Vandring på Kanarieöarna

En vandring från Gran Canaria till Teneriffa med fantastiska vyer!

Både Gran Canaria och Teneriffa erbjuder mycket fin vandring vilket vi får uppleva under denna händelserika resa. Bortom badorterna vid kusten är inlandet fyllt av vacker natur och genuint byliv. Vi bor lite extra bra på Gran Canaria, på en Parador, och sedan på ett historiskt hotell på Teneriffas gröna nordkust. Vi följer de kungliga lederna ”caminos reales”, gamla färdvägar som man har restaurerat och som är idealiska för vandring. Variationen är slående när vi vandrar i dramatiska bergslandskap och genom trolska skogspartier. Vandringen fortsätter på grannön Teneriffa där den stora finalen är avslutningen på Spaniens högsta topp Teide. Härifrån kan man med lite tur kan se alla de övriga öarna i arkipelagen. En storstilad avslutning på en riktig vandringsresa!

Status:
Kan snart bokas

Aktivitet:Vandringsresor
Guide:Resa med guide
Svårighetsgrad:3, 4Mer information
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (i flygresan ingår transfer), del i dubbelrum med frukost och middag, sex vandringar med lunch/picknick, transporter samt reseledares tjänster. Ingår ej: dryck, övriga måltider. Tillval: enkelrum. Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.

Program

Dag 1 Cruz de Tejeda

Ankomst till Las Palmas och transfer till Cruz de Tejeda. Välkomstmiddag och övernattning på fina Parador Cruz de Tejeda. Detta unika hotell ligger inbäddat i naturen, direkt vid vandringslederna. -/-/M

Dag 2 Vandring bland Guanchernas heliga platser

En härlig rundvandring till byarna i närheten av hotellet. Vi börjar vandringen från paradoren och går bergsryggen söderut, hela tiden med en fantastisk utsikt över vulkankratern. Leden vänder sedan ner mot den lilla byn La Culata. Här har vi en fin utsikt över landmärkena Roque Nublo och Roque Bentaiga, heliga platser för Kanarieöarnas urfolk Guancherna. Väl nere i byn Tejeda väntar en god tapas-lunch innan vi vandrar tillbaka till hotellet.
5 timmar, 15 km, +/-700 m, 3 vandrare. F/L/M

Dag 3 Vandring till Teror

Idag styr vi kosan norrut och vandrar utför de skogstäckta kullarna mot Teror. Den norra delen av Gran Canaria är bördig och här ligger odlingarna tätt. Vandringen går till den charmiga bergsbyn Teror, känd för sina vackra gamla hus i kolonialstil och som öns religiösa centrum. F/L/M
4 timmar, 13 km, -1200m, 3-4 vandrare.

Dag 4 Vandring till grottbyn Artenara

Nu skall vi vandra västerut mot grottbyn Artenara. Vi följer kraterkantens norra sida och utsikten är minst sagt imponerande. I Artenara bor man fortfarande i grottor och i byns museum kan man se hur de är byggda. Efter lunch kommer bussen med vårt bagage och vi åker ner till fiskebyn Agaete på Gran Canarias nordvästkust. Vi vinkar farväl till fina vandringsön Gran Canaria och bordar snabbfärjan till Teneriffa, som hägrar vid horisonten. Incheckning på vårt seaside-hotell i Puerto de la Cruz. 
4 timmar, 10 km, +250, -450 m, 3 vandrare. F/L/M

Dag 5 Vilodag eller kustvandring

Mitt i resan unnar vi oss en vilodag, där man kan koppla av på hotellet eller bada i de häftiga havsbassängerna Lago Martianez (ritade av konstnären Manrique från Lanzarote). Man kan också göra en lätt kustvandring på egen hand bland bananodlingar och haciendas. Ett annat förslag är att besöka den fina djurparken Loro Parque. Puerto de la Cruz fina historiska stadskärna är också väl värd några timmars strosande! F/-/M

Dag 6 Vandring på Anaga-halvön

Den bergiga Anaga-halvön utgör Teneriffas nordöstra spets och bjuder på några av dess mest orörda miljöer. Vi startar vandringen på höjd och går mot havet genom lagerskogar och pastoral landsbygd. Via grottbyn Chinamada går vi upp mot toppen Pico del Inglés. Dramatiskt vackra vyer och en suggestiv atmosfär utlovas!
5 timmar, +/- 650 meter, 3 vandrare. F/L/M

Dag 7 Vandring till Masca

Byn Masca figurerar på många vykort från Teneriffa tack vare sitt idylliska och häftiga läge. Vi börjar vandringen i närheten av den lilla lantbyn Erjos på öns norra sida och går över kammen till västsidan. Vi vandrar genom tidlösa trakter med djupa dalar och terrassodlingar. Mascas samling typiska hus ligger utspridda i en ravin med palmer och blommor, och havet skymtar långt nedanför. En kopp kaffe och buss tillbaka.
4,5 timmar, 10 km, +400 meter, -600 meter, 3 vandrare. F/L/M

Dag 8 Topptur Teide eller vandring i Cañadas

Vi avslutar med ett riktigt äventyr – bestigningen av Teide, 3718 möh! Den som vill ta det lite lugnare går först runt de spännande stenformationerna Roques de Garcia mitt i det utomjordiska kraterlandskapet Cañadas, innan vi åker linbanan upp och vandrar sista biten till toppen. Den som väljer att vandra uppför hela Teide behöver både uthållighet och jäklar anamma. Steg för steg tar vi oss uppåt medan luften blir allt tunnare och världen breder ut sig nedanför. Från toppen kan vi ha turen att se flera av de andra öarna i arkipelagen. 
3-7 timmar, +200/1400 meter, -200 meter, 3 eller 5 vandrare beroende på valt alternativ. F/L/M

Dag 9 Hemresa

Frukost och sedan buss till flygplatsen. F/-/-

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Gran Canaria och Teneriffa

Kanarieöarna genomgår just nu en andra turismrevolution, med högklassiga hotell och mer fokus på det relativt orörda inlandet. Här finns stilla dalar, gröna skogar, magnifika toppar och kammar att vandra längs, samt äkta kanariska byar där livet gått sin gilla gång sedan spanjorerna upptäckte ögruppen. Öarnas historia är spännande, med en mystisk urbefolkning och öarnas viktiga roll under koloniseringen av Amerika.

Klimat: Klimatet är jämnt och somrigt året runt, men varierar en hel del tack vare passadvindarna från norr. Generellt sett är nordkusterna fuktigare och grönare, med dramatiska klippor och gott om odlingar, medan sydkusterna är torra och soliga nästan jämt. Det är inte för inte som både Gran Canaria och Teneriffa ofta kallas för minikontinenter. Var beredd på allt slags väder: sol, värme, regn och kyla.
Land: Spanien
Språk: spanska. Även engelska och tyska fungerar bra.
Tidsskillnad från Sverige: -1 timme
Valuta: Euro
Prisläge och betalningssätt: billigare än i Sverige. Både kort och kontant accepteras på de flesta ställen.
Dricks: valfritt
Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
Visum för svenska medborgare: nej
Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
Eladapter: nej

Vandring på Kanarieöarna

Vi går med svensk guide. Vi brukar börja vandringarna kl. 09.00 och vara hemma vid hotellet vid 17-tiden. Det är nära till allt på Kanarieöarna och transporterna till vandringarna är korta de dagar vi inte utgår direkt från hotellet. Vandringarna är kuperade och du behöver vara van att gå både uppåt och nedåt. Många av dagarna går vi i ökenlandskap och efter gamla åsnestigar. Det innebär att det inte finns så mycket jordmån utan att vandringen sker på steniga stigar. Det gör att vandringarna ibland upplevs jobbigare än distansen och höjdmetrarna visar. Stavar hjälper. Vi går i lugn takt och stannar till då och då för att njuta av utsikten. Tiderna som anges i programmet avser effektiv vandringstid.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Las Palmas. Vi har sedan cirka en timmes transfer till Parador Cruz de Tejeda. Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Las Palmas. Därifrån tar man enklast taxi till Parador Cruz de Tejeda. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss).

Tillstånd

Höjdpunkten i dubbel bemärkelse är bestigningen av Teide. Då berget ligger i en nationalpark krävs det tillstånd för att gå upp de sista höjdmetrarna till toppen. Vi hjälper dig ordna detta om du i samband med bokningen skriver in ditt passnummer. Passet måste även tas med under vandringen för att tillståndet ska gälla. Genom att ge oss dina personuppgifter godkänner du att vi hanterar dessa. Antalet tillstånd per dag är begränsat och vi reserverar oss för att platserna kan ta slut, speciellt vid sena bokningar (inom en månad från avresa).

Utrustningstips för vandring

• Väl ingångna vandringskängor. Moderna sådana är mjuka och bekväma, men stabila och har tjock sula med bra grepp. Guiden kan vägra deltagande om skorna anses äventyra säkerheten.
• Strumpor i syntet eller ull, bär gärna med ett torrt byte.
• Snabbtorkande och luftiga vandringsbyxor, gärna med avtagbara ben.
• Kortärmad tröja i syntet eller ull.
• Varm tröja, t.ex. fleece.
• Regn- och vindjacka.
• Solhatt/keps.
• Ryggsäck för dagsturer (cirka 25 liter), gärna med regnöverdrag.
• Stavar om du brukar använda dem (de skjuter ifrån vid uppstigningar och sparar knäna vid nedstigningar, samt hjälper till i besvärlig terräng). Köp tredelade så att de går ner i väskan (de får inte tas med i kabinen, och att skicka dem som specialbagage kostar extra).

Övriga utrustnings- och packtips

• Vardagskläder och –skor samt en omgång underkläder per dag.
• Solglasögon.
• Solkräm.
• Vattenflaska på minst 1 liter.
• Termos om du vill ha varm dryck.
• Sittunderlag.
• Badkläder och handduk (hotellhandduken får inte tas med ut).
• Kamera.
• Penna och anteckningsblock.
• Mobiltelefon och laddare.
• Skavsårsplåster eller sporttejp (guiden bär med sig grundläggande första förband).
• Eventuella mediciner och kontaktlinser.
• Pass (generellt giltigt till minst sex månader efter hemkomstdatum).
• Europeiska sjukförsäkringskortet för resor inom EU, egna försäkringshandlingar.
• Kontanter i lokal valuta samt betalkort.
• Biljetter.
• Öronproppar.

Vi rekommenderar att du packar det viktigaste i handbagaget: pass, pengar, biljetter, försäkringshandlingar, eventuella mediciner och kontaktlinser, ett ombyte samt vandringkläderna. Att bära vandringskängorna på flyget sparar dessutom bagagevikt.

Karta

Hotell

Hotell på Kanarieöarna

Hotell på Kanarieöarna

****
På den här resan bor vi bra på två hotell med bästa läge: Parador Cruz de Tejeda i Gran Canarias inre ståtar med stiliga rum och trevliga allmänutrymmen och...