Vandring i Val Gardena

Vår mest populära vandringsresa i vackra Dolomiterna!

En av våra mest meriterade guider liknar Val Gardena vid paradiset. Vi är benägna att hålla med : här möter man blommande alpängar, ett vackert alpint panorama, fritt strövande Hapflingerhästar och därtill italiensk mat som saknar motstycke. Detta är dalen som ligger på solsidan av Alperna i italienska Sydtyrolen. Här är klimatet som bäst med sol och kristallklar luft. Vi bor i Santa Cristina, den mellersta av dalens tre byar, nära både liftar och vandringsleder som passar alla. Vare sig du vill ströva över blomsterängarna eller ge dig på ett tufft pass är det aldrig långt till en ombonad bergsstuga med god mat.

På avresorna 25 juni, 2 juli och 9 juli 2016 har vi utöver ordinarie vandringsguider en blomsterguide. Den som vill går tillsammans med denne i ett lugnare tempo och lär sig mer om Val Gardenas rika blomstring!

Aktivitet:Vandringsresor
Guide:Resa med guide
Svårighetsgrad:2, 3, 4Mer information
Dagar:8
Allt det här ingår:
valt transportalternativ (på flygresan ingår transfer), del i dubbelrum på hotell med frukost och middag, fem vandringar med guide, liftkort (värde ca 86 euro). Ingår ej: luncher, dryck. Tillägg: enkelrum, ev. utflykt (betalas på plats). Vi reserverar oss för nya skatter och avgifter.
Boka resa

Program

I Val Gardena erbjuder vi olika alternativ på vandringarna. Därför anges olika längder och svårighetsgrad på vandringarna nedan.Vid små grupper kan vi komma att gå med en guide i ett tempo som passar alla. Förlängningar görs då när det är möjligt.

Dag 1 Val Gardena

Busstransfern från München flygplats genom Alperna blir en resa i sig. På kvällen väntar en tyrolsk välkomstbuffé och den första av många goda middagar. M

Dag 2 Vandring Seiser Alm

Första dagen tar vi kabinen från St:Ulrich upp till Seiser Alm, en vidsträckt högplatå med underbara blomsterängar och levande fäbodar. Här kan vi, liksom alla dagar, välja mellan olika svårighetsgrader på vandringen.
10-16 km, 5-7 h, +130-500 m, -130-500 m. 2-3 vandrare. F/M

Dag 3 Vandring Rasciesa

Vi tar bergbanan upp på andra sidan dalen till Rasciesa-platån. Färden går via Heiligen Kreuz Kapelle till Brogles Hütte, kantad av vackra alprosor. 12 km, 6 h, +200-600 m, -200-600 m. 2-3 vandrare. F/M

Dag 4 Vandring Col Raiser

Vi åker kabinbanan upp till Col Raiser och vandrar sedan mot Regensburger Hütte och Troier Hütte med edelweiss och andra vackra blommor längs vägen. Tid för shopping i St. Ulrich för den som vill.
5-7 km, 3-4 h, +300-450 m, -100-300 m. 2-3 vandrare. F/M

Dag 5 Vilodag

Vi föreslår en heldagsutflykt till Gardasjön med en båtresa från Riva del Garda till pittoreska Limone med många affärer och serveringar. F/M

Dag 6 Vandring Plattkofel

Näst sista vandringsdagen gör vi en spektakulär vandring runt områdets högsta toppar Langkofel och Plattkofel. De karakteristiska dolomitertopparna bildar en effektfull fond mot de gröna, blomsterprydda ängarna.
6-14 km, 4-7 h, +100-700 m, -100-650 m. 2-3 vandrare. F/M

Dag 7 Vandring Langental

Vi vandrar in i den gröna dalen Langental med betande hästar och kor. Vill man ha en lite tuffare stigning tar man den brantare leden upp mot Puez-hütte. Väl uppe följer vi sedan Dolmiten Höhenweg i ett fantastiskt högalpint landskap mot Grödner Joch.
12-15 km, 5-8 h, +250-1200 m, -250-600 m. 2-4 vandrare. F/M

Dag 8 Farväl till vandringsresan i Val Gardena

Vi lämnar Val Gardena efter en härlig vecka. F

Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind.

Resfakta

Val Gardena och Dolomiterna

Dalen Val Gardena kallas också Gröden och ligger i Italienska Sydtyrolen. Här ligger tre byar: Ortisei, Santa Cristina och Selva, alla i urtypisk tyrolerstil. Alla tre ligger på gångavstånd till varandra och har restauranger, affärer och andra faciliteter. Läget är magnifikt vid foten av Sellamassivet mitt i bergskedjan Dolomiterna, som är vida känd för sina vackra vandringsleder. Dolomiterna är numera ett av UNESCOs världsarv. Val Gardena bjuder på en variationsrik flora och fauna och är också känd för sina fina träsniderier. Här i Val Gardena talar folket tre språk: italienska, tyska och ladin, som är ett rätoromanskt språk. Ladin talas endast av befolkningen i fyra dalar i Dolomiterna.

Klimat: Klimatet på berget under sommaren kan jämföras med en bra svensk sommar. Nere i dalarna blir det betydligt varmare. På hösten är det svalare men fortsatt bra vandringsväder. Val Gardena ligger på solsidan av Alperna och brukar ha det bästa vädret.
Land: Italien
Språk: italienska
Tidsskillnad från Sverige: ingen
Valuta: Euro
Prisläge och betalningssätt: något billigare än i Sverige, kort tas inte överallt
Dricks: valfritt
Europeiska sjukförsäkringskortet gäller: ja
Visum för svenska medborgare: nej
Speciella krav om passets giltighetstid vid inresa: nej
Eladapter: våra platta kontakter passar, de runda jordade kräver adapter.

Vandring i Val Gardena

Våra svenska vandringsguider följer med hela veckan. Väl framme på resmålet väntar ett välplanerat vandringsprogram. Våra guider har alltid minst två olika svårighetsgrader på vandringarna. Man väljer sedan själv efter ork och lust långt och kuperat det skall bli. Våra vandringar är anpassade efter normalkondition, man bör klara att vandra 10-15 km i kuperad terräng per dag. Vi går i lugn takt, pausar då och då och njuter av naturen. Vi brukar starta våra dagsvandringar efter frukost och vi är åter på hotellet vid femtiden på kvällen. Vissa dagar utgår vår vandring från hotellet, men ibland tar vi bussen till utgångspunkten. Tiderna som anges i programmet avser effektiv vandringstid.
Vandringskartor säljs på plats av reseledaren. Till vandringarna behövs ett liftkort, ”Gardenacard”, som ingår i resans pris. Foto behövs ej, men legitimation kan krävas av kontrollanterna. I liftkortet ingår fritt nyttjande av liftar och bussar. Lunchen kan intas på hyttor de dagar vi passerar sådana (vilket är ganska ofta), eller köper man med sig matsäck från närbutiken på morgonen. Det är inte tillåtet att plocka med sig mat från hotellfrukosten.

Flyg och transfer

Du som har flyg med oss möts av vår representant på flygplatsen i Munchen. Vi har sedan cirka 4 timmars transfer till Santa Cristina di Val Gardena. Vi stannar på vägen för bensträckare och fika (ingår ej). Du som bokat resan utan flyg flyger lämpligen till Venedig, Verona, Milano eller Bergamo. Man kan sedan ta tåg till Bolzano/Bozen eller Chiusa/Klausen och buss till Val Gardena. Tågtider: www.trenitalia.com. Om du flyger till samma flygplats som vi kan du följa med vår transfer om du inställer dig hos vår guide i ankomsthallen senast samma tid som vårt flyg landar (glöm ej att förboka transfern med oss).

Utflykt till Gardasjön

På vår vilodag erbjuder vi en trevlig dagstur till Gardasjön. Detta är en chans att uppleva det "riktiga" Italien på nära håll. Vi åker ner längs den vackra Isarcodalen kantad av vin- och fruktodlingar, förbi Bolzano och Trento. Vi närmar oss sedan Gardasjön från det vackraste hållet, norrifrån, och rullar ner mot Riva del Garda där vi parkerar bussen och åker en trevlig båttur till Limone. Limone har många gränder att upptäcka, svalkande bad, bra shopping och restauranger. Kostnad cirka 40 Euro per person exkl. mat. Det krävs ett minimiantal deltagare för att vi ska åka med egen buss. Som alternativ finns en liknande utflykt med lokalguide.

Utrustningstips för vandring

• Väl ingångna vandringskängor eller -skor. Moderna sådana är mjuka och bekväma, men stabila och har tjock sula med bra grepp. Guiden kan vägra deltagande om skorna anses äventyra säkerheten.
• Strumpor i syntet eller ull, bär gärna med ett torrt byte.
• Snabbtorkande och luftiga vandringsbyxor, gärna med avtagbara ben.
• Kortärmad tröja i syntet eller ull.
• Varm tröja, t.ex. fleece.
• Regn- och vindjacka.
• Solhatt/keps.
• Ryggsäck för dagsturer (cirka 25 liter), gärna med regnöverdrag.
• Stavar om du brukar använda dem (de skjuter ifrån vid uppstigningar och sparar knäna vid nedstigningar, samt hjälper till i besvärlig terräng). Köp tredelade så att de går ner i väskan (de får inte tas med i kabinen, och att skicka dem som specialbagage kostar extra).

Övriga utrustnings- och packtips

• Vardagskläder och –skor samt en omgång underkläder per dag.
• Solglasögon.
• Solkräm.
• Vattenflaska på minst 1 liter.
• Termos om du vill ha varm dryck.
• Sittunderlag.
• Badkläder och handduk (hotellhandduken får inte tas med ut).
• Kamera.
• Penna och anteckningsblock.
• Mobiltelefon och laddare.
• Skavsårsplåster eller sporttejp (guiden bär med sig grundläggande första förband).
• Eventuella mediciner och kontaktlinser.
• Pass (generellt giltigt till minst sex månader efter hemkomstdatum).
• Europeiska sjukförsäkringskortet för resor inom EU, egna försäkringshandlingar.
• Kontanter i lokal valuta samt betalkort.
• Biljetter.
• Öronproppar.

Vi rekommenderar att du packar det viktigaste i handbagaget: pass, pengar, biljetter, försäkringshandlingar, eventuella mediciner och kontaktlinser, ett ombyte samt vandringskläderna. Att bära vandringskängorna på flyget sparar dessutom bagagevikt.

Via Ferrata

För dig som vill pröva på något extra i val Gardena erbjuder vi möjligheten att göra en eller flera Via Ferrata-leder under veckan.

Via Ferrata är en avancerad typ av vandring där du har hjälp av vajrar och stegjärn som sitter fasta i berget. Du är hela tiden säkert kopplad till dessa med en sele, och följs av en utbildad bergsguide. Via Ferrata är den yttersta upplevelsen för dig som vill uppleva spänningen i bergsklättring men på ett enkelt sätt och i full säkerhet. Ingen erfarenhet krävs, bara säker fot och avsaknad av höjdrädsla.
Från början användes klätterstigarna för snabba truppförflyttningar över Alperna, och de flesta finns i italienska Dolomiterna. Det är här, på vår vandringsresa till undersköna Val Gardena, som du kan välja till ett paket med tre Via Ferrata-dagar.

Varje dag kostar 80-90 euro beroende på led. Vi går i små grupper om max 4-5 personer med professionell bergsguide. Minsta antal är 3 deltagare. De dagar du inte går Via Ferrata går du med på våra övriga fina vandringar i området. Säg till våra guider redan vid ankomsten i Val Gardena, så bokar vi in dig. Några populära Via Ferrata i Val Gardena:

Cir 1 och Cir 2

Två kortare Via Ferrata i Passo Gardena, perfekta för att känna på utrustningen och tekniken.
Cir 1: 2,5 tim, 400 m upp, 400 m ner, varav 1,5 tim och 150 m på Via Ferrata. Högsta topp: 2520 möh.
Cir 2: 2,5 tim, 450m upp, 450 m ner, varav 1,5 tim och 100 m på Via Ferrata. Högsta topp: 2592 möh.

La Tridentina

En av de mest populära och klassiska Via Ferrata, som bjuder på superba utsikter och en välförtjänt hytta.
4,5 tim, 600 m upp, 600 m ner, varav 2 tim och 400 m på Via Ferrata. Högsta topp: 2587 möh.

Sas Rigais

En riktig heldag utan stora tekniska svårigheter, som tar oss över magiska 3000 meter.
6,5 tim, 900 m upp, 900 m ner, varav 1,5-3 tim och 250-550 m på Via Ferrata. Högsta topp: 3025 möh.

Karta

Hotell

Hotel Touring

Hotel Touring

***
Detta mycket trevliga hotell ligger centralt i Santa Cristina, den mellersta byn i Val Gardena. Familjen Senoner tar emot oss med äkta sydtyrolsk gästfrihet och dukar upp en härlig fruk...

Avgångar & priser

sida 1 av 3

För att se aktuella flygtider och rumstillägg, klicka på Boka. Läs mer här om vad som gäller om du bokar en resa utan flyg/transfer.

AvresaAvreseortHotellLediga platser pris
18/6Utan flyg/transferHotel Touring410 495:-Boka
18/6ArlandaHotel TouringSänkt pris mitt i blomstertiden!512 995:-Boka
18/6LandvetterHotel TouringSänkt pris mitt i blomstertiden!212 995:-Boka
AvresaAvreseortHotellLediga platser pris
25/6Utan flyg/transferHotel Touring110 995:-Boka
25/6ArlandaHotel TouringSänkt pris mitt i blomstertiden!Mer än 812 995:-Boka
25/6LandvetterHotel TouringSänkt pris mitt i blomstertiden!112 995:-Boka
AvresaAvreseortHotellLediga platser pris
2/7Utan flyg/transferHotel Touring210 995:-Boka
2/7ArlandaHotel Touring513 995:-Boka
2/7LandvetterHotel TouringFullt13 995:-Fullt
AvresaAvreseortHotellLediga platser pris
9/7Utan flyg/transferHotel Touring210 995:-Boka
9/7ArlandaHotel TouringMer än 813 995:-Boka
9/7KastrupHotel Touring313 995:-Boka
9/7OsloHotel TouringFullt14 995:-Fullt
AvresaAvreseortHotellLediga platser pris
16/7Utan flyg/transferHotel TouringFullt10 995:-Fullt
16/7ArlandaHotel TouringMer än 813 995:-Boka