag på restaurang väntar!
7 km, 150 m upp, 150 m ner. Måltider: F/M

Dag 8 Farväl till vandringsresan i Pyrenéerna

En simtur i havet innan frukost, sedan buss till flygplatsen för hemresa.
Måltider: F

Hur tuff är turen? 3 vandrare.

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Pyrenéerna och Val d'Aran

Pyrenéerna sträcker sig från Biscayabukten i Atlanten i väst till Medelhavet i öst, och utgör en naturlig gräns mellan Frankrike och Spanien. Det tredje landet i bergskedjan är Andorra. Kedjan är 43 mil lång och som mest 13 mil bred. De bildades samtidigt som Alperna. Nordsidan är mer nederbördsrik och här finns mäktiga vattenfall, bland andra Gave de Pau som är Europas högsta med 422 meter fallhöjd. Den högsta toppen heter Pico de Aneto (3404 möh) och ligger i spanska Aragonien. Liksom Alperna har Pyrenéerna en lång historia av bosättningar men är mindre utvecklade. Den kända pilgrimsleden till Santiago de Compostela korsar bergskedjan.

Val d'Aran ligger i centrala Pyrenéerna och har länge tillhört Spanien, trots att enklaste vägen in i dalen går från Frankrike. Detta har isolerat dalen och lämnat mycket av dess natur orörd, liksom gett upphov till en egen kultur och ett eget språk. 

Klimat: 20-25 grader på dagarna när vi vandrar, svala nätter.
Land: Spanien
Språk: spanska och Arranés
Tidsskillnad från Sverige: nej
Valuta: Euro
Prisläge och betalningssätt: lite billigare än i Sverige. Kort tas på de flesta ställen men kontanter är bra att ha med sig.
Dricks: valfritt
Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
Visum för svenska medborgare: nej
Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
Eladapter: nej

Vandring i Pyrenéerna och Val d'Aran

Våra svenska vandringsguider följer med hela veckan. Vi startar våra vandringar från hotellet vid 9-tiden och beräknar vara tillbaka vid 17- tiden. Lederna har generellt sett bra underlag och underhåll, och är långt ifrån lika välbesökta som Alperna. Tiderna som anges i programmet avser effektiv vandringstid. Vi köper själva med oss lunchpaket inför varje vandringsdag.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen Barcelona El Prat. Vi har sedan cirka 4 timmars transfer till Val d'Aran. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Barcelona eller Girona. Det går inga tåg till Val d'Aran men däremot buss. Busstider: www.alsa.es. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss).

Utrustningstips för vandring

• Väl ingångna vandringskängor eller -skor. Moderna sådana är mjuka och bekväma, men stabila och har tjock sula med bra grepp. Guiden kan vägra deltagande om skorna anses äventyra säkerheten.
• Strumpor i syntet eller ull, bär gärna med ett torrt byte.
• Snabbtorkande och luftiga vandringsbyxor, gärna med avtagbara ben.
• Kortärmad tröja i syntet eller ull.
• Varm tröja, t.ex. fleece.
• Regn- och vindjacka och/eller en luftig poncho i varmare klimat.
• Solhatt/keps.
• Ryggsäck för dagsturer (cirka 25 liter), gärna med regnöverdrag.
• Stavar om du brukar använda dem (de skjuter ifrån vid uppstigningar och sparar knäna vid nedstigningar, samt hjälper till i besvärlig terräng). Köp tredelade så att de går ner i väskan (de får inte tas med i kabinen, och att skicka dem som specialbagage kostar extra).

Övriga utrustnings- och packtips

• Vardagskläder och –skor samt en omgång underkläder per dag.
• Solglasögon.
• Solkräm.
• Vattenflaska på minst 1 liter.
• Termos om du vill ha varm dryck.
• Sittunderlag.
• Badkläder och handduk (hotellhandduken får inte tas med ut).
• Kamera.
• Penna och anteckningsblock.
• Mobiltelefon och laddare.
• Skavsårsplåster eller sporttejp (guiden bär med sig grundläggande första förband).
• Eventuella mediciner och kontaktlinser.
• Pass (generellt giltigt till minst sex månader efter hemkomstdatum).
• Europeiska sjukförsäkringskortet för resor inom EU, egna försäkringshandlingar.
• Kontanter i lokal valuta samt betalkort.
• Biljetter.
• Öronproppar.

Vi rekommenderar att du packar det viktigaste i handbagaget: pass, pengar, biljetter, försäkringshandlingar, eventuella mediciner och kontaktlinser, ett ombyte samt vandringskläderna. Att bära vandringskängorna på flyget sparar dessutom bagagevikt.

Karta

Hotell

Hotel Sol Vielha

Hotel Sol Vielha

****
Vårt charmiga bergshotell ligger mitt i dalens huvudby Vielha. Rummen är ombonade och fullutrustade, och bjuder på fina utsikter mot de maffiga omgivningarna. I restaurangen serveras ...

Avgångar & priser

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortHotellLediga platser pris
16/7Utan flyg/transferHotel Sol Vielha410 495:-Boka
16/7ArlandaHotel Sol VielhaFullt13 495:-Fullt
AvresaAvreseortHotellLediga platser pris
23/7Utan flyg/transferHotel Sol VielhaFullt10 495:-Fullt
23/7ArlandaHotel Sol VielhaFullt13 495:-Fullt
AvresaAvreseortHotellLediga platser pris
27/8Utan flyg/transferHotel Sol Vielha410 495:-Boka
27/8ArlandaHotel Sol VielhaMer än 813 495:-Boka